Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Διαδοχικές αφίξεις προσφύγων με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Λιμάνι

Χρονολογία

1922

Ετικέτα

Άφιξη
Περίθαλψη

Κατηγορία

Κόμβοι Μετακίνησης

Πλήρης Περιγραφή

Η κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο του 1922 ήταν η αρχή μιας τεράστιας πληθυσμιακής μετακίνησης από τη Μικρά Ασία προς την Ελλάδα. Η μετακίνηση των πληθυσμών αυτών δεν ήταν συντεταγμένη. Αρκετοί από όσους κατάφεραν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος δεν εγκαταστάθηκαν στον τόπο της αρχικής άφιξής τους. Μετακινήσεις καταγράφηκαν εντός Ελλάδας κατά την ίδια περίοδο που συνεχίζονταν οι μαζικοί ερχομοί προσφύγων από την Μικρά Ασία. Υπήρξαν πλοία με πρόσφυγες, τραυματίες και αιχμάλωτους πολέμου που έφτασαν απευθείας σε λιμάνια της Κρήτης· παράλληλα, αρκετές καραβιές από τον Πειραιά και αλλού μετέφεραν πρόσφυγες στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο) την ίδια περίοδο.

Την εικόνα του φθινοπώρου του 1922 για τα Χανιά μας δίνουν εφημερίδες της εποχής. Η εφημερίδα Εμπρός, με έδρα την Αθήνα, στα φύλλα της 13ης και της 22ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωνε την απόφαση του υπουργείου να μεταφερθούν πρόσφυγες στην Κρήτη (10.000 σε καθένα νομό) και την υλοποίηση μέρους αυτής της απόφασης. Την άφιξη προσφύγων κατά τις ίδιες ημερομηνίες ανακοίνωνε η τοπική εφημερίδα Εσπερινός Ταχυδρόμος. Προφανώς, όσοι αναχώρησαν σύμφωνα με το ένα δημοσίευμα κι όσοι έφτασαν σύμφωνα με το άλλο, δεν ήταν η ίδια ομάδα προσφύγων. Τα δημοσιεύματα κοντινών ημερομηνιών, όμως, δίνουν την εικόνα των διαδοχικών αφίξεων χιλιάδων ανθρώπων στο νησί.

Ένα ενδιαφέρον σημείο του δημοσιεύματος της 13ης Σεπτεμβρίου στο Εμπρός, είναι η λογική του υπουργείου να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες «εις τας πλουσιωτέρας κοινότητας, εις τρόπον ώστε το ταχύτερον αποκαθιστάμενοι να γίνωσιν αυτάρκεις μή επιβαρύνοντες το Κράτος με την συντήρησίν των». Η τακτοποίηση των προσφύγων στα Χανιά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Η εικόνα που έχουμε για την εγκατάστασή τους είναι ότι για μεγάλα διαστήματα τους επιτρεπόταν πρόχειρη διαμονή τους σε σπίτια και δημόσια κτίρια μεγάλης χωρητικότητας και η διαβίωσή τους ήταν διαρκές ζητούμενο. Την ίδια μέρα που η αθηναϊκή εφημερίδα δημοσίευε εκκλήσεις βοήθειας για τους πρόσφυγες, η τοπική εφημερίδα ανακοίνωνε την πλήρωση ενός ακόμη εκκενωμένου δημόσιου κτιρίου με τους πρόσφυγες που είχαν μόλις καταφτάσει στο λιμάνι της Σούδας: «επιτροπή αρμοδία παρέλαβε τούτους τους οποίους και ενεκατέστησεν εις τον παρά Τοπανά στρατώνα».

Βιβλιογραφία

Νίκος Ανδριώτης, Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940. Άφιξη, περίθαλψη, αποκατάσταση, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2020

Αλέκα Καραδήμου-Γερολύμπου, «Πόλεις και ύπαιθρος. Μετασχηματισμοί και αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο του εθνικού χώρου» στο Χρήστος Χατζηιωσήφ (επ.), Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940, τ. Β1, Βιβλιόραμα, Αθήνα 2002, σ. 59-105

Πηγές

Εφημερίδα Εμπρός 13.9.1922, σ. 1, 3

Εφημερίδα Εμπρός 22.9.1922, σ. 1-2

Εφημερίδα Εσπερινός Ταχυδρόμος, 13.9.1922, σ. 1, 3

Τεκμήρια

Αρχεία

Εφημερίδα-Εμπρός-13.9.1922-σ.-1.pdf
Εφημερίδα-Εμπρός-13.9.1922-σ.-3.pdf
Εσπερινός-Ταχυδρόμος-13.9.1922-σ.-1.pdf
Εσπερινός-Ταχυδρόμος-13.9.1922-σ.-3.pdf
Εμπρός-22.9.1922-σ.-1.pdf
Εμπρός-22.9.1922-σ.-2.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality