Skip to content

Main Navigation

100sources
  • ΕΛ
Home
Cities
ChaniaPireausThessalonikiVolos
The Project

The research project “100memories”, starting from the refugee movement of 1922-1924, takes up the multiple migrations that followed over the next 100 years until today. The study of the past and memory meets the digital world and shapes new (analogue, hybrid and digital) narratives. More here: https://100memories.gr/

The Platform

The 100sources digital platform is a digital repository documenting a century of arrivals and departures.

Narratives

Let us think of our cities as spaces that are constantly woven through the journeys, histories and experiences of their inhabitants, through encounters and conflicts, separations and arrivals that always leave traces – more or less visible – in urban space. By unraveling, but also by intertwining, these threads of movement, habitation, work and daily life, we tell aspects of the history of refugee neighbourhoods.

Bibliography

The bibliography concerns all the research aspects studied in the project on the history of migration in Greece.

Map

The map identifies institutions with archival material related to the history of the refugee settlement of 1922-24, collectives and monuments.

Scripts

See the educational scripts developed during the project.

100places

Visit the 100places.gr platform.

Contact

Do not hesitate to contact us for any issue. [email protected]

Η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Ξηρόκαμπο, 1924-1930. Α. τα Προσφυγικά Τετράγωνα

City

Volos

Migration Period

Population Exchange

City Narratives

Housing

Date

1924-1930

Tag

Installation

Category

Housing

Full Description

Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν αρχικά, ύστερα από ενέργειες τοπικών επιτροπών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών που συστήθηκαν ταχύτατα στην πόλη, όπως η επιτροπή κυριών και δεσποινίδων που κατήρτισε το Λύκειο Ελληνίδων, οι επιτροπές πολιτοφυλάκων, αλλά και η επιτροπή εράνων στην οποία πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος με γιατρούς και δικηγόρους της πόλης, σε αποθήκες (όπως των Γκανή, Ασβεστά, Σακκά, Τζαννίδου, κ.ά), στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε σκηνές και παράγκες σε προαύλια εκκλησιών (Άγιοι Θεόδωροι, Μεταμόρφωση) σε σχολεία, καθώς και σε επιταγμένα οικήματα της πόλης. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του προσφυγικού συνοικισμού στη Θέση «Ξηρόκαμπος», βόρεια της πόλης και του χειμάρρου Κραυσίδωνα, από την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων. 

Το μέγεθος του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων ήταν ανάλογο της δημογραφικής εικόνας τους. Είναι ενδεικτικό πως στην απογραφή των προσφύγων του Υπουργείου Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 1923, στην επαρχία Βόλου καταγράφονται 15.441 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 11.229 συγκεντρώνονται στην πόλη του Βόλου. 

Οι εργασίες του προσφυγικού συνοικισμού ολοκληρώθηκαν, ύστερα από καθυστερήσεις, κυρίως στην παράδοση των υλικών αλλά και στις χειμερινές παύσεις, τον Δεκέμβριο του 1924, με την «επίσημη» παράδοση των πρώτων οικημάτων στους πρόσφυγες. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά από τα συγκεκριμένα σπίτια είχαν καταληφθεί νωρίτερα από πρόσφυγες, πριν τα εγκαίνια του συνοικισμού, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μία στέγη για την οικογένειά τους. Επίσης ήδη από τον Ιανουάριο του 1924 κι ενώ στην πόλη είχε ενσκήψει εξανθηματικό τύφος, προσβάλλοντας ιδιαίτερα τον προσφυγικό πληθυσμό που διέμενε εκτεθειμένος στο ψύχος και στις ανθυγιεινές αποθήκες, μεταφέρθηκαν οι πρώτοι νοσούντες  πρόσφυγες στο συνοικισμό, για λόγους απομόνωσης. 

Τα πρώτα μονοκάμαρα αυτά σπίτια χτίστηκαν το ένα κολλητά στο άλλο σχηματίζοντας τετράγωνα, παραταγμένα ανατολικά, βόρεια και νότια της σημερινής πλατείας της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας, η οποία χτίστηκε το 1926 και άρχισε να λειτουργεί το 1927. Τα Τετράγωνα αυτά, δέκα στον αριθμό, διακρίνονταν με τα γράμματα Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ και στο σύνολό τους συγκέντρωναν 776 δωμάτια, προορισμένα για ισάξιο αριθμό οικογενειών. Στο κέντρο κάθε προσφυγικού Τετραγώνου υπήρχε ένας ανοιχτός χώρος, σαν πλατεία, όπου είχαν κατασκευαστεί ένα πλυσταριό και γύρω του σειρά αποχωρητηρίων, κοινόχρηστα για τις οικογένειες. Η διάταξη των οικημάτων ήταν εσωτερική για όσα από αυτά «κοιτούσαν» στην αυλή, ενώ υπήρχαν κι εκείνα που, χωρισμένα με μία μεσοτοιχία από τα πρώτα, έβλεπαν προς την εξωτερική περίμετρο. Η εγγύτητα προς τα αποχωρητήρια και την αυλή, έδινε ένα «πλεονέκτημα» στα σπίτια της εσωτερικής ζώνης, παρακινώντας ωστόσο τους κατοίκους των οποίων τα παράθυρα «κοιτούσαν» το δρόμο, να προβούν αργότερα σε μικρές επεκτάσεις και «διορθώσεις» της οικίας τους.        

Παράλληλα με τα προσφυγικά Τετράγωνα λιθόκτιστα ή τσιμεντόκτιστα, χτίστηκαν και τέσσερα μεγάλα διώροφα κτίρια, δύο εκ των οποίων λειτούργησαν ως δημοτικά σχολεία, αρρένων και θηλέων ήδη από το 1924. Η κατασκευή των προσφυγικών Τετραγώνων έλυσε μόνο μερικώς το πρόβλημα της στέγασης των προσφύγων, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους στο Ταμείο της ΕΑΠ για την αγορά της κάμαράς τους.



Bibliography

Απογραφή προσφύγων ενεργηθείσα κατ’ Απρίλιον 1923 (Αθήνα: 1923), ιδ’, 32-34, 48

Εφ. Η Θεσσαλία, 21.9.1922, 3.1.1924, 11.1.1924, 16.1.1924, 22.1.1924 

Βίλμα Χαστάογλου, Βόλος. Το πορτραίτο της πόλης από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, ΔΗΚΙ, Βόλος 2007

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς, Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας 2008

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς, Αληθινές Μικρασιάτικες Ιστορίες, Ώρες, Βόλος 1993, σ. 44-46 



footer-logo

Visit the project website 100memories.gr.

Terms of Use

Website Structure

CITIES

  • Volos
  • Thessaloniki
  • Piraeus
  • Chania

PAGES

  • Bibliography
  • Map
  • Entries

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality