Βιβλιογραφία

Η ιστορία της μετακίνησης πληθυσμών στην Ελλάδα κατά τον 20ό και 21ο αιώνα είναι πλούσια και πολυδιάστατη, επηρεασμένη από ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο. Τόσο οι ιστορικές σπουδές όσο και αλλά πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη της εγκατάστασης νεοφερμένων ή τη μετακίνηση πληθυσμών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Στη βιβλιογραφία που παρατίθεται στη συνέχεια αποτυπώνονται οι βασικές στιγμές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες, του φαινομένου. Τα αποτελέσματα της μελέτης της βιβλιογραφίας, πέρα από τα θεωρητικά μοντέλα, βοήθησαν στη διάκριση του έργου σε χρονολογικές/θεματικές περιόδους και ταυτόχρονα συγκροτήθηκε το προφίλ των προς μελέτη πόλεων.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ελλάδα γνώρισε μαζική μετανάστευση, κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω οικονομικών δυσκολιών και πολιτικών αναταραχών, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η εσωτερική μετανάστευση ήταν επίσης σημαντική, καθώς πολλοί Έλληνες μετακινούνταν από αγροτικές περιοχές προς τις πόλεις. Ο Μεσοπόλεμος θα χαρακτηριστεί από την εγκατάσταση των Μικρασιατών Προσφύγων μετά την Καταστροφή (1922) και μετά την εφαρμογή των όσων προβλέπονταν στη Συνθήκη της Λοζάνης (1923). Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε σημαντική επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια, ιδίως κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949), προκάλεσαν νέο κύμα μετανάστευσης, κυρίως προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη. Ο εκτοπισμός και εξόντωση των εβραίων από την Ελλάδα στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής αποτελεί ένα ακόμα σημείο που τα τελευταία χρόνια παράγει μεγάλο όγκο επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Τη δεκαετία του 1960 και του 1970, η μετανάστευση εργατών και εργατριών προς τη Δυτική Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία) αυξήθηκε σημαντικά, ως αποτέλεσμα των διμερών συμφωνιών εργασίας. Οι Έλληνες εργάτες αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ τα εμβάσματα που έστελναν συνέβαλαν σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ το 1990, η Ελλάδα έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών, κυρίως από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστριες και οι μετανάστες αυτής της περιόδου αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της εργατικής δύναμης στη γεωργία, την οικοδομή και τις υπηρεσίες.

Στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα αντιμετώπισε νέες προκλήσεις λόγω της αποκαλούμενης «προσφυγικής κρίσης». Από το 2010 και έπειτα, η χώρα έγινε κεντρικό σημείο εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες από τον Παγκόσμιο Νότο, κυρίως λόγω των συγκρούσεων στη Συρία και σε άλλες περιοχές. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την ίδια περίοδο επηρέασε επίσης την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Η βιβλιογραφία που ακολουθεί παρουσιάζει πτυχές όλων των παραπάνω μετακινήσεων. Η έμφαση δίνεται σε ιστοριογραφικά έργα που μελετούν την προσφυγική εμπειρία και εγκατάσταση του 1922-1924 στην Ελλάδα.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Χεκίμογλου, Ε. Α. (1994). Τόποι εγκαταστάσεως και κατοικίας των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, 1922-1927. In Η πολιτική ιστορία και η πολιτιστική δημιουργία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την κλασσική αρχαιότητα ως τον αιώνα μας, Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας (pp. 149–173). ΒάνιαςΟ Ε. Α. Χεκίμογλου, στο κείμενό του αναλύει διεξοδικά την εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το κείμενο παρουσιάστηκε στο Β' Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και περιλαμβάνεται στα πρακτικά του συνεδρίου. Η μελέτη εστιάζει στις περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες και στις συνθήκες διαβίωσής τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνική και αστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1922-1927. Μέσα από αρχειακές πηγές και εμπεριστατωμένη ανάλυση, το έργο του Χεκίμογλου συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της επίδρασής της στην πόλη.
Ιωαννίδου, Ε. (2004). Τα αθλητικά σωματεία των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου (1922-1940). Θεσσαλονικέων Πόλις, 15, 34–120.Η Ε. Ιωαννίδου εξετάζει την ίδρυση και ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων από τους πρόσφυγες στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η συγγραφέας διερευνά τον ρόλο των αθλητικών σωματείων στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων, καθώς και την επίδρασή τους στην αθλητική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Μέσα από μια λεπτομερή ανάλυση των αρχειακών πηγών και των ιστορικών δεδομένων, το άρθρο αποκαλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής των προσφύγων και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της πόλης, φωτίζοντας την περίοδο του Μεσοπολέμου και την αλληλεπίδραση των προσφυγικών κοινοτήτων με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.
Βλασίδης, Β. (2013). Η στάση των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης απέναντι στους πρόσφυγες (1922-1940). In Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ed.), Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα. Πρακτικά συνεδρίου 23-25 Νοεμβρίου 2012 (pp. 109–142). Αδελφοί Κυριακίδη.Ο Β. Βλασίδης παρουσιάζει μια λεπτομερή ανάλυση της αντιμετώπισης των προσφύγων από τον τοπικό Τύπο της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι εφημερίδες της εποχής κάλυπταν τα θέματα που αφορούσαν τους πρόσφυγες, αποκαλύπτοντας την κοινή γνώμη και τις κοινωνικές στάσεις που διαμορφώθηκαν γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Μέσα από την ανάλυση άρθρων, ανακοινώσεων και δημοσιογραφικών σχολίων, η μελέτη φωτίζει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, καθώς και τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούσαν. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής της Θεσσαλονίκης κατά την εν λόγω περίοδο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορική μνήμη και την εξέλιξη της πόλης ως κέντρο προσφυγικού ελληνισμού.
Βλασίδης, Β. (2009). Η προσφυγική αποκατάσταση στη Μακεδονία: Οι απόψεις του ελληνικού τύπου. In Ι. Σ. Κολιόπουλος & Ι. Δ. Μιχαηλίδης (Eds.), Οι πρόσφυγες στη Μακεδονία. Από την τραγωδία στην εποποιία. (pp. 138–155). Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. http://web.ems.gr/media/blasis_blasidis_h_prosfygikh_apokatastash_sth_makedonia.pdfΗ μελέτη αυτή διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι της εποχής αποτύπωσαν και σχολίασαν τις προσπάθειες αποκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή της Μακεδονίας. Μέσα από την ανάλυση των δημοσιευμάτων, ο Βλασίδης αποκαλύπτει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο της αποκατάστασης, καθώς και τις διαφορετικές στάσεις και αντιδράσεις που εκφράστηκαν μέσω του Τύπου. Το άρθρο προσφέρει μια ουσιαστική κατανόηση της δημόσιας συζήτησης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και συμβάλλει στη συνολική εικόνα της προσφυγικής εμπειρίας στη Μακεδονία, παρέχοντας πολύτιμο υλικό για τους ιστορικούς και τους ερευνητές του θέματος.
Ασημακοπούλου, Έ. (2013). Μικρασιάτες Πρόσφυγες : η ένταξη και η εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου [Μεταπτυχιακή εργασία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας]. https://ir.lib.uth.gr/xmlui/bitstream/handle/11615/43105/12291.pdf?sequence=1&isAllowed=yΗ συγγραφέας διερευνά τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επηρέασαν την ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Η εργασία εστιάζει στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους κατάφεραν να ενταχθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης. Το έργο της Ασημακοπούλου προσφέρει σημαντική γνώση και ανάλυση για την περίοδο αυτή, αποτελώντας πολύτιμο πόρο για την κατανόηση της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης.
Voutira, E. (1997). Population transfers and resettlement policies in inter-war Europe: The case of Asia Minor refugees in Macedonia from an international and national perspective. In P. Mackridge & E. Yiannakakis (Eds.), Ourselves and others: The development of Greek Macedonian Cultural identity since 1912 (pp. 111–131).Η μελέτη της Βουτυρά αναλύει τις διεθνείς και εθνικές διαστάσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για τη διαχείριση των προσφύγων, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις αντιδράσεις που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή. Η συγγραφέας εξετάζει την επίδραση αυτών των πολιτικών στην κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της Μακεδονίας, προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα των ιστορικών συνθηκών και των κοινωνικοπολιτικών δυναμικών της εποχής. Η συμβολή αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των προσφύγων και της ανάπτυξης της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τους ερευνητές και τους ιστορικούς του θέματος.
Skran, C. M. (1995). Refugees in inter-war Europe: The emergence of a regime. Clarendon Press.Η Skran εξετάζει τις διάφορες πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόστηκαν για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δημιουργία των πρώτων διεθνών οργανισμών και στην ανάπτυξη ενός νομικού πλαισίου για την προστασία των προσφύγων. Μέσα από την ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και των διπλωματικών διαβουλεύσεων, η συγγραφέας αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της διεθνούς κοινότητας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Το βιβλίο προσφέρει μια περιεκτική και σε βάθος κατανόηση της διαδικασίας μέσα από την οποία διαμορφώθηκε το σύγχρονο καθεστώς για τους πρόσφυγες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιβλιογραφία για την ιστορία των ανθρωπιστικών θεσμών και των διεθνών σχέσεων.
Ross, F. A., Fry, C. L., & Sibley, E. (1929). The Near East and American philanthropy. A survey conducted under the guidance of the General Committee of the Near East Survey. Columbia University Press.Aποτελεί μια λεπτομερή έρευνα για τη δράση και την επίδραση της αμερικανικής φιλανθρωπίας στην Εγγύς Ανατολή κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ού αιώνα. Η μελέτη αυτή διενεργήθηκε υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιτροπής της Έρευνας για την Εγγύς Ανατολή και παρέχει μια διεξοδική ανάλυση των προσπαθειών και των επιτυχιών των αμερικανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων στην περιοχή. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από αμερικανικούς φορείς για την ανακούφιση και υποστήριξη των πληθυσμών που επλήγησαν από πολέμους, πολιτικές αναταραχές και άλλες καταστροφές. Το βιβλίο προσφέρει μια πλούσια συλλογή στοιχείων και περιγραφών για τις ανθρωπιστικές αποστολές, τα προγράμματα βοήθειας και τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της αμερικανικής φιλανθρωπίας στην υποστήριξη των αναγκών των ανθρώπων στην Εγγύς Ανατολή. Με την εστίαση στις συγκεκριμένες δράσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτών των προσπαθειών, το έργο αυτό αποτελεί βασική πηγή για την κατανόηση της ιστορίας της φιλανθρωπίας και των διεθνών ανθρωπιστικών παρεμβάσεων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ερευνητές και μελετητές που ενδιαφέρονται για την ιστορία της αμερικανικής φιλανθρωπίας, τις διεθνείς σχέσεις και τις κοινωνικές αλλαγές στην Εγγύς Ανατολή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Pallis, A. A. (1929). The Greek census of 1928. Geographical Journal, 73(6), 543–548.Παρουσιάζει τις πολιτικές αποκατάστασης των προσφύγων από το ελληνικό κράτος, αναλύοντας επιτυχημένα και ανεπιτυχή παραδείγματα.
Mears, E. G. (1929). Greece today: The aftermath of the refugee impact. Stanford CΑ.Το βιβλίο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.
Lovejoy, E. P. (1933). Certain Samaritans. MacMillan.Μια λεπτομερής καταγραφή των ανθρωπιστικών προσπαθειών κατά τη διάρκεια κρίσεων, παρέχοντας μια εικόνα για τις πρώτες εργασίες ανακούφισης του 20ου αιώνα.
Ladas, S. P. (n.d.). The exchange of minorities: Bulgaria, Greece and Turkey. 1932.Εξετάζει το περίπλοκο ζήτημα της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ αυτών των χωρών, φωτίζοντας τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που προκύπτουν.
Howland, C. P. (1926). Greece and her refugees. Foreign Affairs, 4(4), 612–623.Μια πρώιμη μελέτη για τον αντίκτυπο των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, συζητώντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της αναγκαστικής μετανάστευσης.
Hirschon, R. (2003). Crossing the Aegean. An Appraisal of the 1923 Compulsory Population Exchange Between Greece and Turkey. Berghahn Books.Μια σύγχρονη ανάλυση της ανταλλαγής πληθυσμών, προσφέροντας προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της και στα δύο έθνη.
Eddy, C. B. (1931). Greece and the Greek refugees.Παρέχει μια εις βάθος ματιά στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Έλληνες πρόσφυγες, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των εκτοπισμένων κοινοτήτων.
Fortna, B. C., Katsikas, S., Kamouzis, D., & Konortas, P. (2013). State-Nationalisms in the Ottoman Empire, Greece and Turkey. Orthodox and Muslims, 1830–1945. Routledge.Αναλύει τον ρόλο του εθνικισμού και τη θρησκευτική ταυτότητα σε Ελλάδα και Τουρκία από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα.
Deimezis, A. (1927). Situation sociale crée en Grèce à la suite de l’échange des populations.Εξετάζει την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία το 1923.
Cassimatis, L. P. (1988). American influence in Greece: 1917-1929. Kent State University Press.Μελετά την επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1917-1929, εστιάζοντας σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Barton, J. L. (1930). Story of Near East Relief (1915-1930): An interpretation. Macmillan Co.Περιγράφει την ιστορία και τη δράση της οργάνωσης Near East Relief από το 1915 έως το 1930.
Andreades, A. M. (Ed.). (1928). Les effets économiques et sociaux de la Guerre en Grèce. Presses Universitaires de France.Εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.
Χασιώτης, Ι. K. (1997). Η Θεσσαλονίκη μετά το 1912. In Ι. K. Χασιώτης (Ed.), Θεσσαλονίκη, τοις αγαθοίς βασιλεύουσα. Ιστορία και πολιτισμός (pp. 257–284). Παρατηρητής.Μελέτη για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης μετά το 1912.
Χασιώτης, Ι. K. (1997). Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Μετοικεσίες και εκτοπισμοί. Οργάνωση και ιδεολογία. University Studio Press.Εξετάζει τη μετοίκηση και τον εκτοπισμό των Ελλήνων στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, εστιάζοντας στην οργάνωση και την ιδεολογία τους.
Τσουλούφης, Ά. (1989). Η ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών και η εκτίμηση των εκατέρωθεν εγκαταλειφθεισών περιουσιών. Ένωσις Σμυρναίων.Αναλύει την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την εκτίμηση των περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν.
Τζεδόπουλος, Γ. (Ed.). (2003). Πέρα από την καταστροφή. Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Ίδρυμα Μείζοντος Ελληνισμού.Μελέτη για τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν.
Τάτα Αρσέλ, Λ. (2014). Με το διωγμό στην ψυχή. Το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε τρεις γενιές. Κέδρος.Εξετάζει το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την επίδρασή του σε τρεις γενιές προσφύγων.
Σαλβάνου, A. (2018). Η συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης. Το παρελθόν ως ιστορία και πρακτική. Νεφέλη.Αναλύει πώς διαμορφώθηκε η μνήμη των προσφύγων και πώς αυτή επηρεάζει την ιστορία και την πρακτική σήμερα.
Κολιόπουλος, Ι., & Μιχαηλίδης, Ι. (2009). Οι πρόσφυγες στη Μακεδονία. Από την τραγωδία στην εποποιΐα. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.Μελέτη για την εγκατάσταση και προσαρμογή των προσφύγων στη Μακεδονία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Καραγεωργίου, Νικ. (1977). Από τη Μάκρη της Μικρασίας στη Νέα Μάκρη της Αττικής. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 1, 309–315.Περιγράφει την μετανάστευση των κατοίκων της Μάκρης της Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη της Αττικής.
Ιωαννίδου, Ε., & Καβάλα, Μ. (2012). Αρωγή και αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. Πτυχές της δράσης των μη κρατικών συλλογικών φορέων. In Σ. Πετμεζάς, Τ. Χαρλαύτη, Α. Λυμπεράτος, & Κ. Παπακωνσταντίνου (Eds.), Θεωρητικές αναζητήσεις και εμπειρικές έρευνες. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Ρέθυμνο, 10-13.12.2008 (pp. 345–374). Αλεξάνδρεια.Αναλύει τη βοήθεια και αποκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, εστιάζοντας στη δράση των μη κρατικών φορέων.
Συλλογικό έργο. (2006). Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22 (Ά. Καραπάνου, Ed.). Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.Εστιάζει στην υποδοχή των προσφύγων του 1922 στην Αττική, αναλύοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στην περιοχή. Μέσα από ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, προσφέρει μια πολύτιμη εικόνα για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της εποχής, καθώς και για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση του αντίκτυπου της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Αττική και της διαδικασίας ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Ανδριώτης, Ν. (2020). Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940: υποδοχή-περίθαλψη- αποκατάσταση. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.Με βάση πλούσιο αρχειακό υλικό και πρωτογενείς πηγές, ο συγγραφέας αναλύει τις πολιτικές και κοινωνικές στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο αυτή. Το έργο του είναι σημαντικό για την κατανόηση των ιστορικών και κοινωνικών πλαισίων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, προσφέροντας ένα λεπτομερές χρονολόγιο και αναλύσεις για τις συνέπειες των προσφυγικών ρευμάτων.
Hirschon, R. (2004). Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η κοινωνική ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά. ΜΙΕΤ.Μέσα από εκτεταμένες εθνογραφικές μελέτες και συνεντεύξεις, η Χίρσον αναδεικνύει τις προσαρμοστικές στρατηγικές και τις πολιτισμικές αλλαγές που υπέστησαν οι πρόσφυγες κατά την ενσωμάτωσή τους στη νέα τους πατρίδα. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρόσφυγες διατήρησαν την ταυτότητά τους και ταυτόχρονα ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας στην πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική δυναμική της περιοχής.
Ανδριώτης, Ν. (2010). ‘Εμείς’ και οι ‘άλλοι’: πρόσφυγες και γηγενείς στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. In Α. Χ. Τάκης (Ed.), Μετανάστευση, ετερότητα και θεσμοί υποδοχής στην Ελλάδα, Το στοίχημα της κοινωνικής ένταξης (1st ed., pp. 15–38). Εκδόσεις Σάκκουλας.Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές αναλύσεις, ο Ανδριώτης περιγράφει τις εντάσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο ομάδων, εστιάζοντας στις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης και τον ρόλο των θεσμών υποδοχής. Το έργο συμβάλλει στην κατανόηση της κοινωνικής διάρθρωσης της εποχής και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Λιάκος, Α. (Ed.). (2011). Το 1922 και οι πρόσφυγες. Μια νέα ματιά. Νεφέλη.Μέσα από διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις και πηγές, το βιβλίο εξετάζει τον αντίκτυπο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία του θέματος, παρέχοντας νέα δεδομένα και αναλύσεις που φωτίζουν τις πολλαπλές διαστάσεις της προσφυγικής εμπειρίας.
Προύσαλη, Ε. (2002). Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας, Λεύκωμα μνήμης 1922-2002: 80 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη.Μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και μαρτυρίες, το λεύκωμα αναπαριστά την καθημερινότητα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στην περιοχή. Το βιβλίο είναι μια σημαντική πηγή για την κατανόηση της κοινωνικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των προσφυγικών κοινοτήτων και αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Πλουμίδης, Σ. (2016). Τα μυστήρια της Αιγηίδος. Το μικρασιατικό ζήτημα στην ελληνική πολιτική (1891-1922). Βιβλιοπωλείον της Εστίας.Μέσα από εκτενή ανάλυση των πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών εξελίξεων, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις περίπλοκες σχέσεις και τα συμφέροντα που διαμόρφωσαν την πορεία της Ελλάδας. Το βιβλίο είναι απαραίτητο για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις ρίζες και τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς και τον ρόλο που έπαιξε στην ελληνική ιστορία.
Τζανακάρης, Β. (2009). Στο όνομα της προσφυγιάς. Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924. Μεταίχμιο.Μέσα από αφηγήσεις και ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας αναλύει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή της εποχής, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των συνεπειών της καταστροφής για την Ελλάδα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της μετάβασης και των αλλαγών που έλαβαν χώρα στη χώρα μετά την καταστροφή.
Αλβανός, Ρ. (2019). Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου. Επίκεντρο.Μέσα από ανάλυση πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων, ο συγγραφέας φωτίζει τις ταυτότητες και τις πολιτικές εντάσεις που διαμορφώθηκαν στην περιοχή. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των εθνοτικών και πολιτικών σχέσεων στη Μακεδονία κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και την επίδρασή τους στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Γιαννακόπουλος, Γ. (1992). Προσφυγική Ελλάδα. Φωτογραφίες από το Αρχείο του ΚΜΣ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, στο βιβλίο του «Προσφυγική Ελλάδα», παρουσιάζει μια συλλογή φωτογραφιών από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Οι φωτογραφίες αυτές καταγράφουν τη ζωή και τις εμπειρίες των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, προσφέροντας μια ζωντανή απεικόνιση της καθημερινότητας και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν. Το έργο αποτελεί σημαντική πηγή για την ιστορία των προσφυγικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ενώ οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την ανθρωπιά και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες.
Πελαγίδης, Ε. (1997). Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα. Αφοί Κυριακίδη.Μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις δυσκολίες και τις επιτυχίες που σημάδεψαν την προσφυγική εμπειρία. Το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της ιστορίας των προσφύγων και της συμβολής τους στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.
Μουρατίδης, Χ. Σ. (2005). Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, Πόντου και Ανατολικής Θράκης στην Κέρκυρα (1922-1932). Θεμέλιο.Μέσα από ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους, καθώς και την επίδρασή τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία της Κέρκυρας. Το έργο αυτό προσφέρει μια σημαντική ματιά στην προσφυγική ιστορία και την ενσωμάτωσή τους στον ελληνικό χώρο.
Λαγουδάκη, Ε. (2009). Πρόσφυγες στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Δοκιμάκης.Η Ε. Λαγουδάκη στο βιβλίο της «Πρόσφυγες στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου» παρουσιάζει την ιστορία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Μέσα από λεπτομερή έρευνα και ανάλυση, η συγγραφέας εξετάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της προσφυγικής εγκατάστασης στην πόλη. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της μεταπολεμικής περιόδου και της διαδικασίας ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κρητική κοινωνία.
Γούναρης, Β., & Μιχαηλίδης, Ι. (2004). Πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Μνήμη και ενσωμάτωση. Πατάκης.Το βιβλίο «Πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Μνήμη και ενσωμάτωση» επιμελημένο από τους Βασίλη Γούναρη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη, εξετάζει την προσφυγική εμπειρία στα Βαλκάνια και την διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων. Με συμβολές από διάφορους επιστήμονες και ερευνητές, το έργο αναλύει τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της προσφυγικής ζωής και την επίδρασή της στην διαμόρφωση της βαλκανικής ταυτότητας. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της προσφυγικής ιστορίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Μιτζάλης, Ν. (2008). Παραγωγή Κατοικίας και αστικός χώρος τον Μεσοπόλεμο. Futura.Ο Ν. Μιτζάλης στο έργο του «Παραγωγή Κατοικίας και αστικός χώρος τον Μεσοπόλεμο» εξετάζει τη διαδικασία παραγωγής κατοικίας και τη διαμόρφωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Μέσα από ανάλυση αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών στοιχείων, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επηρέασαν την ανάπτυξη των πόλεων και την οικιστική πολιτική της εποχής. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντική πηγή για την κατανόηση της εξέλιξης του αστικού τοπίου στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Μιχρί Μπέλι, Μ. (2017). Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Νήσος-Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς.Το βιβλίο αναλύει τις οικονομικές επιπτώσεις και τις πτυχές της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα από λεπτομερή ανάλυση και στατιστικά δεδομένα, η συγγραφέας εξετάζει τις οικονομικές προκλήσεις και συνέπειες της ανταλλαγής για τους εμπλεκόμενους πληθυσμούς και τα κράτη. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση των οικονομικών διαστάσεων ενός από τα μεγαλύτερα προσφυγικά ζητήματα του 20ού αιώνα.
Χεκίμογλου, Ε. Α. (1998). Οι Αμπελόκηποι έχουν ιστορία Ιστορική προσέγγιση στην περιοχή Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Ιανός.Μέσα από αναλυτική έρευνα και χρήση πρωτογενών πηγών, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής, εστιάζοντας στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που την επηρέασαν. Το βιβλίο είναι σημαντικό για όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία και την εξέλιξη των αστικών περιοχών στη Θεσσαλονίκη.
Ο ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα. Οι προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα, Πρακτικά Συνεδρίου. (1999). Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας.Το έργο αυτό εξετάζει την ίδρυση και ανάπτυξη των προσφυγουπόλεων στην Ελλάδα, αναλύοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν αυτές τις κοινότητες. Μέσα από πολυδιάστατες προσεγγίσεις, το βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση της σημασίας των προσφυγουπόλεων στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.
Χεκίμογλου, Ε. (2010). Ο Νικόλαος Μάνος και ο Μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη. University Studio Press, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.Το έργο του Ελευθέριου Χεκίμογλου «Ο Νικόλαος Μάνος και ο Μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη» επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Νικόλαου Μάνου κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από εκτενή έρευνα και χρήση πρωτογενών πηγών, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική δράση του Μάνου, προσφέροντας μια συνολική εικόνα της πόλης και των προκλήσεων της εποχής. Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης
Λιάκος, Α. (2019). Ο ελληνικός 20ός αιώνας. Πόλις.Το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου «Ο ελληνικός 20ός αιώνας» προσφέρει μια συνολική επισκόπηση της ιστορίας της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από ανάλυση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις σημαντικές αλλαγές και μεταβολές που σημειώθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και της διαμόρφωσης της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.
Λαυρεντιάδη, Μ. (2006). Να φεύγεις και να ριζώνεις. Η εγκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Θράκη και στην Αθήνα. Παπαζήσης.Η Μ. Λαυρεντιάδη στο βιβλίο της «Να φεύγεις και να ριζώνεις» εξετάζει την εγκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Θράκη και στην Αθήνα. Μέσα από αναλύσεις και μαρτυρίες, η συγγραφέας παρουσιάζει τις δυσκολίες και τις επιτυχίες αυτών των πληθυσμών κατά την προσπάθειά τους να ριζώσουν σε νέες πατρίδες. Το έργο αποτελεί πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της μετακίνησης και της ενσωμάτωσης των Ποντίων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
Ευγενίδου-Μάττα, Ε. (Ed.). (2017). Μη καθυστερήσεις στην Πόσταν...: Ανέκδοτη αλληλογραφία και φωτογραφίες των Καππαδοκών προσφύγων προγόνων μου Ελπινίκης και Κωνσταντίνου Χατζηανέστη (1912-1922). Αντ. Σταμούλης.Το βιβλίο «Μη καθυστερήσεις στην Πόσταν...» επιμελημένο από την Ε. Ευγενίδου-Μάττα, παρουσιάζει ανέκδοτη αλληλογραφία και φωτογραφίες των Καππαδοκών προσφύγων Ελπινίκης και Κωνσταντίνου Χατζηανέστη. Μέσα από προσωπικά γράμματα και φωτογραφικά ντοκουμέντα, το έργο φωτίζει τις εμπειρίες και τις προκλήσεις των προσφύγων κατά την περίοδο 1912-1922, παρέχοντας μια ζωντανή εικόνα της ζωής τους. Το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσωπικής διάστασης της προσφυγικής εμπειρίας και της ιστορίας των Καππαδοκών.
Μαυρογορδάτος, Γ. (2017). Μετά το 1922. Η παράταση του Διχασμού. Πατάκης.Ο Γιώργος Μαυρογορδάτος στο έργο του «Μετά το 1922. Η παράταση του Διχασμού» αναλύει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εστιάζοντας στην παράταση του εθνικού διχασμού. Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πηγές, ο συγγραφέας παρουσιάζει τις συνέπειες της καταστροφής και την επίδρασή της στην πολιτική ζωή της χώρας. Το βιβλίο είναι κρίσιμο για την κατανόηση των μεταπολεμικών εξελίξεων και των διχαστικών τάσεων που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία.
Γκιζελή, Β. (1984). Κοινωνικοί μετασχηματισμοί και προέλευση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα 1920-1930. Επικαιρότητα.Η Β. Γκιζελή στο έργο της «Κοινωνικοί μετασχηματισμοί και προέλευση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα 1920-1930» εξετάζει τις κοινωνικές αλλαγές και την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1920-1930. Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις δυναμικές που επηρέασαν την οικιστική πολιτική και την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής πολιτικής και των μετασχηματισμών που σημειώθηκαν στη χώρα κατά τον 20ό αιώνα.
Mazower, M. (2006). Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950. Αλεξάνδρεια.Το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων» προσφέρει μια εκτενή και λεπτομερή ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1430 έως το 1950. Μέσα από μια πλούσια αφήγηση και χρήση πολλαπλών πηγών, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης, εστιάζοντας στη συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής και πολιτισμικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια πολύπλευρη εικόνα της πόλης και των κοινοτήτων της.
Χεκίμογλου, Ε. Α. (1996). Θεσσαλονίκη - Τουρκοκρατία Και Μεσοπόλεμος Κείμενα για την ιστορία και την τοπογραφία της πόλης. University Studio Press.Το έργο του Ε. Χεκίμογλου «Θεσσαλονίκη - Τουρκοκρατία και Μεσοπόλεμος» αποτελεί συλλογή κειμένων που εξετάζουν την ιστορία και την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του Μεσοπολέμου. Μέσα από λεπτομερή ανάλυση και χρήση πηγών, ο συγγραφέας φωτίζει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την πόλη. Το βιβλίο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της μακράς ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της εξέλιξής της σε μια σημαντική μητρόπολη.
Χαστάογλου, Β. (1999). Η προσφυγική εγκατάσταση και ο βίαιος μετασχηματισμός του αστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, 1922-1920. In Ο ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα. Οι προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα. Επιστημονικό Συμπόσιο 11-12 Απριλίου 1997 (pp. 315–340). Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας.Το κεφάλαιο της Βασιλικής Χαστάογλου «Η προσφυγική εγκατάσταση και ο βίαιος μετασχηματισμός του αστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, 1922-1920» περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιστημονικού συμποσίου και εξετάζει την επίδραση των προσφύγων στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Μέσα από κοινωνιολογικές και πολεοδομικές προσεγγίσεις, αναδεικνύει τις αλλαγές που προκλήθηκαν από την εισροή προσφύγων και την αναδιαμόρφωση της πόλης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
συλλογικό έργο. (2010). Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη (Ε. Ιωαννίδου, Ed.). Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού / Επίκεντρο.Το συλλογικό έργο «Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης» με επιμέλεια της Έλενης Ιωαννίδου, εξετάζει την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τον αντίκτυπο που είχαν στην πόλη. Μέσα από πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις και ποικίλες πηγές, το βιβλίο αναδεικνύει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής εγκατάστασης. Το έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της προσφυγικής κληρονομιάς της.
συλλογικό έργο. (1998). Η Καλαμαριά στο Μεσοπόλεμο (1920-1940). Πρόσφυγες. Δημιουργώντας τη νέα πατρίδα (Ε. Ιωαννίδου & J. Rodriguez, Eds.). Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, University Studio Press.Παρουσιάζει την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης στην Καλαμαριά κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Μέσα από μια ποικιλία πηγών και μελετών, το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησαν τη νέα τους πατρίδα. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της ιστορίας της Καλαμαριάς και της συμβολής των προσφύγων στην ανάπτυξή της.
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού. (1998). Η Καλαμαριά στο Μεσοπόλεμο (1920-1940). Πρόσφυγες. Δημιουργώντας τη νέα πατρίδα. University Studio Press.Το βιβλίο εξετάζει την εγκατάσταση των προσφύγων, τις προσαρμοστικές στρατηγικές τους και την επίδρασή τους στην τοπική κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της περιοχής και της συμβολής των προσφύγων στη διαμόρφωσή της.
Τσιτσελίκης, Κ. (Ed.). (2006). Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών. Πτυχές μιας εθνικής σύγκρουσης. Κριτική.Το συλλογικό έργο με επιμέλεια του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη «Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών» εξετάζει τις πτυχές της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εστιάζοντας στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις αυτού του γεγονότος. Μέσα από διάφορες προσεγγίσεις και μελέτες, το βιβλίο αναδεικνύει τις συνέπειες της ανταλλαγής για τους εμπλεκόμενους πληθυσμούς και τις δύο χώρες. Το έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της ελληνοτουρκικής σχέσης και της προσφυγικής εμπειρίας.
Κοινωνία των Εθνών. (1997). Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα (Μ. Βεϊνόγλου & Φ. Βεϊνόγλου, Trans.). Τροχαλία.Μέσα από διεθνείς προσεγγίσεις και δεδομένα, το έργο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Το βιβλίο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ζητημάτων.
Ιασονίδης, Λ. (2015). Η εγκατάσταση των προσφύγων (1924). Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας εξετάζει τις διαδικασίες υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν. Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της επίδρασής της στην ελληνική κοινωνία.
Μπαλαμπανίδης, Δ., & Σούμπασης, Κ. (2017). Η εγκατάσταση των ‘ανταλλάξιμων’ προσφύγων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Ανάμεσα σε κρατικές χωροθετικές πολιτικές και καθημερινές στρατηγικές αντίστασης και επιβίωσης. In Έ. Αβδελά, Ρ. Αλβανός, Δ. Κουσουρής, & Μ. Χαραλαμπίδης (Eds.), Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο (pp. 35–61). Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.Το κεφάλαιο των Δημήτρη Μπαλαμπανίδη και Κωνσταντίνου Σούμπαση, που περιλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο», εξετάζει την εγκατάσταση των ανταλλάξιμων προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο. Μέσα από ανάλυση των κρατικών πολιτικών και των καθημερινών στρατηγικών αντίστασης και επιβίωσης, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις δυναμικές που διαμόρφωσαν την προσφυγική εμπειρία. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της προσφυγικής ενσωμάτωσης και των κοινωνικών αλλαγών που σημειώθηκαν την περίοδο αυτή.
Μεχτίδης, Π. Σ. (2021). Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922. Οι πρώτες 100 τραγικές μέρες. Μαλλιάρης-Παιδεία.Ο Π. Σ. Μεχτίδης στο βιβλίο του «Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922. Οι πρώτες 100 τραγικές μέρες» περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη το 1922. Μέσα από λεπτομερή καταγραφή γεγονότων και μαρτυριών, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις τραγικές εμπειρίες των πρώτων ημερών της εγκατάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της προσφυγικής κρίσης και των άμεσων επιπτώσεών της.
Παπαδοπούλου, Α. (2009). Η Αττική Νίκαια. Η ιστορία της προσφυγικής μεγαλούπολης. Λεξίτυπον.Το βιβλίο της Ά. Παπαδοπούλου «Η Αττική Νίκαια» προσφέρει μια αναλυτική ιστορική καταγραφή της προσφυγικής πόλης της Νίκαιας στην Αττική. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και μαρτυρίες, η συγγραφέας εξετάζει την ίδρυση, την ανάπτυξη και τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της πόλης. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας των προσφυγικών κοινοτήτων στην Αττική και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και της κοινωνικής δομής της περιοχής.
Morgenthau, H. (1994). Η αποστολή μου στην Αθήνα. 1922. Το έπος της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα (Σ. Κασεσιάν, Trans.). Τροχαλία.Το έργο του Henry Morgenthau «Η αποστολή μου στην Αθήνα. 1922» μεταφρασμένο από τον Σωτήρη Κασεσιάν, προσφέρει μια λεπτομερή περιγραφή της αποστολής του Morgenthau στην Αθήνα το 1922 και του ρόλου του στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικές αναλύσεις, το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Το έργο είναι κρίσιμο για την κατανόηση της διεθνούς διάστασης της προσφυγικής κρίσης και των προσπαθειών επίλυσής της.
Πελαγίδης, Ε. (1994). Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930). Αφοί Κυριακίδη.Το βιβλίο του Ε. Πελαγίδη «Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)» εξετάζει την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία κατά την περίοδο 1923-1930. Μέσα από λεπτομερείς ιστορικές αναλύσεις και χρήση αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής εγκατάστασης στην περιοχή. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των προσφύγων στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Λιάκος, Α. (1993). Εργασία και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η ανάδυση των κοινωνικών θεσμών. Ίδρυμα Έρευνας και Παιδείας Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.Το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου «Εργασία και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» αναλύει την επίδραση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και την ανάδυση των κοινωνικών θεσμών στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις δυναμικές που διαμόρφωσαν την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της εποχής. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και την επίδρασή τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Γκιζέλη, Β. (1999). Επίταξις ακινήτων κατοικουμένων ή οπωσδήποτε χρησιμοποιουμένων. In Ο ξεριζωμός και η άλλη πατρίδα. Οι προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα. Επιστημονικό Συμπόσιο 11-12 Απριλίου 1997 (pp. 69–87). Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας.Το κεφάλαιο της Βασιλικής Γκιζέλη «Επίταξις ακινήτων κατοικουμένων ή οπωσδήποτε χρησιμοποιουμένων» περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιστημονικού συμποσίου και εξετάζει την πρακτική της επίταξης ακινήτων για την στέγαση των προσφύγων. Μέσα από νομικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στην κοινωνία και την οικονομία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση των νομικών και κοινωνικών διαστάσεων της προσφυγικής εγκατάστασης στην Ελλάδα.
Αποστολόπουλος, Φ. Δ. (1980). Εισαγωγή. In Η Έξοδος. Τόμος Α’: Μαρτυρίες από τις επαρχίες των δυτικών παραλίων της Μικρασίας: Vol. Α’. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.Η εισαγωγή του Φ. Δ. Αποστολόπουλου στο έργο «Η Έξοδος» παρέχει μια συνολική εικόνα των μαρτυριών που περιλαμβάνονται στον πρώτο τόμο της σειράς. Οι μαρτυρίες αυτές προέρχονται από τις επαρχίες των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας και καταγράφουν τις εμπειρίες και τα βιώματα των προσφύγων κατά την έξοδό τους. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ιστορικής μνήμης που συνδέεται με αυτή.
Πλουμίδης, Σ. (2011). Έδαφος και μνήμη στα Βαλκάνια: Ο «γεωργικός εθνικισμός» στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (1927-1946). Πατάκης.Μέσα από μια λεπτομερή ιστορική προσέγγιση, ο συγγραφέας εξετάζει τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του γεωργικού εθνικισμού στις δύο χώρες. Το βιβλίο προσφέρει μια σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαλκανικών ιστορικών γεγονότων και των εθνικιστικών κινημάτων της εποχής.
Μούργου, Α., Παπαγοπούλου, Κ., & Σμυρνή, Τ. (2017). Δραπετσώνα. Η συγκρότηση μιας εργατικής – προσφυγικής γειτονιάς. Ύψιλον.Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές αναλύσεις, το έργο αναδεικνύει τις συνθήκες διαβίωσης, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της κοινότητας. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή για την κατανόηση της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της Δραπετσώνας.
Καρατζιά, Γ. (2020). Δραπετσώνα, η Θυμωμένη Μαγιά. Anubis.Η Γ. Καρατζιά στο βιβλίο της «Δραπετσώνα, η Θυμωμένη Μαγιά» περιγράφει την ιστορία της Δραπετσώνας, εστιάζοντας στις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην περιοχή. Μέσα από αφηγήσεις και ιστορικά στοιχεία, η συγγραφέας αναδεικνύει τις αντιθέσεις και τις εντάσεις που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της γειτονιάς. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και των κοινωνικών διεργασιών.
Κυραμαργιού, Ε. (2019). Δραπετσώνα 1922-1967. Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.Το βιβλίο της Ελένης Κυραμαργιού «Δραπετσώνα 1922-1967» προσφέρει μια εκτενή ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη της Δραπετσώνας από το 1922 έως το 1967. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, η συγγραφέας εξετάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν την περιοχή. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της ιστορίας της Δραπετσώνας και της επίδρασης των προσφυγικών πληθυσμών στην ανάπτυξή της.
Μαραντζίδης, Ν. (2001). Γιασασίν Μιλλέτ, Ζήτω το έθνος. Προσφυγιά, Κατοχή και Εμφύλιος: Εθνοτική ταυτότητα και πολιτική συμπεριφορά στους τουρκόφωνους ελληνορθόδοξους του Δυτικού Πόντου. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.Ο Νίκος Μαραντζίδης στο βιβλίο του «Γιασασίν Μιλλέτ, Ζήτω το έθνος» εξετάζει την εθνοτική ταυτότητα και την πολιτική συμπεριφορά των τουρκόφωνων ελληνορθοδόξων του Δυτικού Πόντου κατά την περίοδο της προσφυγιάς, της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, το έργο αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πληθυσμοί αυτοί. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της εθνοτικής ταυτότητας και της πολιτικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα.
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», & Δήμος Ηρακλείου. (2008). Βενιζελισμός και πρόσφυγες στην Κρήτη. Πρακτικά Ημερίδας.Το έργο αυτό συγκεντρώνει τα πρακτικά ημερίδας που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον Δήμο Ηρακλείου. Εξετάζει τον ρόλο του βενιζελισμού και την επίδρασή του στους πρόσφυγες στην Κρήτη. Μέσα από μια ποικιλία επιστημονικών προσεγγίσεων, το βιβλίο αναδεικνύει τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της προσφυγικής εμπειρίας στην Κρήτη. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της πολιτικής κληρονομιάς του βενιζελισμού.
Μπουρνόβα, Ε. (2002). Από τις Νέες Κυδωνίες στο δήμο Αιγάλεω.Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής κοινότητας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των προσφύγων στην ανάπτυξη του Αιγάλεω.
Μαυρογορδάτος, Γ. (2015). 1915. Ο Εθνικός Διχασμός. Πατάκης.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας εξετάζει την πολιτική και κοινωνική διάσταση της διχαστικής αυτής περιόδου. Το βιβλίο είναι κρίσιμο για την κατανόηση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και των διχαστικών τάσεων που επηρέασαν την πορεία της χώρας.
Φουντανόπολος, Κ. (2005). Εργασία και εργατικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη : (1908-1936) : ηθική οικονομία και συλλογική δράση στο Μεσοπόλεμο. Νεφέλη.Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες του εργατικού κινήματος. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εργατικής ιστορίας και της κοινωνικής δυναμικής της Θεσσαλονίκης.
Δημητριάδης, Α. Ι. (1994). “Φοίνιξ Αγήρως”, η Θεσσαλονίκη του 1925-35 : η πόλη, οι συνοικισμοί της, οι άνθρωποί της, οι χαρές και τα βάσανά τους. Παρατηρητής.Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις καθημερινές χαρές και τα βάσανα των κατοίκων, καθώς και την ανάπτυξη της πόλης και των συνοικισμών της. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης κατά τη δεκαετία αυτή.
Ρούμελη, Π. (2014). Οργάνωση και δράση των προσφυγικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη 1922-1936, αδημοσίευτη μεταπτυχιακή εργασία. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. http://ikee.lib.auth.gr/record/136213/files/GRI-2015-14153.pdfΜέσα από λεπτομερή ανάλυση και χρήση αρχειακού υλικού, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες των προσφυγικών οργανώσεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής της προσφυγικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.
Τζιάρας, Κ. (2017). Τα λαϊκά στρώματα στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου (1922-1940): κοινωνική και πολιτική διάσταση της φτώχειας, αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή. Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. https://ikee.lib.auth.gr/record/293717/files/GRI-2017-20111.pdΜέσα από κοινωνιολογικές και πολιτικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις δυναμικές που επηρέασαν τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής ιστορίας και της πολιτικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης την εποχή αυτή.
Τζιάρας, Κ. (2017). «Δεν μας τρομάζει ο θάνατος – Μας τρομάζει η πείνα». Η «κίνησις της εγκληματικότητος» στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της έλευσης των μικρασιατών προσφύγων. In Έ. Αβδελά, Ρ. Αλβανός, & Χ. Εξερτζόγλου (Eds.), Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο. Μετασχηματισμοί κα διακυβεύματα (pp. 211–232). Αλεξάνδρεια.Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην αύξηση της εγκληματικότητας και την επίδρασή τους στην πόλη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής κατάστασης και των προκλήσεων της εποχής.
Μαχαιρά, Ά. (2002). Η Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. In Χ. Χατζηιωσήφ (Ed.), Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, τόμος Β1, ο Μεσοπόλεμος (pp. 107–131). Βιβλιόραμα.Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την πόλη. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ό αιώνα.
Καρατζόγλου, Γ. (2012). Από τα αχνίζοντα ερείπια της Σμύρνης στις στάχτες της Θεσσαλονίκης-Άφιξη και περίθαλψη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Θεσσαλονίκη το 1922. Θεσσαλονικέων Πόλις, 39 (Μάρτιος 2012), 4–21.Μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην πόλη. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της επίδρασής της στη Θεσσαλονίκη.
Chater, M. (1925). History’s Greatest Trek. Tragedy Stalks Through the Near East as Greece and Turkey Exchange Twomillion of Their People. The National Geographic Magazine, XLVIII(5), 533–590.Μέσα από λεπτομερείς περιγραφές και φωτογραφίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση και τις συνέπειες αυτής της μαζικής μετακίνησης. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της ιστορικής σημασίας της ανταλλαγής πληθυσμών.
Τσουδερού, Ε. Ι., Υποδιοικητού της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. (1927). Η αποζημίωσις των ανταλλαξίμων. Συμφωνία της Λωζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών-Γενική Διεύθυνσις Ανταλλαγής-Σύμβασις κράτους και Εθνικής Τραπέζης περί κτημάτων-Δάνειος δρχ. 3.000.000.0000 8% 1927.Μέσα από οικονομικές και νομικές αναλύσεις, ο συγγραφέας εξετάζει τις προκλήσεις και τις λύσεις που εφαρμόστηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών και των προσπαθειών επίλυσής της.
Χατζηκυριακίδης, Κ. Στ. (2008). Εύοσμος. Η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. (Vol. 2008). Δήμος Ευόσμου. Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ευόσμου.Ο Κ. Στ. Χατζηκυριακίδης στο βιβλίο του «Εύοσμος. Η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του» καταγράφει την ιστορία του Ευόσμου και των κατοίκων του. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη της περιοχής και τη συμβολή των προσφύγων στη διαμόρφωσή της
Κούρτης, Κ., & Κούρτη, Π. (2009). Από τα αρχεία του Δημοτικού Σχολείου Επταλόφου Θεσσαλονίκης. Η περιοχή των Αμπελοκήπων την περίοδο 1928-1930. Όψεις και στιγμές από την εκπαίδευση, τις εγκατεστημένες οικογένειες, την τοπογραφία, την οικονομική ζωή και την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής. Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.Μέσα από αρχειακό υλικό και αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις συνθήκες εκπαίδευσης, τις οικογενειακές ιστορίες και την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της ανάπτυξης της περιοχής των Αμπελοκήπων.
Κυριατζή, Α. (2014). Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και η αποκατάσταση των προσφύγων μέσα από έγγραφα του Αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Αρχειακά Ανάλεκτα, Περιοδική Έκδοση Του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Του Δήμου Θεσσαλονίκης, 1, 107–124.Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές πηγές, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προσπάθειες και τις προκλήσεις της εκκλησίας στην υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του ρόλου της εκκλησίας στην προσφυγική κρίση και την αποκατάσταση των προσφύγων.
Καλλιμοπούλου, Ε., & Πούλος, Π. (2015). Ανταλλάξιμα κτήρια, σιωπηλές κληρονομιές: Η προσωρινή εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων και τα ισλαμικά τεμένη της Θεσσαλονίκης. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 19, 241–270. https://doi.org/10.12681/deltiokms.328Μέσα από αναλύσεις και ιστορικά στοιχεία, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτισμική σημασία αυτών των κτιρίων και τον ρόλο τους στην υποδοχή των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και των κοινωνικών αλλαγών που σημειώθηκαν στην πόλη.
Σαββαΐδης, Π. (2013). Χαρτογραφώντας τους προσφυγικούς συνοικισμούς στη Θεσσαλονίκη κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ού αιώνα. In Θαλής, Τιμητικό Τόμος αφιερωμένος στον Ομότιμο Καθηγητή Μιχαήλ Ε. Κονταδάκη (pp. 341–358). Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ. https://www.topo.auth.gr/greek/ORG_DOMI/EMERITUS/TOMOS_CONTADAKIS/Thales_pdf/3.02_Savvaidis.pdfΜέσα από λεπτομερείς χάρτες και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και πολεοδομικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην πόλη λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής και κοινωνικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης.
Χαστάογλου, Β. (1999). Η στοά των προσφύγων παλαιοπωλών – Μπιτ παζάρ. In Όριον, Τιμητικός τόμος στον καθηγητή Δημήτριο Φατούρο (pp. 551–573). Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.Μέσα από αρχιτεκτονικές και ιστορικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τον ρόλο της στοάς ως κέντρο οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής συνάντησης των προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της ανάπτυξης της περιοχής.
Χαστάογλου, Β. (1995). Η δημιουργία των προσφυγικών συνοικισμών Αγίου Παύλου και Ευαγγελίστριας. In Εκτός των Τειχών. Πρακτικά της επιστημονικής διημερίδας για την ιστορία του Αγίου Παύλου (pp. 81–107). Δήμος Αγίου Παύλου.Το κεφάλαιο της Β. Χαστάογλου «Η δημιουργία των προσφυγικών συνοικισμών Αγίου Παύλου και Ευαγγελίστριας» περιλαμβάνεται στα πρακτικά επιστημονικής διημερίδας και εξετάζει την ιστορία και την ανάπτυξη των συνοικισμών Αγίου Παύλου και Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από αρχιτεκτονικές και κοινωνικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις συνθήκες και τις προκλήσεις της προσφυγικής εγκατάστασης. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής και κοινωνικής εξέλιξης της περιοχής.
Χατζηκυριακίδης, Κ. Σ. (2004). Μέριμνα ποντίων κυριών (1904-2004): 100 χρόνια προσφοράς. Αδελφοί Κυριακίδη.Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της οργάνωσης στην υποστήριξη των προσφύγων και την ενίσχυση της ποντιακής κοινότητας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης στην Ελλάδα.
Τζούτζια, Ε. (2002). Το τενεκεδένιο σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το σχολείο των προσφύγων. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, η συγγραφέας αναδεικνύει τις συνθήκες εκπαίδευσης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της εκπαίδευσης των προσφύγων και της συμβολής της στην ενσωμάτωσή τους.
Κερασίδης, Σ., & Γεωργούλης, Π. (2002). Η Τούμπα των προσφύγων. Εικόνες και μνήμες από τη γέννηση μιας συνοικίας, Θεσσαλονίκη (1st ed.). Δήμος Θεσσαλονίκης - Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των προσφύγων στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Αφεντάκης, Δ. Ν. (n.d.). Προσφυγική εγκατάστασις, λήμμα «Μακεδονία». In Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαιδεία.Το λήμμα «Προσφυγική εγκατάστασις» του Δ. Αφεντάκη, που περιλαμβάνεται στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, εξετάζει τη διαδικασία εγκατάστασης των προσφύγων στη Μακεδονία. Μέσα από συνοπτικές αναλύσεις και ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της προσφυγικής εγκατάστασης στη Μακεδονία.
Liakos, A., & Salvanou, E. (2010). Citizenship, Memory and Governmentality. A Tale of Two Migrant Communities. In A. K. Isaacs (Ed.), Citizenships and Identities: Inclusion, Exclusion, Participation (pp. 155–172). Plus-Pisa University Press.Μέσα από συγκριτική ανάλυση, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κοινότητες αυτές στην ενσωμάτωση και την αναγνώριση τους. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της ιθαγένειας και της μνήμης στη διαμόρφωση των ταυτοτήτων.
Λαυρεντίδης, Ι. (1986). Οι εκ Σοβιετικής Ενώσεως Έλληνες ποντιακής καταγωγής και τα εκ της συνθήκης της Λωζάνης δικαιώματά των. Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.Μέσα από νομικές αναλύσεις και ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της κοινότητας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση των νομικών και πολιτικών διαστάσεων της μετανάστευσης των Ποντίων.
Λαυρεντιάδη, Μ. (2007). Το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ και οι χωρικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί του αστικού χώρου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας. Γεωγραφίες, 13, 101–112.Εξετάζει την επίδραση της μαζικής μετανάστευσης των Ποντίων προσφύγων στον αστικό χώρο της Αθήνας. Μέσα από γεωγραφικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις αλλαγές και τις προκλήσεις που προκάλεσε η μετανάστευση στην πόλη. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της αστικής γεωγραφίας και των κοινωνικών μετασχηματισμών στην Αθήνα.
Αγγελίδης, Ο. (2000). Οι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ και η εθνική τους ταυτότητα. Έκδοση περιοδικού Ενδοχώρα.Εξετάζει την εθνική ταυτότητα των προσφύγων που μετανάστευσαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα. Μέσα από κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις διαδικασίες διαμόρφωσης της ταυτότητας των προσφύγων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εθνοτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των προσφύγων και της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.
Υπουργείο Ανοικοδομήσεως. (n.d.). Πειραματικός οικισμός Αγίου Γεωργίου, Κερατσίνι-Πειραιεύς. 1947.Εξετάζει την ανάπτυξη του πειραματικού οικισμού στον Άγιο Γεώργιο στο Κερατσίνι το 1947. Μέσα από αρχιτεκτονικές και κοινωνικές αναλύσεις, το έργο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της ανοικοδόμησης και της οικιστικής πολιτικής της εποχής. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της ανοικοδόμησης και της αστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Πειραιά.
Χατζόπουλος, Γ., & Τσιρίδης, Γ. (2016). Από τον Πόντο και την Μικρασία στον Πειραιά εδώ…στη Δραπετσώνα. Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δραπετσώνας.
Τριανταφυλλίδης, Σ. (1998). Η Ιστορία της Δραπετσώνας, άλλοτε και τώρα. αυτοέκδοση.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της εξέλιξης της Δραπετσώνας.
Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντης Οδοιπορικό στη μνήμη. (2019). Δήμος Νίκαιας-Άγιου Ιωάννη Ρέντη.Το έργο «Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντης Οδοιπορικό στη μνήμη» που εκδόθηκε από τον Δήμο Νίκαιας-Άγιου Ιωάννη Ρέντη, προσφέρει μια εκτενή καταγραφή της ιστορίας των περιοχών Νίκαιας και Άγιου Ιωάννη Ρέντη. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες, το έργο αναδεικνύει την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της εξέλιξης των περιοχών.
Μήλτσος, Α. (2001). Σελίδες Ιστορίας(ημερολόγιο 2002). Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος – Ένωση δημοτών Δραπετσώνας «Θυμοίτης».Μέσα από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.
Λιάτσος, Δ. (1960). Κοκκινιά, ένα όνομα μια πολιτεία.Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη της περιοχής, τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της εξέλιξης της Κοκκινιάς.
Κουτελάκης, Χ., & Φωσκόλου, Α. (1991). Πειραιάς και Συνοικισμοί (μαρτυρίες και γεγονότα από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα). Βιβλιοπωλειό της Εστίας.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης του Πειραιά και των συνοικισμών του.
Ένωσης Ποντίων Πειραιώς. (n.d.). Ημερολόγιο 2003.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ποντίων στον Πειραιά.
Κανετάκης, Γ., Μπενέκη, Ε., & Σαρηγιάννης, Γ. (2002). Άγιος Ιωάννης Ρέντη. Η ιστορική και πολεοδομική του εξέλιξη. Δήμος Αγίου Ιωάννη Ρέντη.Μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ιστορικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την ανάπτυξη της περιοχής, τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Βαμβακάρης, Μ. (1978). Αυτοβιογραφία (Α. Βέλλου-Κάιλ, Ed.). Παπαζήσης.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του ρεμπέτικου και της πολιτισμικής κληρονομιάς του Μάρκου Βαμβακάρη.
Βουγιούκα, Μ., & Μεγαρίδης, Β. (1996). Οδωνυμικά του Πειραιά, Η σημασία των ονομάτων των οδών και πλατειών των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Περάματος. Φιλιππότης.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και αρχειακό υλικό, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά των περιοχών αυτών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της σημασίας των ονομάτων των οδών και πλατειών.
Αλεξίου, Κ. (2019). Προσφυγικά. Όσο ανθίζουν οι νεραντζιές... Πένταδρον.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της προσφυγικής εμπειρίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς των προσφύγων.
Αγκυραλίδης, Γ. (2013). Νέα Κοκκινιά-Νίκαια: Η Προσφυγούπολη. αυτοέκδοση.ο έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της Νέας Κοκκινιάς και της Νίκαιας.
Yildirim, O. (2006). Diplomacy and displacement: Reconsidering the Turco-Greek Exchange of Populations, 1922-1934. Routledge.Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ανταλλαγής πληθυσμών στις δύο χώρες. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Yildirim, O. (2006). The 1923 population exchange, refugees and national historiographies in Greece and Turkey. East European Quarterly, 40, 45–70.Μέσα από συγκριτικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιπτώσεις της ανταλλαγής στις δύο χώρες. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Xanthopoulou-Kyriakou, A. (1996). The migration of Pontic Greeks from the Russian Caucasus to Macedonia (1912-1914). Balkan Studies, 37(2), 271–288.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πηγές, η συγγραφέας αναδεικνύει τις συνθήκες και τις προκλήσεις της μετανάστευσης, καθώς και την επίδρασή της στην περιοχή. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της μετανάστευσης των Ποντίων και της επίδρασής της στη Μακεδονία.
Wurfbain, A. (1930). L’échange Greco-bulgares des minorités ethniques.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις συνθήκες και τις επιπτώσεις της ανταλλαγής πληθυσμών στις δύο χώρες. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Tusan, M. (2012). Smyrna’s Ashes: Humanitarianism, genocide, and the birth of the Middle East. University of California P.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής.
Tenekidis, C. G. (1924). Le statut des minorités et l’échange obligatoire des populations Greco-Turques. Revue Générale de Droit International Public, XXXI, 72–88.Το άρθρο του C. G. Tenekidis εξετάζει το καθεστώς των μειονοτήτων και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέσα από νομικές και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της ανταλλαγής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της νομικής και διεθνούς διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Simpson Sir, J. H. (1939). The Refugee problem: Report of a survey. Oxford University Press, Royal Institute of International Affairs.Μέσα από στατιστικές και κοινωνικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διαστάσεις και τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς προσφυγικής πολιτικής και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Simpson Sir, J. H. (1929). The work of the Greek Refugee Settlement Commission. Journal of the Royal Institute of International Affairs, 8(6), 583–604.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της επιτροπής στην αποκατάσταση των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Sandis, E. (1973). Refugees and economic migrants in greater Athens. A social survey. National Centre of Social Research.Μέσα από κοινωνιολογικές αναλύσεις και στατιστικά δεδομένα, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι πληθυσμοί. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής δυναμικής και της οικονομικής ένταξης στην Αθήνα.
Rodogno, D. (2016). Non-state actors’ humanitarian operations in the aftermath of the First World War. The case of the Near East Relief. In F. Klose (Ed.), The emergence of humanitarian intervention. Ideas and practice from the nineteenth century to the present (pp. 185-). Cambridge University Press.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτών των επιχειρήσεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Rodogno, D., Gauthier, S., & Piana, F. (2016). The League of Nations Mission in Western Thrace: Relief and rehabilitation operations (1922-1924). In J. Paulmann (Ed.), Dilemmas of humanitarian aid in the Twentieth century (pp. 147–169). Oxford University Press.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Rodogno, D. (2014). Beyond relief: A sketch of the Near East Relief Humanitarian Operations, 1918-1929. Monde(s), 6(2), 45–64.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Rodogno, D. (2014). The American Red Cross and the International Committee of the Red Cross. Humanitarian politics and policies in Asia Minor and Greece (1922-1923). First World War Studies, 5(1), 83–99.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτών των δράσεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής πολιτικής και της προσφυγικής βοήθειας.
Rodogno, D. (2012). Against massacre. Humanitarian interventions in the Ottoman Empire, 1815-1914. The emergence of a European concept and international practice. Princeton University Press.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της εξέλιξης της ανθρωπιστικής παρέμβασης.
Rodocanachis, A. (1934). Les finances de la Grèce et l’établissement des réfugiés.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και της προσφυγικής πολιτικής.
Psomiades, H. (2009). Fridtjof Nansen and the Greek refugee problem (Sept-Nov 1922). Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 16, 287–346.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και της προσφυγικής πολιτικής.
Politis, N. (1940). Le transfert des populations. Politique Etrangère, 2, 83–94.Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων και των επιπτώσεων της μεταφοράς πληθυσμών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας.
Polizos, I. (1978). Processus d’ urbanisation en Grèce, 1920-1940. Formation et organisation de l’espace urbain. αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής εξέλιξης και της κοινωνικής δυναμικής στην Ελλάδα.
Pentzopoulos, D. (1962). The Balkan exchange of minorities and its impact upon Greece. The Hague.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας.
Pallis, A. A. (1925). Racial migrations in the Balkans during the years 1912-1924. Geographical Journal, 66(4), 315–331.Μέσα από γεωγραφικές και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτών των μεταναστεύσεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημογραφικής και ιστορικής εξέλιξης της περιοχής.
Oakley, H., & et al. (1919). Relief work in Eastern Macedonia. American Red Cross.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Greco-Bulgarian Reciprocal Emigration Mixed Commission. (1929). Memorandum on the Mission and Work of the Mixed Commission on Greco-Bulgarian Emigration. League of Nations.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής και των προσφυγικών διαδικασιών της εποχής.
Métallinos, M. (1931). Commission d’établissement des réfugiés. Colonisation Macèdoine-Thrace. Services Sanitaire : Comptes rendu du service sanitaire, Juin 1925-Décembre 1929. Archives de l’Institut Pasteur Hellénique, II(3–4), 397–457.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημόσιας υγείας και της προσφυγικής αποκατάστασης.
Mazower, M. (1992). The refugees, the economic crisis and the collapse of Venizelist hegemony, 1929-1932. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 119–134.Το άρθρο του Mark Mazower εξετάζει την επίδραση των προσφύγων και της οικονομικής κρίσης στην κατάρρευση της βενιζελικής ηγεμονίας κατά την περίοδο 1929-1932. Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής ιστορίας και των κοινωνικών εξελίξεων της εποχής.
Mavrogordatos, G. (1983). Stillborn Republic: Social coalitions and party strategies in Greece, 1922-1936. University of California P.O συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις δυναμικές που οδήγησαν στην αποτυχία της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής ιστορίας και της κοινωνικής δυναμικής της εποχής.
Markham, V. R. (1925). Greece and the refugees from Asia minor. Fortnightly Review NS, 117(698), 176–184.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και των κοινωνικών αλλαγών που προκλήθηκαν.
Macartney, C. A. (1931). Refugees. The Work of the League. League of Nations Union.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και των προσφυγικών διαδικασιών.
Ludlow, P. W. (1975). The refugee problem in the 1930s: the failures and successes of Protestant relief programmes. The English Historical Review, 90(356), 564–603.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής παρέμβασης και των κοινωνικών προγραμμάτων της εποχής.
League of Nations. (1924). Quarterly Report of the Refugee Settlement Commission: Vol. τχ. 1 (6.3.1924) – τχ. 20 (21.11.1928).Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς προσφυγικής πολιτικής και των διαδικασιών αποκατάστασης.
Kritikos, G. (2000). State policy and urban employment of refugees: The Greek case (1922-30). European Review of History, 7(2), 189–206.O συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης της εποχής.
Kontogiorgi, E. (2006). Population Exchange in Greek Macedonia. The Rural Settlement of Refugees 1922-1930. Oxford University Press.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής αποκατάστασης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημογραφικής και αγροτικής εξέλιξης της περιοχής.
Kiosseoglou, Th. (1926). L’échange forcé des minorités d’après le Traité de Lausanne. Imprimerie Nanceienne.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της νομικής και πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Kamouzis, D. (2021). Greeks in Turkey: Elite Nationalism and Minority Politics in Late Ottoman and Early Republican Istanbul. Routledge.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν από την ελληνική μειονότητα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής ιστορίας και της μειονοτικής πολιτικής.
Jaquith, H. C. (1928). Development of social welfare activities in Greece. Social Service Review, 2(2), 217–233.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Jaquith, H. C. (1924). America’s aid to 1,000,000 Near East Refugees. Current History, 31(3), 403–407.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Igliz, A. (2018). Humanism in Ruins. Entangled legacies of the greek-turkish population exchange. Stanford University Press.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της ανταλλαγής στις δύο χώρες. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής και κοινωνικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Hlamides, N. (2008). The Greek Relief Committee: America’s Response to the Greek Genocide (A Research Note). Genocide Studies and Prevention: An International Journal, 3(3), 375–383.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις δράσεις και τις προκλήσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Hill, M. (1931). The League of Nations and the work of refugee settlement and financial reconstruction in Greece, 1922-1930. Weltwirtschaftliches Archiv, 34(2), 265–283.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της οικονομικής ανάπτυξης.
Giannouli, D. (1995). Greeks or Strangers at home: The experiences of Ottoman Greek Refugees during their exodus to Greece, 1922-1923. Journal of Modern Greek Studies, 13, 271–287.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Giannouli, D. (1996). American Philanthropy in action: The American Red Cross in Action, 1918-1923. East European Politics and Societies, 10(1), 108–132.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Gavra, E. (2017). The refugee establishment in Greece of modern times: institutional and urban tools for the spatial management. Theoretical and Empirical Researches in Urban Management, 12(3), 5–15.Μέσα από θεωρητικές και εμπειρικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις λύσεις που υιοθετήθηκαν για την ενσωμάτωση των προσφύγων στις αστικές περιοχές. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής και κοινωνικής δυναμικής στην Ελλάδα.
Dragostinova, T. (2011). Between two motherlands. Nationality and emigration among the Greeks of Bulgaria, 1900-1949. Cornell University Press.H συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των Ελλήνων μεταναστών και των σχέσεών τους με τις δύο πατρίδες. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της εθνικής ταυτότητας και της μετανάστευσης στα Βαλκάνια.
Doxiades, A. (1924). La question des réfugiés en Grèce. Société Générale d’ Imprimerie et d’Edition.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, ο συγγραφέας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσφυγικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόστηκε. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Dertilis, P. (1929). La reconstruction financière de la Grèce et la Société des Nations.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και της διεθνούς οικονομικής βοήθειας.
Daleziou, E. (2013). ’Adjuster and negotiator’: Bert Hodge Hill and the Greek refugee crisis, 1918-1928. The Journal of the American School of Classical Studies at Athens, 82(1,Sp Issue 2013), 49–65.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και της προσφυγικής πολιτικής.
Cowan, J. (2003). Who’s afraid of violent language? Honour, sovereignty and claim-making in the League of Nations. Anthropological Theory, 3, 271–291.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής και των κοινωνικών διεκδικήσεων.
Commission Mixte d’Emigration Greco-Bulgare. (1932). Rapport des membres nomées par la Conseil de la Société des Nations. Imp. Reunies.H έκθεση αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς προσφυγικής πολιτικής και των διαδικασιών αποκατάστασης.
Chater, M. (1925). History’s greatest trek-tragedy stalks through the Near East as Greece and Turkey exchange two million of their people. The National Geographic Magazine, XLVIII(5).Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρωπιστικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Carnegie Endowment for International Peace. (1914). Report of the international commission to inquire into the causes and the conduct of the Balkan Wars.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας των Βαλκανίων και των διεθνών συγκρούσεων
Blanchard, R. (1925). The Exchange of Populations between Greece and Turkey. Geographical Review, 15(3).Μέσα από γεωγραφικές και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της ανταλλαγής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημογραφικής και γεωπολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Barry, G. C. (1919). Relief work among the villages of Mount Pangaeon. American Red Cross.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις δράσεις και τις προκλήσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διεθνούς ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προσφυγικής βοήθειας.
Alpan, A. S., & Göktürk, G. (2018). Gendering the Displacement . A Critical Perspective on the Greco-Turkish Experience of War and Displacement (1919–1923). Ethnologia Balkanica, 21, 267–290.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της έμφυλης διάστασης της προσφυγικής κρίσης.
Alpan, A. S. (2012). But the memory remains: History, memory and the 1923 Greco-Turkish population exchange. The Historical Review / La Revue Historique, IX, 199–232.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις συνέπειες αυτής της ανταλλαγής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Allen, H. (1943). Came over into Macedonia. Rutgers University Press.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Alexandris, A. (1982). Pontic Greek refugees in Constantinople 1922-1923: the human cost of the exchange of populations. Αρχείον Πόντου, 37, 280–293.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της ανταλλαγής.
Χατζημωϋσής, Π. (1981). Βιβλιογραφία 1919-1978. Μικρασιατική εκστρατεία- Ήττα - Προσφυγιά.Η βιβλιογραφία του Π. Χατζημωυσή παρέχει μια αναλυτική καταγραφή των πηγών και των έργων που αφορούν τη Μικρασιατική εκστρατεία, την ήττα και την προσφυγιά την περίοδο 1919-1978. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της Μικρασιατικής εκστρατείας και της προσφυγικής κρίσης.
Χατζηιωσήφ, Χ. (2002). Το προσφυγικό σοκ, οι σταθερές και οι μεταβολές της ελληνικής οικονομίας. In Χ. Χατζηιωσήφ (Ed.), Ιστορία της Ελλάδος του 20ού αιώνα: Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940: Vol. Β1 (pp. 9–58). Βιβλιόραμα.Το κεφάλαιο του Χ. Χατζηιωσήφ εξετάζει το προσφυγικό σοκ και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία κατά τον Μεσοπόλεμο. Μέσα από οικονομικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις μεταβολές που προκάλεσε η προσφυγική κρίση. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και των κοινωνικών εξελίξεων της εποχής.
Τούση, Ε. (2013). Χωροκοινωνικοί συσχετισμοί - μετασχηματισμοί στη Νίκαια: Από την προσφυγική εγκατάσταση στη σημερινή εικόνα. Γεωγραφίες, 21, 55–69.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής εξέλιξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Σταυρίδης, Ε. (1924). Επί της ανταλλαγής των πληθυσμών. Κομμουνιστική Επιθεώρηση, 2, 54–58.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής διάστασης της ανταλλαγής πληθυσμών.
Σούλης, Γ. (1926). Ο προσφυγικός συνοικισμός Βύρωνος. Έργα, 34, 217–226.Το άρθρο του Γ. Σούλη εξετάζει τον προσφυγικό συνοικισμό Βύρωνος. Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής εγκατάστασης και ενσωμάτωσης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δυναμικής της περιοχής.
Σμυρναίος, Α. (2016). Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα του 1860. Φιλανθρωπία και αλυτρωτισμός. Τα Ιστορικά, 64, 101–126.Το άρθρο του Α. Σμυρναίου εξετάζει την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα του 1860. Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές φιλανθρωπίας και αλυτρωτισμού που υιοθετήθηκαν για την υποστήριξή τους. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Πρωτοψάλτης, Ε. (1948). Πρόσφυγες κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν. Νέα Εστία, 44(509–512), 1154–1157, 1237–1241, 1298–1303.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες εκείνη την περίοδο. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας κατά την Ελληνική Επανάσταση και την επιρροή της στις μετέπειτα εξελίξεις.
Πρωτονοτάριος, Α. (1929). Το προσφυγικόν πρόβλημα από ιστορικής, νομικής και κρατικής απόψεως. Πυρσός.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας και της πολυδιάστατης φύσης του προσφυγικού προβλήματος.
Πολύζος, Γ. (1984). Η εγκατάσταση των προσφύγων του 1922. Μία οριακή περίπτωση αστικοποίησης. ΕΜΠ.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αστικοποίησης και της πολεοδομικής εξέλιξης των περιοχών υποδοχής των προσφύγων.
Παυλίδης, Ε. (1953). Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και τα 33 χρόνια του εν Αθήναις Σωματείου των εκ Ρωσίας Ελλήνων. Σωματείο των εκ Ρωσίας Ελλήνων.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ελληνικής διασποράς και της προσφυγικής εμπειρίας.
Πασχαλοπούλου, Μ. (1932). Η εξέλιξις του προσφυγικού ζητήματος εν Ελλάδι και η δημοσιονομική αυτού αντιμετώπισις. In Εργασία (Vol. 3).Μέσα από οικονομικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής πολιτικής και της προσφυγικής διαχείρισης.
Παπαθανασοπούλου, Κ. (2020). Προσφυγική Εγκατάσταση, Σύλλογοι και μνήμη στη Νίκαια (1923 – 1967), αδημ. διδακτορική διατριβή. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής δυναμικής και της προσφυγικής μνήμης στη Νίκαια.
Παπαδοπούλου, Ε., & Σαρηγιάννης, Γ. Μ. (2006). Συνοπτική έκθεση για τις προσφυγικές περιοχές του λεκανοπεδίου Αθηνών. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.Οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της προσφυγικής εγκατάστασης στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολεοδομικής εξέλιξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Παναγιωταρέα, Ά. (1994). Όταν οι αστοί έγιναν πρόσφυγες. Παρατηρητής.Η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αλλαγές που αντιμετώπισαν οι αστοί πρόσφυγες. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής και πολιτιστικής διάστασης της προσφυγικής εμπειρίας.
Πάλλης, Α. Α. (1977). Φυλετικές μεταναστεύσεις στα Βαλκάνια και οι διωγμοί του Ελληνισμού (1912-1924). Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 1, 75–87.Το άρθρο του Αλέξανδρου Α. Πάλλη εξετάζει τις φυλετικές μεταναστεύσεις στα Βαλκάνια και τους διωγμούς του Ελληνισμού κατά την περίοδο 1912-1924. Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτών των μεταναστεύσεων και διωγμών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας της περιόδου.
Πάλλης, Α. Α. (1964). Αναδρομή στο προσφυγικό ζήτημα. Μικρασιατικά Χρονικά, 11, 19–36.Το άρθρο του Αλέξανδρου Α. Πάλλη παρέχει μια αναδρομή στο προσφυγικό ζήτημα, εξετάζοντας την εξέλιξή του μέσα από την ιστορία. Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διάφορες φάσεις και τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής διάστασης του προσφυγικού ζητήματος.
Πάλλης, Α. Α. (1934). Προσφυγικόν Ζήτημα. In Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Vol. 10). Πυρσός.Το κεφάλαιο του Αλέξανδρου Α. Πάλλη στη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» εξετάζει το προσφυγικό ζήτημα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της ιστορίας και των προκλήσεών του. Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διάφορες διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του προσφυγικού ζητήματος.
Πάλλης, Α. Α. (1933). Η ανταλλαγή των πληθυσμών από άποψη νομική και ιστορική και η σημασία της για τη διεθνή θέση της Ελλάδος.Το βιβλίο του Αλέξανδρου Α. Πάλλη εξετάζει την ανταλλαγή των πληθυσμών από νομική και ιστορική σκοπιά, αναδεικνύοντας τη σημασία της για τη διεθνή θέση της Ελλάδος. Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις αυτής της ανταλλαγής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής και νομικής διάστασης της ανταλλαγής των πληθυσμών.
Πάλλης, Α. Α. (1925). Στατιστική μελέτη περί των φυλετικών μεταναστεύσεων Μακεδονίας και Θράκης κατά την περίοδο 1912-1924.Το βιβλίο του Αλέξανδρου Α. Πάλλη παρέχει μια στατιστική μελέτη των φυλετικών μεταναστεύσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά την περίοδο 1912-1924. Μέσα από στατιστικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτών των μεταναστεύσεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημογραφικής και ιστορικής εξέλιξης των περιοχών αυτών.
Νοταράς, Μ. (1934). Η αγροτική αποκατάστασις των προσφύγων.Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγροτικής αποκατάστασης και της συμβολής της στην ανάπτυξη της χώρας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αγροτικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας.
Μπακάλμπασης, Α. (1923). Το προσφυγικόν ζήτημα.Ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και την πολυδιάστατη φύση του προσφυγικού ζητήματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης του προσφυγικού ζητήματος.
Μοσχόπουλος, Γ. (1998). Εκκλήσεις του συλλόγου Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία στην Πάτρα. Δωδώνη, 27, 257–278.Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις προσπάθειες των προσφύγων να βρουν υποστήριξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της δραστηριότητας των συλλόγων προσφύγων.
Μιχελή, Λ. (1992). Προσφύγων βίος και πολιτισμός. Από τις πόλεις της ελάσσονος Ασίας στα τοπία της παράγκας και του πισσόχαρτου.Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και πολιτισμικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτισμικής διάστασης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Μηλιώτης, Παν. (1962). Η εν Νεϊγύ σύμβασις της ελληνοβουλγαρικής μεταναστεύσεως και η εφαρμογή αυτής. ΙΜΧΑ.Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις αυτής της σύμβασης για τους μετανάστες και τις δύο χώρες. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της νομικής και πολιτικής διάστασης της ελληνοβουλγαρικής μετανάστευσης.
Μηλίτση-Νίκα, Α., & Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη, Χ. (Eds.). (2008). Προσφυγικοί συνοικισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης από το αρχείο Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Μεσσηνίας. ΓΑΚ-Νομού Μεσσηνίας.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Μαυρογορδάτος, Γ. (1992). Το ανεπανάληπτο επίτευγμα. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 9–12.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις επιτυχίες και τις προκλήσεις της προσφυγικής πολιτικής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της αποκατάστασης.
Μαρινέλλης, Λ. (1993). Στα προσφυγικά της Πάτρας τη δεκαετία τού ’40.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης στην Πάτρα.
Μαραβελάκης, Μ., & Βακαλόπουλος, Α. (1993). Οι προσφυγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Βάνιας.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής πολιτικής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της πολεοδομικής εξέλιξης της Θεσσαλονίκης.
Μαλκίδης, Θ. (2012). Οι Θράκες πρόσφυγες του 1922 στους νομούς Έβρου και Καβάλας. In Η Καβάλα και τα Βαλκάνια. Η Καβάλα και η Θράκη. Πρακτικά Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών: Vol. Α’ (pp. 35–52). Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, αναδεικνύονται οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της ενσωμάτωσής τους στη βορειοανατολική Ελλάδα.
Mazower, M. (1992). Οι πρόσφυγες, η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της βενιζελικής ηγεμονίας 1929-1932. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 119–134.Το άρθρο του Mark Mazower αναλύει τη σχέση μεταξύ των προσφύγων, της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της βενιζελικής ηγεμονίας κατά την περίοδο 1929-1932. Μέσα από ιστορικές πηγές και οικονομικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πολιτική σταθερότητα και την προσφυγική πολιτική. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο.
Λιαδάκης, Σ. (2014). Η βιομηχανία και το εργατικό κίνημα στον Πειραιά του Μεσοπολέμου, αδημ. διδακτορική διατριβή. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.Μέσα από λεπτομερείς αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη της βιομηχανίας και τη δράση του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του Πειραιά.
Λεοντίδου, Λ. (1989). Πόλεις της σιωπής. Εργατικός εποικισμός της Αθήνας και του Πειραιά 1909-1940. ΕΤΒΑ.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αλλαγές που συνόδευσαν τον εποικισμό αυτών των πόλεων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ιστορίας της Αθήνας και του Πειραιά.
Λαμψίδης, Γ. (1989). Οι πρόσφυγες του 1922. Η προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας. Αφοί Κυριακίδη.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.
Λάμπρου, Ά., & Μούργου, Α. (2020). Νέα Κοκκινιά: Διερευνώντας τις πολλαπλές ταυτότητες μιας προσφυγικής περιοχής στο μεσοπόλεμο. Γεωγραφίες, 35, 146–155.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις αλλαγές που συνόδευσαν την ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής δυναμικής της Νέας Κοκκινιάς.
Κωστής, Κ. (1992). Η ιδεολογία της οικονομικής ανάπτυξης. Οι πρόσφυγες στον Μεσοπόλεμο. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 33–46.Το άρθρο του Κώστα Κωστή εξετάζει την ιδεολογία της οικονομικής ανάπτυξης και τον ρόλο των προσφύγων στον Μεσοπόλεμο. Μέσα από ιστορικές πηγές και οικονομικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κατά την περίοδο αυτή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και της προσφυγικής πολιτικής στον Μεσοπόλεμο.
Κριμπάς, Β. (1999). Το έργο της αγροτικής εγκαταστάσεως της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 13, 225–265. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αγροτικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας στην Ελλάδα.
Κουλούρη, Χ. (Ed.). (2010). Η Μικρασιατική Καταστροφή - 1922. Τα Νέα.Το συλλογικό έργο, επιμελημένο από τη Χριστίνα Κουλούρη, εξετάζει τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και μαρτυρίες, το βιβλίο αναδεικνύει τις επιπτώσεις της Καταστροφής και τη σημασία της για την ελληνική ιστορία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της Μικρασιατικής Καταστροφής και των συνεπειών της.
Κορμά, Λ. (2008). Όψεις της κοινωνικής και καθημερινής ζωής των προσφύγων εργατών της Μικράς Ασίας στη Γαλλία: 1916-1939. Αρχειοτάξιο, 10, 25–36.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων στη Γαλλία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της ενσωμάτωσής τους σε μια ξένη χώρα.
Κοντογεώργη, Έ. (2013). ‘Η πύκνωσις του αραιοτάτου βασιλείου των κολλίγων’ της Χαλκιδικής. Η αποκατάσταση των προσφύγων και το μετοχειακό ζήτημα κατά τον μεσοπόλεμο. In Νεοελληνικά Ιστορικά (Vol. 3, pp. 105–167).Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της αποκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αγροτικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας στη Χαλκιδική.
Κοντογεώργη, Έ. (2005). Προσφυγικό Ζήτημα. Η Αποκατάσταση 1922-1930. In Β. Παναγιωτόπουλος (Ed.), Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000 (Vol. 7, pp. 101–118). Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της προσφυγικής πολιτικής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της πολιτικής της αποκατάστασης.
Κοντογεώργη, Έ. (1998). Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κοινωνικές, δημογραφικές και εθνολογικές πλευρές του Μακεδονικού Ζητήματος κατά τη μεσοπολεμική περίοδο»,. Βαλκανικά Σύμμεικτα, 10, 196–224.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του Μακεδονικού Ζητήματος και της προσφυγικής εμπειρίας.
Κοντογεώργη, Έ. (1992). Αγροτικές προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Μακεδονία: 1923-1930. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 47–59.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της αγροτικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας στη Μακεδονία.
Clark, B. (2007). Δύο φορές ξένος. Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία. Ποταμός.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις επιπτώσεις των μαζικών απελάσεων στους πληθυσμούς και τις κοινωνίες των δύο χωρών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Καφετζάκη, Τ. (2003). Πρόσφυγες και λογοτεχνία. Εικόνες του Μικρασιάτη πρόσφυγα στη μεσοπολεμική πεζογραφία. Πορεία.Μέσα από λογοτεχνικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, η συγγραφέας αναδεικνύει τις αναπαραστάσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων στη λογοτεχνία της εποχής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτιστικής και κοινωνικής ιστορίας των προσφύγων μέσα από τη λογοτεχνία.
Καρδαμίτση, Α. Μ. (1995). Πρόνοια. Ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός της ελεύθερης Ελλάδας. Απόπειρα.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας.
Καραβάς, Σ. (1992). Η προσφυγική ψήφος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας την περίοδο του Μεσοπολέμου. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 135–156.Μέσα από ιστορικές πηγές και πολιτικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις πολιτικές προτιμήσεις και τις επιπτώσεις της προσφυγικής ψήφου στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής συμπεριφοράς των προσφύγων και της επιρροής τους στην πολιτική σκηνή της Αθήνας.
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού. (2013). Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα. Πρακτικά συνεδρίου 23-25 Νοεμβρίου 2012. Αφοί Κυριακίδη.Το συλλογικό έργο «Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων» συγκεντρώνει τα πρακτικά του συνεδρίου για την ιστορία των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη από το 1912 μέχρι σήμερα. Μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις και ιστορικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη σημασία της προσφυγικής εμπειρίας στην πόλη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της προσφυγικής της κοινότητας.
Θεοδωρίδης, Χ., & Κλαδάς, Σ. (1974). Οι πρόσφυγες φοιτηταί και σπουδασταί μετά την Μικρασιατικήν Καταστροφήν. Επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία των.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που αντιμετώπισαν οι φοιτητές και σπουδαστές. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης των προσφύγων.
Ζαϊμάκης, Ι. (2001). Κοινωνική ενσωμάτωση και πολιτισμική διαφοροποίηση: Μικρασιάτες πρόσφυγες και μουσικοί στο Μεσοπολεμικό Ηράκλειο. Δοκιμές, 9–10, 109–135.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων μουσικών στην πόλη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτισμικής δυναμικής και της προσφυγικής εμπειρίας στο Ηράκλειο.
Δρίτσα, Μ. (1989). Πρόσφυγες και εκβιομηχάνιση. In Γ. Γουλιμή (Ed.), Ελευθέριος Βενιζέλος: Κοινωνία, οικονομία, πολιτική στην εποχή του (pp. 27–70).Η συγγραφέας αναδεικνύει τη συμβολή των προσφύγων στην εκβιομηχάνιση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής ιστορίας και της προσφυγικής εμπειρίας.
Δρίτσα, Μ. (1988). Πολιτικές και οικονομικές όψεις του προσφυγικού ζητήματος. In Συνέδριο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πρακτικά (pp. 133–144). ΕΛΙΑ/Μουσείο Μπενάκη.Μέσα από ιστορικές πηγές και οικονομικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της προσφυγικής πολιτικής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας του προσφυγικού ζητήματος.
Δρίτσα, Μ. (1985). Εθνική Τράπεζα και πρόσφυγες. Τα Ιστορικά 4, 4, 313–326.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας στην Ελλάδα.
Δαμηλάκου, Μ. (2005). Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αργεντινή: μεταναστευτικές διαδρομές και στοιχεία ταυτότητας. Τα Ιστορικά, 42, 177–202.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις εμπειρίες και τις προκλήσεις των προσφύγων στην ξένη χώρα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Δαλακούρα, Β. (1995). Η εγκατάσταση των προσφύγων της Καππαδοκίας στον Ελληνικό χώρο. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 11, 267–320.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της πολιτικής αποκατάστασης.
Γκιζελή, Β. (1992). Η κοινωνική ένταξη των αστών προσφύγων στην πόλη. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 61–77.Η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των αστών προσφύγων στην ενσωμάτωσή τους στις αστικές περιοχές. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της κοινωνικής ιστορίας και της προσφυγικής εμπειρίας.
Γιαννακόπουλος, Γ. (2003). Η Ελλάδα με τους πρόσφυγες: η δύσκολη προσαρμογή στις νέες συνθήκες. In Β. Παναγιωτόπουλος (Ed.), Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770 – 2000 (Vol. 7, pp. 89–100). Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.Το κεφάλαιο του Γιώργου Γιαννακόπουλου στο συλλογικό έργο «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού» εξετάζει την προσαρμογή των προσφύγων στις νέες συνθήκες της Ελλάδας. Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων στην προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της προσαρμογής τους.
Γιαννακόπουλος, Γ. (1992). Οι μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα: Βιβλιογραφικό δοκίμιο. Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 9, 283–291.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της βιβλιογραφικής παραγωγής και της ιστοριογραφίας της προσφυγικής εμπειρίας.
Γερακάρης, Μ. (1926). Η πληρωμή των χρεών των αγροτών προσφύγων προς την Ε.Α.Π.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της οικονομικής πολιτικής και της προσφυγικής εμπειρίας.
Γεραγάς, Κ. (1925). Αναμνήσεις εκ Θράκης 1920-1922. Τυπογραφείον Εστία.Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Θράκης κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της προσφυγικής εμπειρίας στη Θράκη.
Βουτυρά, Ε. (1994). Προσφυγική Ελλάδα: Παράδειγμα προς μίμηση; Ίστωρ, 7, 175–183.Μέσα από ιστορικές πηγές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της προσφυγικής πολιτικής και της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της επίδρασής της στην ελληνική κοινωνία.
Βουδούρης, Α. (2011). Όψεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ημαθία, από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου μέχρι την περίοδο του ‘Εθνικού Διχασμού’ (1913-1916)»,. Χρονικά Ιστορίας Και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας, 15, 14–23.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της προσφυγικής εμπειρίας στην Ημαθία.
Βενιζέλος, Ε. (1930). Η ελληνοτουρκική συμφωνία και αι προσφυγικαί αποζημιώσεις.Μέσα από διπλωματικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διπλωματικής ιστορίας και της προσφυγικής πολιτικής.
Βαλαώρας, Β. (1939). Το δημογραφικόν πρόβλημα της Ελλάδος και η επίδρασις των προσφύγων.Μέσα από δημογραφικές αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις αλλαγές και τις προκλήσεις που προέκυψαν από την έλευση των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της δημογραφικής ιστορίας και της προσφυγικής εμπειρίας.
Βακαλόπουλος, Α. (1991). Μετανάστευση Ελλήνων του Καυκάσου στη Μακεδονία. In Θεσσαλονίκια και άλλα μακεδονικά μελετήματα. Βάνιας.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην περιοχή. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της μετανάστευσης και της προσφυγικής εμπειρίας στη Μακεδονία.
Αφθονιάτης, Π. (1929). Πρόσφυγες. Αγών.Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες των προσφύγων στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της πολιτικής αποκατάστασης.
Ανωγιάτης-Pelé, Δ., Αθανασοπούλου, Ι., & Τσιάμης, Κ. (2015). Δημογραφική προσέγγιση του νοσολογικού φάσματος των ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ιόνιος Λόγος, 5, 1–16.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της υγειονομικής κατάστασης και της προσφυγικής εμπειρίας.
Ανδριώτης, Ν., & Ανδριώτης, Β. (2000). Η άφιξη και πρώτη εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στην πόλη του Ηρακλείου. Ο αριθμός των αφιχθέντων και η συμβολή τους στη μεταβολή των πληθυσμιακών δεδομένων της πόλης. In Πεπραγμένα Η’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου: Vol. Γ1 (pp. 21–31). Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της δημογραφικής εξέλιξης του Ηρακλείου.
Ανδριώτης, Ν. (2003). Οι πρόσφυγες: η άφιξη και τα πρώτα μέτρα περίθαλψης. In Β. Παναγιωτόπουλος (Ed.), Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 1770 – 2000 (Vol. 7, pp. 79–88). Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της πολιτικής αποκατάστασης.
Αναστασιάδης, Γ. (1992). Παρακολουθώντας τις συνθήκες επιβίωσης και την ένταξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη κατά το 1922-1924 μέσα από τον ημερήσιο τύπο της. Πρόσωπα προσφύγων.Μέσα από δημοσιογραφικές πηγές και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής εμπειρίας και της κοινωνικής ένταξης στη Θεσσαλονίκη.
Αιλιανός, Μιχ. Χρ. (1921). Το έργον της ελληνικής περιθάλψεως. Έκδοσις Γραφείου Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών.Μέσα από ιστορικές πηγές και κυβερνητικά έγγραφα, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προσπάθειες και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την περίθαλψη των προσφύγων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της κρατικής παρέμβασης.
Αιγίδης, Α. Ι. (1934). Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας: Ιστορική, δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική μελέτη του προσφυγικού ζητήματος. Τυπ. Ι.Λ. Αλευροπούλου & Σία.Μέσα από αναλύσεις και ιστορικές πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της απουσίας των προσφύγων στην Ελλάδα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του προσφυγικού ζητήματος.
Αδαμαντίου, Α. (1935). Ο Βασιλεύς φυσικός προστάτης των προσφύγων: Πατρικαί συμβουλαί εις τους πρόσφυγας. Ελληνισμός.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και της κρατικής παρέμβασης.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Ρόμπου - Λεβίδη, Μ. (2018). Εδώ καπούτ: Η βία του συνόρου Μετανάστευση, εθνικοφροσύνη και φύλο στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Αλεξάνδρεια.Το βιβλίο αποτελεί μια ενδελεχή ανάλυση της βίας που επικρατεί στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, εξετάζοντας τη μετανάστευση, την εθνικοφροσύνη και τις έμφυλες διαστάσεις που την περιβάλλουν. Η συγγραφέας διερευνά πώς οι μεταναστευτικές ροές και οι εθνοτικές ταυτότητες διαμορφώνουν τις κοινωνικές και πολιτικές δομές της περιοχής. Με μια ανθρωπολογική προσέγγιση, το βιβλίο φωτίζει τις καθημερινές εμπειρίες των μεταναστών και τον ρόλο των συνόρων στην αναπαραγωγή της βίας και της αδικίας. Η Ρόμπου - Λεβίδη αναδεικνύει την αλληλεπίδραση μεταξύ φύλου και εθνικής ταυτότητας, προσφέροντας μια πολύπλευρη κατανόηση των κοινωνικών διαδικασιών που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη των συνόρων και της μετανάστευσης στην Ελλάδα και ευρύτερα στα Βαλκάνια.
Νιτσιάκος, Β. (2010). Στο σύνορο Μετανάστευση, σύνορα και ταυτότητες στην αλβανο-ελληνική μεθόριο (1st ed.). Οδυσσέας.Το βιβλίο ερευνά την πολύπλοκη δυναμική της μετανάστευσης και τις μεταβολές στις ταυτότητες στην περιοχή της αλβανο-ελληνικής μεθορίου. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την περιοχή αυτή ως ένα χώρο όπου συναντώνται και αλληλεπιδρούν πολιτισμοί, κοινωνίες και ταυτότητες, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα. Μέσα από μια συνδυαστική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την ανθρωπολογική έρευνα πεδίου, ιστορικές αναλύσεις και τη μελέτη πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, ο Ιτσιάκος φωτίζει τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μετανάστευση επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες και τις εθνικές ταυτότητες. Το βιβλίο εξετάζει επίσης τις πολιτικές συνόρων και τις διακρατικές σχέσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο της μετανάστευσης στην περιοχή. Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική συμβολή στην κατανόηση των φαινομένων της μετανάστευσης και της διασυνοριακής κινητικότητας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της αλβανο-ελληνικής μεθορίου. Είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για τους ερευνητές και τους μελετητές που ενδιαφέρονται για τα θέματα της μετανάστευσης, της ταυτότητας και των συνόρων.
Νιτσιάκος, Β. (2003). Μαρτυρίες Αλβανών μεταναστών (1st ed.). Οδυσσέας.Το βιβλίο συγκεντρώνει και παρουσιάζει τις προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των μεταναστών, ο συγγραφέας αποτυπώνει τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις επιτυχίες που βίωσαν κατά την προσπάθειά τους να ενσωματωθούν σε μια νέα χώρα. Η μελέτη αυτή δίνει φωνή στους ίδιους τους μετανάστες, προσφέροντας μια αυθεντική και άμεση ματιά στις ζωές τους. Οι μαρτυρίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, οι εργασιακές εμπειρίες, οι κοινωνικές και πολιτιστικές προσαρμογές, καθώς και οι σχέσεις τους με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αρχές. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες, αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά της μετανάστευσης και η πολυπλοκότητα των εμπειριών των μεταναστών. Αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της μετανάστευσης, παρέχοντας πολύτιμο υλικό για τους ερευνητές, τους κοινωνικούς επιστήμονες και το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την κατανόηση των μεταναστευτικών ροών και των κοινωνικών αλλαγών που αυτές επιφέρουν. Είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις προσωπικές και κοινωνικές διαστάσεις της μετανάστευσης από την Αλβανία στην Ελλάδα.
Παπαγεωργίου, Β. (2011). Από την Αλβανία στην Ελλάδα: τόπος και ταυτότητα, διαπολιτισμικότητα και ενσωμάτωση Μια ανθρωπολογική προσέγγιση της μεταναστευτικής εμπειρίας (1st ed.). Νήσος.Aποτελεί μια ανθρωπολογική μελέτη της μεταναστευτικής εμπειρίας Αλβανών στην Ελλάδα. Η έρευνα εστιάζει στις διαδικασίες διαμόρφωσης ταυτότητας και ενσωμάτωσης των Αλβανών μεταναστών, εξετάζοντας τις κοινωνικές, πολιτισμικές και διαπολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ο Παπαγεωργίου χρησιμοποιεί μεθόδους της ανθρωπολογίας για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται την αλλαγή του τόπου και την ενσωμάτωση σε μια νέα κοινωνία. Το βιβλίο εξετάζει τις έννοιες της ταυτότητας και της διαπολιτισμικότητας, προσφέροντας μια πολυδιάστατη κατανόηση των εμπειριών των μεταναστών. Αναλύει επίσης τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις κοινωνικές δομές και τις πολιτικές συνθήκες που επηρεάζουν την πορεία της ενσωμάτωσης. Αυτή η μελέτη αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη βιβλιογραφία για τη μετανάστευση και τη διαπολιτισμική ανάλυση, προσφέροντας βαθιά γνώση και κατανόηση των δυναμικών που διέπουν τη μετανάστευση από την Αλβανία στην Ελλάδα. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης, της πολιτισμικής ταυτότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Μαργαρώνη, Μ. (2008). Από την Αλβανία στην Ελλάδα Μεταναστευτικές και εκπαιδευτικές διαδρομές (1st ed.). Σπανίδης.Το βιβλίο διερευνά τις μεταναστευτικές και εκπαιδευτικές πορείες των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Η μελέτη εστιάζει στις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευση συμβάλλει στην κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση. Η Μαργαρώνη χρησιμοποιεί ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους έρευνας για να αναλύσει τις εκπαιδευτικές διαδρομές των Αλβανών μαθητών και φοιτητών, τις δυσκολίες που συναντούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Το βιβλίο εξετάζει επίσης τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν την εκπαιδευτική ένταξη των μεταναστών και την επίδραση της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους. Αυτό το έργο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των εκπαιδευτικών και μεταναστευτικών εμπειριών των Αλβανών στην Ελλάδα, φωτίζοντας τις διαπροσωπικές και θεσμικές δυναμικές που επηρεάζουν τη διαδικασία της ένταξης. Είναι ένα σημαντικό ανάγνωσμα για εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους, και ερευνητές που ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Λαμπριανίδης, Λ., & Λυμπεράκη, Α. (2005). Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας. Εκδόσεις Πατάκη.Αποτελεί μια σημαντική μελέτη για την παρουσία και την ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από την ανάλυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών διαστάσεων της μετανάστευσης, οι συγγραφείς εξετάζουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, καθώς και τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντί τους. Το έργο συμβάλλει στην κατανόηση των πολύπλοκων σχέσεων και των μεταβαλλόμενων δυναμικών της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Ρόσα, Φ. (2017). Εγώ ο “λαθρομετανάστης” (1st ed.). Ελεύθερος Τύπος.Αποτελεί μια προσωπική και συγκινητική αφήγηση της εμπειρίας του συγγραφέα ως μετανάστη στην Ελλάδα. Μέσα από την αυτοβιογραφική του μαρτυρία, ο Ρόσα περιγράφει τις δυσκολίες, τις προκαταλήψεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και της εγκατάστασής του σε μια ξένη χώρα. Το βιβλίο προσφέρει μια εσωτερική ματιά στη ζωή ενός μετανάστη, αποκαλύπτοντας τις ανθρώπινες διαστάσεις πίσω από τον όρο «λαθρομετανάστης» και προσπαθώντας να αποδομήσει τα αρνητικά στερεότυπα που συνοδεύουν τους μετανάστες. Μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επηρεάζουν τους μετανάστες, καθώς και τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και αντοχής. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση, προσφέροντας μια φωνή σε αυτούς που συχνά παραμένουν αόρατοι και σιωπηλοί. Είναι ένα σημαντικό ανάγνωσμα για όλους όσους ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενθαρρύνοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση προς τους/τις μετανάστες/στριες.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Λαυρέντζος, Α. (2016). Σιωπηρή Άλωση Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Πραγματεία.Ο συγγραφέας αναλύει τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στη δημογραφική κατάσταση της χώρας και προτείνει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κανελλόπουλος, Κ. Ν., Γρέγου, Μ., & Πετραλιάς, Α. (2006). Παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα Κρατικές πολιτικές, τα χαρακτηριστικά και η κοινωνική τους θέση. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).Μέσα από εμπειρικές έρευνες και στατιστικές αναλύσεις, οι συγγραφείς εξετάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι "παράνομοι μετανάστες" και την αντίδραση του κράτους.
Κοροντζής, Τ. Χαρ. (2017). Οργανωμένο έγκλημα και παράνομη μετανάστευση (1st ed.). Bookstars - Γιωγγαράς.Το έργο μελετά τη σύνδεσης μεταξύ "παράνομης μετανάστευσης" και οργανωμένου εγκλήματος.
Κόλμερ, Κ. (2012). Λαθρομετανάστευση Η απειλή της εθνικής ασφαλείας (1st ed.). Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη.Ο συγγραφέας αναλύει τις επιπτώσεις της "παράνομης μετανάστευσης" στην ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή της χώρας, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Green, N. L. (2004). Οι δρόμοι της μετανάστευσης Σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις (Δ. Παρσάνογλου, Trans.). Σαββάλας.Η μετάφραση από τον Δ. Παρσάνογλου κάνει το έργο προσιτό στο ελληνικό κοινό και αναδεικνύει τις δυναμικές και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της μετανάστευσης και προσφέρει πολύτιμες αναλύσεις για τους ερευνητές και τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Τσιμπιρίδου, Φ. (Ed.). (2009). Μειονοτικές και μεταναστευτικές εμπειρίες Βιώνοντας την “κουλτούρα του κράτους” (1st ed.). Κριτική.Μέσα από πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις και μελέτες περίπτωσης, το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες και οι μετανάστες, καθώς και τον ρόλο του κράτους στην ενσωμάτωσή τους. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και της κοινωνικής ένταξης στην Ελλάδα.
Κολοβός, Γ. Η. (2011). Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών Η περίπτωση της Ελλάδας (1st ed.). Πελασγός.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πολιτικές μελέτες, ο συγγραφέας εξετάζει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολιτικής και κοινωνικής διάστασης της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Τρουμπέτα, Σ. (Ed.). (2012). Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα Διαβάσεις και μελέτες συνόρων (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Μέσα από μελέτες συνόρων και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, το βιβλίο αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών. Το έργο είναι κρίσιμο για την κατανόηση των σύγχρονων μεταναστευτικών ρευμάτων και των κοινωνικών επιπτώσεων τους.
Βεργέτη, Μ. Κ. (2015). Παλιννόστηση και κοινωνικός αποκλεισμός. Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ.Μέσα από κοινωνιολογικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που ακολουθούν οι παλιννοστούντες για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της διαδικασίας επαναπατρισμού και των κοινωνικών δυναμικών που τη συνοδεύουν.
Λιανός, Θ. Π., & Καβουνίδη, Τ. (2012). Μεταναστευτικά ρεύματα στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα (1st ed.). Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).Οι συγγραφείς εξετάζουν τις συνθήκες και τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής διάστασης της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Κωτούλας, Ι. Ε. (2011). Μετανάστευση και κυρίαρχη εθνική κουλτούρα Θρησκεία, πολιτική, πολυπολυτισμικότητα (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Μέσα από κοινωνιολογικές και πολιτικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Βεντούρα, Λ. (1994). Μετανάστευση και έθνος Μετασχηματισμοί στις συλλογικότητες και τις κοινωνικές θέσεις. Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Μνήμων.Μέσα από ιστορικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τους μετασχηματισμούς που προκλήθηκαν από τις μεταναστευτικές ροές και τη σχέση τους με την εθνική ταυτότητα. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της επίδρασης της μετανάστευσης στην κοινωνική δομή και τις ταυτότητες στην Ελλάδα.
Κτιστάκις, Γ. (2001). Μετανάστες, ρατσισμός, ξενοφοβία Από τη θεωρία στην πράξη. Σάκκουλας Αντ. Ν.Μέσα από νομικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και τις στρατηγικές για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων και των πολιτικών που σχετίζονται με τη μετανάστευση στην Ελλάδα.
Μαρβάκης, Αθ., Παρσάνογλου, Δ., & Παύλου, Μ. (Eds.). (2001). Μετανάστες στην Ελλάδα (1st ed.). Ελληνικά Γράμματα.Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και της κοινωνικής ένταξης στην Ελλάδα.
Ναξάκης, Χ., & Χλέτσος, Μ. (Eds.). (2001). Μετανάστες και μετανάστευση Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές (1st ed.). Εκδόσεις Πατάκη.Μέσα από διάφορες μελέτες και προσεγγίσεις, οι συγγραφείς εξετάζουν τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του φαινομένου της μετανάστευσης.
Συλλογικό έργο. (2009). Μετανάστες και μειονότητες Λόγος και πολιτικές (1st ed.). Βιβλιόραμα.Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες και οι μετανάστες.
Τριανταφυλλίδου, Ά., & Μαρούκης, Θ. (Eds.). (2014). Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Κριτική.Το συλλογικό έργο «Μετανάστες και μειονότητες» εξετάζει τον λόγο και τις πολιτικές που αφορούν τις μεταναστευτικές και μειονοτικές κοινότητες στην Ελλάδα. Μέσα από πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις του θέματος, προσφέροντας πολύτιμες αναλύσεις για τους ερευνητές και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες και οι μετανάστες.
Παύλου, Μ., & Χριστόπουλος, Δ. (Eds.). (2004). Η Ελλάδα της μετανάστευσης Κοινωνική συμμετοχή, δικαιώματα και ιδιότητα του πολίτη (1st ed.). Κριτική. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση των κοινωνικών και πολιτικών διαστάσεων της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Koser, K. (2019). Διεθνής μετανάστευση Μια συνοπτική εισαγωγή. Επίκεντρο.Μέσα από κατανοητές αναλύσεις και παραδείγματα, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση των βασικών αρχών και των σύγχρονων προκλήσεων της διεθνούς μετανάστευσης.
Γκόλντιν, Ί., Κάμερον, Τ., & Μπαλαρατζάν, Μ. (2013). Αυτοί δεν είναι σαν εμάς Το παρελθόν και το μέλλον της μετανάστευσης (1st ed.). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση των ιστορικών και σύγχρονων τάσεων της μετανάστευσης και των επιπτώσεών της στην παγκόσμια κοινότητα.
Δημητριάδη, Α. (2013). Διέλευση και μετανάστευση στην Ελλάδα Η περίπτωση των Αφγανών, Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών (1st ed.). Νήσος.Μέσα από κοινωνιολογικές και πολιτικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές ενσωμάτωσης αυτών των μεταναστευτικών ομάδων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της μετανάστευσης και των κοινωνικών επιπτώσεών της στην Ελλάδα.
Χριστόπουλος, Δ. (2020). Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση. Πόλις.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του προσφυγικού ζητήματος και των πολιτικών προκλήσεων που το συνοδεύουν.
Παπαστεργίου, Β., & Τάκου, Ε. (2018). Επίμονοι μύθοι για τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας.Μέσα από κοινωνιολογικές και πολιτικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις και τις προκλήσεις της μετανάστευσης, προτείνοντας στρατηγικές για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων που την συνοδεύουν.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Shrougo, S. (2020). The Thessaloniki Jewish pioneers in the Haifa waterfront, 1929–32. Israel Affairs, 26(6), 875–888.Εξετάζει την εγκατάσταση και τη δράση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη στην προκυμαία της Χάιφα κατά την περίοδο 1929-1932. Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις συνεισφορές των Εβραίων Θεσσαλονικέων στην ανάπτυξη της Χάιφα. Το άρθρο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής διασποράς και της συμβολής της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη άλλων περιοχών.
Αβδελά, Έ., & Βαρών - Βασάρ, Ο. (Eds.). (1995). Οι Εβραίοι στον ελληνικό χώρο: Ζητήματα ιστορίας στη μακρά διάρκεια Πρακτικά του Α’ Συμπόσιου Ιστορίας της Εταιρείας Μελέτης Εβραϊκού Ελληνισμού: Θεσσαλονίκη, 23-24 Νοεμβρίου 1991. Γαβριηλίδης. Μέσα από ποικίλες ιστορικές μελέτες και αναλύσεις, το βιβλίο εξετάζει τη μακρά ιστορία και την παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής ιστορίας και της συμβολής της στην ελληνική κοινωνία.
Ασέρ, Α., Βαρών - Βασάρ, Ο., & Bowman, S. (2008). Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας Ο διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943 - 1944. Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.Οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις τραγικές εμπειρίες των Εβραίων νέων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής εμπειρίας και της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Molho, R., & Hastaoglou - Martinidis, V. (2009). Jewish Sites in Thessaloniki Brief History and Guide. Λυκαβηττός.Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής ιστορίας και της συμβολής της στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Berr, H. (2009). Ημερολόγιο 1942-1944 (Α. Αλεξάνδρου, Ed.; Α. Κεραμίδα, Trans.). Πόλις.Μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες της Berr, το βιβλίο αναδεικνύει τις τραγικές συνθήκες και την αντίσταση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
Bowman, S. (2012). Η αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα (Ι. Μπενμαγιόρ, Trans.; 1st ed.). Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής αντίστασης και της συμβολής της στον αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής.
Νατζαρή, Μ. (2018). Χειρόγραφα 1944-1947 Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζόντερκομάντο του Άουσβιτς (1st ed.). Αλεξάνδρεια.Μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του Νατζαρή, το έργο αναδεικνύει τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και την αντίσταση των Εβραίων κρατουμένων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της ανθρώπινης ανθεκτικότητας.
Κουζινόπουλος, Σ. (2005). Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ Ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1st ed.). Ιανός.Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες του Μπρούνερ και τη συμβολή του στο Ολοκαύτωμα. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της ευθύνης των ναζιστικών αξιωματούχων.
Συλλογικό έργο. (2007). Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων Μνημεία και μνήμες (1st ed.). Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.Το συλλογικό έργο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων» εξετάζει τα μνημεία και τις μνήμες του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων. Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και φωτογραφικό υλικό, το βιβλίο αναδεικνύει την ιστορία και τη μνήμη των Εβραίων που υπέστησαν το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην ελληνική κοινωνία.
Μόλχο, Ρ. (2014). Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων Μελέτες ιστορίας και μνήμης. Εκδόσεις Πατάκη.Μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις τραγικές εμπειρίες των Εβραίων και τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Αμπατζοπούλου, Φ. (2007). Το Ολοκαύτωμα στις μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων. Επίκεντρο.Το βιβλίο της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου «Το Ολοκαύτωμα στις μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων» συγκεντρώνει προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα. Μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι Εβραίοι και τη σημασία της διατήρησης της μνήμης τους. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Συλλογικό έργο. (2011). Το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια (Ν. Μαραντζίδης, Ed.; 1st ed.). Επίκεντρο.Το συλλογικό έργο επιμελημένο από τον Νίκο Μαραντζίδη «Το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια» εξετάζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στις βαλκανικές χώρες. Μέσα από ποικίλες ιστορικές μελέτες και αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν τις εμπειρίες των Εβραίων και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της μνήμης του Ολοκαυτώματος στα Βαλκάνια.
Seder, D. (2017). Το νησί των δικαίων Το χρονικό της διάσωσης των εβραίων της Ζακύνθου από τη ναζιστική θηριωδία (Π. Τσαλίκη - Κιοσόγλου, Trans.; 1st ed.). Εν πλω.Μέσα από λεπτομερείς αφηγήσεις και ιστορικά στοιχεία, το έργο αναδεικνύει τις ηρωικές προσπάθειες των Ζακυνθινών για να προστατεύσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους.
Σαλέμ, Σ. (2017). Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης Τα παιδιά που δεν έβαλαν το άστρο. University Studio Press.ο έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της επίδρασής του στις νέες γενιές.
Σίδερης, Θ. (2019). Τα τρένα της σιωπής Οι “πόλεις” των Εβραίων στο Τερεζίενσταντ και στην Τρεμπλίνκα. Γαβριηλίδης.Μέσα από λεπτομερείς περιγραφές και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες και την αντίσταση των κρατουμένων. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της ανθρώπινης ανθεκτικότητας απέναντι στη φρίκη.
Μέλο, Β. (1998). Τα πάθη και η εξόντωση των Ελληνοεβραίων. Παρατηρητής.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, η συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες και τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής στην εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα.
Χανδρινός, Ι. (2020). Συναγωνιστές Το ΕΑΜ και οι εβραίοι της Ελλάδας. Ψηφίδες.Το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Συναγωνιστές» εξετάζει τη σχέση μεταξύ του ΕΑΜ και των Εβραίων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τη συνεργασία και την αντίσταση των Εβραίων μέσα στο πλαίσιο του ΕΑΜ. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής συμμετοχής στην αντίσταση κατά των ναζιστικών δυνάμεων.
Παπαστρατής, Θ. Ορ. (2010). Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη... Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς (1st ed.). Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.Μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες και τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής στην εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της εβραϊκής κοινότητας της Καστοριάς.
Λιόλιος, Γ. (2008). Σκιές της πόλης Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας. Ευρασία.Μέσα από ιστορικές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις συνθήκες και τις φρικαλεότητες που υπέστησαν οι Εβραίοι της Βέροιας. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας.
Μπουρούτης, Α. Κ. (2020). Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη Η ιταλική στάση και οι Εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο (1st ed.). Αλεξάνδρεια.Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Εβραίοι μαθητές. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Βερέμης, Θ., & Κωνσταντοπούλου, Φ. (Eds.). (2000). Οι Έλληνες Εβραίοι Στοιχεία της ιστορίας τους μέσα από διπλωματικά και ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκδόσεις Καστανιώτη.Μέσα από πρωτογενείς πηγές και ιστορικές αναλύσεις, το βιβλίο αναδεικνύει τη θέση και τις εμπειρίες των Εβραίων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της διπλωματικής διάστασης της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα.
Παπαστρατής, Θ. Ο. (2001). Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου. Εκδόσεις Τσουκάτου.Ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη, τις δυσκολίες και τις τραγικές εμπειρίες της κοινότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στο Διδυμότειχο.
Βεντούρας, Ι. (2018). Οι εβραίοι της Κρήτης 1900-1950. Μελάνι.Ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των Εβραίων της Κρήτης, καθώς και τις επιπτώσεις των ιστορικών γεγονότων, όπως το Ολοκαύτωμα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της κληρονομιάς της εβραϊκής κοινότητας στην Κρήτη.
Παπαστρατής, Θ. Ορ. (2010). Οι Εβραίοι της Καβάλας Προσεγγίσεις μιας μεγάλης ιστορίας (1st ed.). Συλλογές.Μέσα από αρχειακό υλικό, ιστορικές αναλύσεις και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη, την πολιτιστική ζωή και τις τραγικές εμπειρίες της κοινότητας. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της επίδρασης της εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα.
Μέγας, Γ., & Μπενμαγιόρ, Τ. (2017). Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Μαρτυρίες μη Θεσσαλονικέων 50 μ.Χ. - 1912 (1st ed.). University Studio Press.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της σχέσης της με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Μόλχο, Ρ. (2014). Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1856-1917 Μια ιδιαίτερη κοινότητα. Εκδόσεις Πατάκη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιδιαίτερης θέσης και της συμβολής των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.
Μεβοράχ, Ι. Α. (2019). Οι Εβραίοι στη Μέκκα του καπνού. Γαβριηλίδης.Μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την οικονομική και πολιτιστική συμβολή των Εβραίων στην πόλη, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας της Καβάλας και της εβραϊκής της κοινότητας.
Πλεύρης, Κ. Α. (2006). Οι Εβραίοι Όλη η αλήθεια. Ήλεκτρον.Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Α. Πλεύρη «Οι Εβραίοι Όλη η αλήθεια» παρουσιάζει μια αμφιλεγόμενη και αντισημιτική προσέγγιση για την ιστορία και τον ρόλο των Εβραίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το έργο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κριτική για τις απόψεις που προβάλλει και την παραπληροφόρηση που περιέχει. Το έργο δεν συνιστάται για την κατανόηση της ιστορίας των Εβραίων, καθώς δεν στηρίζεται σε ακαδημαϊκά αποδεκτές πηγές και μεθόδους.
Παπαϊωάννου, Α. (2007). Οι εβραϊκές συνοικίες των Ιωαννίνων Ιστορία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική (1st ed.). Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.Μέσα από αρχειακό υλικό και αρχιτεκτονικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ανάπτυξη και την πολιτιστική συμβολή των εβραϊκών συνοικιών στην πόλη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Εβραίων στα Ιωάννινα.
Γκρίνμπεργκ, Ν. (2013). Ντοκουμέντα (Β. Ριτζαλέος, Ed.; N. Ralcheva, Trans.). Παρατηρητής της Θράκης.Το έργο αναδεικνύει τις ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές της εβραϊκής κοινότητας στη Θράκη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της κληρονομιάς των Εβραίων στην περιοχή.
Μέκος, Ζ. Κ. (2008). Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και Εβραίοι συμπολίτες μου Κομοτηναίοι Πρόσωπα, χρονολογίες, συνεντεύξεις, τραγούδια, φωτογραφίες: Η αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, παραδόσεων, θρησκειών και πολιτισμών Muslim, Armenian and Jews my Fellow-citizens at Komotini (1st ed.). Σταμούλης Αντ.Μέσα από συνεντεύξεις, τραγούδια, φωτογραφίες και ιστορικές αναλύσεις, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πολιτιστική ποικιλομορφία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των Μουσουλμάνων, Αρμενίων και Εβραίων στην πόλη. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής στην Κομοτηνή.
Άλβο - Μπενβενίστε, Μ. (2010). Μνήμες της ζωής μου (1st ed.). Θερμαϊκός.ο έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα.
Δρουμπούκη, Ά. Μ. (2019). Μια ατέλειωτη διαπραγμάτευση Η ανασυγκρότηση των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και οι γερμανικές αποζημιώσεις, 1945-1961 (1st ed.). Ποταμός.Το βιβλίο της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη «Μια ατέλειωτη διαπραγμάτευση» εξετάζει την ανασυγκρότηση των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και τις γερμανικές αποζημιώσεις κατά την περίοδο 1945-1961. Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προσπάθειες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα μετά το Ολοκαύτωμα. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της διαδικασίας αποκατάστασης και των διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις.
Σαλτιέλ, Λ. (Ed.). (2018). Μη με ξεχάσετε Τρεις εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης (1st ed.). Αλεξάνδρεια.Μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των μητέρων, το έργο αναδεικνύει τις τραγικές συνθήκες και τα συναισθήματα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
Μάτσας, Μ. Ν. (2009). Μαρτυρίες μαρτύρων Ο αφανισμός μιας κοινότητας: Ονομαστικός κατάλογος (1st ed.). Γαβριηλίδης.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της σημασίας της διατήρησης της μνήμης.
Μαραράσσο, Ι. (2018). Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν... Η καταστροφή των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη γερμανική κατοχή. Αλεξάνδρεια.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και προσωπικές μαρτυρίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις φρικαλεότητες και τις προσπάθειες επιβίωσης των Εβραίων της πόλης. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Ναρ, Α. (1997). Κειμένη επί ακτής θαλάσσης Μελέτες και άρθρα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (1st ed.). University Studio Press.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της κληρονομιάς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Σούσης, Μ. (2013). Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά Τα παιδιά που έχασαν το τρένο για το Άουσβιτς (1st ed.). Turangalila books.Το βιβλίο του Μ. Σούση «Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά» εξετάζει τις ιστορίες των παιδιών που γλίτωσαν από το τρένο για το Άουσβιτς. Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και ιστορικά στοιχεία, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις τραγικές εμπειρίες και τις προσπάθειες επιβίωσης αυτών των παιδιών. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης διάστασης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
Λιόλιος, Γ. (2007). Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο. Ευρασία.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της εβραϊκής κληρονομιάς στη Σίφνο.
Fleming, K. E. (2009). Ιστορία των Ελλήνων Εβραίων (Ν. Γάσπαρης, Trans.; 1st ed.). Οδυσσέας.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της μακράς και πλούσιας ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων και της συμβολής τους στην ελληνική κοινωνία.
Λιάτα, Ε. Δ. (2006). Η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος στον κυκλώνα του αντισημιτισμού Η “συκοφαντία για το αίμα” του 1891 (1st ed.). Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.Μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτής της αντισημιτικής κατηγορίας στην εβραϊκή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας του αντισημιτισμού στην Ελλάδα.
Naar, D. E. (2018). Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων Ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη νεότερη Ελλάδα (Χ. Γεμελιάρης, Trans.). Αλεξάνδρεια.Μέσα από ιστορικές αναλύσεις και πηγές, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές αλλαγές που επηρέασαν την κοινότητα.
Σιμπή, Ι., & Λάμψα, Κ. (2010). Η ζωή απ’ την αρχή Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948) (1st ed.). Αλεξάνδρεια.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της μεταναστευτικής εμπειρίας των Ελλήνων Εβραίων και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση του νέου κράτους του Ισραήλ.
Βαρών - Βασάρ, Ο. (2013). Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων (2nd ed.). Βιβλιοπωλείον της Εστίας.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορικής μνήμης και της σημασίας της διατήρησης της μνήμης των θυμάτων.
Τομαή, Φ. (2009). Έλληνες στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου. Εκδόσεις Παπαζήση.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της συμμετοχής και της θυσίας των Ελλήνων στο Ολοκαύτωμα.
Μπουρλάς, Μ. Μ. (2000). Έλληνας, Εβραίος και αριστερός. Νησίδες.Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της ταυτότητας και των πολιτικών αγώνων των Ελλήνων Εβραίων.
Πιερόν, Μ. (2004). Εβραίοι και χριστιανοί στη νεότερη Ελλάδα Ιστορία των διακοινοτικών σχέσεων από το 1821 ως το 1945 (Έ. Αμιλήτου & Δ. Τουλάτου, Eds.; Γ. Σαρατσιώτης, Trans.; 1st ed.). Πόλις.Το βιβλίο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της δυναμικής των διακοινοτικών σχέσεων στην Ελλάδα.
Ευθυμίου, Μ. (1992). Εβραίοι και χριστιανοί στα τουρκοκρατούμενα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου Οι δύσκολες πλευρές μιας γόνιμης συνύπαρξης. Τροχαλία.Μέσα από ιστορικές πηγές και αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προέκυψαν από τη συνύπαρξη αυτών των κοινοτήτων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της ιστορίας και της δυναμικής των διακοινοτικών σχέσεων στην περιοχή.
Hassoun, J., Θανασέκος, Γ., & Μπενβενίστε, Ρ. (1998). Εβραϊκή ιστορία και μνήμη. Πόλις.Μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις και ιστορικές αναλύσεις, οι συγγραφείς αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά και τις τραγικές εμπειρίες των Εβραίων. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της εβραϊκής ιστορίας και της σημασίας της διατήρησης της μνήμης.
Ζήση, Ν. (2014). Γάμοι κόντρα στο ρεύμα Μικτοί γάμοι εβραίων και χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα: Η περίπτωση της πόλης του Βόλου (1st ed.). Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ.Μέσα από συνεντεύξεις και κοινωνιολογικές αναλύσεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζευγάρια. Το έργο είναι σημαντικό για την κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και των κοινωνικών δυναμικών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Παπαϊωάννου, Λ. Αθ. (1999). Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής Πενήντα χρόνια ζωής και δράσης. Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης. Ο συγγραφέας καταγράφει τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη δράση της ένωσης κατά τα πρώτα πενήντα χρόνια της ύπαρξής της, εστιάζοντας στους στόχους, τις πρωτοβουλίες και τις επιτυχίες της. Το βιβλίο αναδεικνύει τον ρόλο της ένωσης στην προώθηση των μακεδονικών ζητημάτων, τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Μακεδόνων της διασποράς και της Ελλάδας. Μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και τεκμηριωμένη έρευνα, το έργο προσφέρει μια πολύτιμη πηγή για την ιστορία και την επίδραση της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, καθιστώντας το σημαντικό ανάγνωσμα για ιστορικούς, κοινωνιολόγους και μελετητές της ελληνικής διασποράς.
Μητσόπουλος, Θ. (1979). Μείναμε Έλληνες. Τα σχολεία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες. Εκδόσεις Οδυσσέας.Ο συγγραφέας αναλύει τον ρόλο των σχολείων που ιδρύθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ελληνικής κοινότητας, εστιάζοντας στην προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, πολιτιστικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης. Μέσα από τεκμηριωμένη έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες, το βιβλίο προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στις κοινότητες των πολιτικών προσφύγων, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον ελληνικό τους χαρακτήρα. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της εμπειρίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και της σημασίας της εκπαίδευσης στην ενίσχυση της ταυτότητας και της συνοχής των κοινοτήτων τους.
Χρυσανθοπούλου, Β. (2017). Τόποι μνήμης στην καστελλοριζιακή μετανάστευση και διασπορά. Εκδόσεις Παπαζήση.Η συγγραφέας εστιάζει στους "τόπους μνήμης", δηλαδή στα φυσικά και συμβολικά σημεία αναφοράς που διατηρούν και ενισχύουν την πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα των Καστελλοριζιών. Μέσα από την ανάλυση προσωπικών αφηγήσεων, αρχειακού υλικού και επιτόπιας έρευνας, το βιβλίο αναδεικνύει τις διαδικασίες με τις οποίες οι Καστελλοριζιοί μετανάστες διατηρούν τη συλλογική τους μνήμη και τη σύνδεσή τους με την πατρίδα. Το έργο προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της μετανάστευσης, της διασποράς και της πολιτισμικής ταυτότητας, καθιστώντας το ένα σημαντικό ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες και όλους όσους ενδιαφέρονται για τις μελέτες της διασποράς και της μνήμης.
Μαρκέτος, Μ. Ι. (2013). Οι ελληνοαμερικανοί Ιστορία της ελληνικής ομογένειας των Η.Π.Α. Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.Ο συγγραφέας εξετάζει την πορεία των Ελληνοαμερικανών από τα πρώτα κύματα μετανάστευσης μέχρι τις σύγχρονες κοινότητες, εστιάζοντας στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την εμπειρία τους. Το βιβλίο αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Έλληνες μετανάστες, τις επιτυχίες και τις συνεισφορές τους στην αμερικανική κοινωνία, καθώς και τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά δεδομένα, το έργο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης της ελληνικής διασποράς στις Η.Π.Α. και είναι χρήσιμο για ερευνητές, ιστορικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της μετανάστευσης και της διασποράς.
Μαρκέτος, Μ. Ι. (2006). Οι Ελληνοαμερικανοί Ιστορία της ελληνικής ομογένειας των Η.Π.Α (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Ο συγγραφέας εξετάζει την πορεία των Ελληνοαμερικανών από τα πρώτα κύματα μετανάστευσης μέχρι τις σύγχρονες κοινότητες, αναλύοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις και επιτυχίες που αντιμετώπισαν. Το βιβλίο εστιάζει στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία. Μέσα από τη χρήση αρχειακού υλικού, προσωπικών αφηγήσεων και ιστορικών δεδομένων, το έργο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της εξέλιξης και της σημασίας της ελληνικής διασποράς στις Η.Π.Α., καθιστώντας το απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, ιστορικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση και τις κοινότητες της διασποράς.
Νάζου, Π. (2014). Νύφες με προξενιό Βιώματα και μαρτυρίες ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975) (1st ed.). Περίπλους.Η συγγραφέας συγκεντρώνει προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα των γυναικών αυτών, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διαδικασία της μετανάστευσης και της προσαρμογής σε μια νέα χώρα. Μέσα από τη λεπτομερή ανάλυση των αφηγήσεων, το βιβλίο αποκαλύπτει τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής, καθώς και τον ρόλο του προξενιού στη ζωή των Ελληνίδων μεταναστριών. Το έργο αυτό προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της γυναικείας μετανάστευσης και της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στην Αυστραλία, καθιστώντας το σημαντικό ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνιολόγους και ιστορικούς που ασχολούνται με τις μελέτες της διασποράς και της μετανάστευσης.
Κούρτη - Καζούλλη, Β. (2018). Μια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920. Εκδόσεις Παπαζήση.Μέσα από την αφήγηση της ζωής του πρωταγωνιστή, η συγγραφέας αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τις εμπειρίες των Ελλήνων μεταναστών εκείνης της εποχής, εστιάζοντας στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που διαμόρφωσαν την καθημερινότητά τους. Το βιβλίο συνδυάζει προσωπικές μαρτυρίες με ιστορικά στοιχεία, προσφέροντας μια ζωντανή εικόνα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ. Μέσα από τη μικρή αφήγηση του Ροδίτη μετανάστη, αναδύεται μια μεγάλη ιστορία που φωτίζει τη διαδρομή πολλών Ελλήνων μεταναστών και την προσπάθειά τους να ενσωματωθούν σε μια νέα χώρα, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική τους ταυτότητα. Το έργο αυτό είναι πολύτιμο για ερευνητές, ιστορικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής διασποράς και της μετανάστευσης.
Εμμανουηλίδης, Ν. (2011). Μετανάστες (1st ed.). Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.Ο συγγραφέας διερευνά τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, παρουσιάζοντας τις προσωπικές τους ιστορίες και τις δυσκολίες της καθημερινής τους ζωής. Μέσα από την ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης, των εργασιακών σχέσεων και των διαδικασιών ένταξης στην ελληνική κοινωνία, το βιβλίο αποκαλύπτει τις πολυπλοκότητες και τις αντιφάσεις της μεταναστευτικής εμπειρίας. Το έργο αυτό προσφέρει μια ευρεία κατανόηση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, καθιστώντας το απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, πολιτικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης.
Καρπόζηλος, Κ. (2017). Κόκκινη Αμερική Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950 (1st ed.). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.Ο συγγραφέας αναλύει τη συμμετοχή των Ελλήνων μεταναστών στο εργατικό κίνημα, τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές οργανώσεις, καθώς και τις επιδράσεις των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων στην αμερικανική κοινωνία και στην πατρίδα τους. Μέσα από αρχειακές πηγές, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, το βιβλίο φωτίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και το πώς οι Έλληνες μετανάστες επιδίωξαν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο μέσω της πολιτικής τους δράσης. Το έργο αυτό προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για ερευνητές, ιστορικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της μετανάστευσης, της πολιτικής ιστορίας και των κοινωνικών κινημάτων.
Μπενέκος, Δ. Σ. (2002). Η ελληνική ομογένεια της Γερμανίας Σαράντα χρόνια μεταναστευτικής εμπειρίας: Πολιτισμική και μορφωτική προσέγγιση. Τυπωθήτω.Ο συγγραφέας εξετάζει την πορεία των Ελλήνων από τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, εστιάζοντας στις πολιτισμικές και μορφωτικές διαστάσεις της μεταναστευτικής εμπειρίας. Μέσα από την ανάλυση των εκπαιδευτικών πολιτικών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής ένταξης, το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής των Ελλήνων ομογενών στη Γερμανία. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής διασποράς και της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Συλλογικό έργο. (2012). Η ελληνική διασπορά στην Αυστραλία (Α. Κόντης & Ν. Τάτσης, Eds.; 1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Οι συγγραφείς αναλύουν τις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις της ελληνικής διασποράς, εστιάζοντας στις εμπειρίες των μεταναστών, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις επιτυχίες που πέτυχαν στην προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στη νέα τους πατρίδα. Το έργο περιλαμβάνει επίσης αναλύσεις των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της κοινότητας, καθώς και των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής διασποράς και της μητέρας πατρίδας. Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία και αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα για ερευνητές, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση και τη διασπορά.
Τσολακίδης, Ι. Α. (2004). Ελληνισμός της διασποράς Που βαδίζει; Αγώνες και αγωνίες: Δρομολόγηση στην αφάνεια. Κυριακίδη Αφοί.Ο συγγραφέας αναλύει τους αγώνες και τις αγωνίες των Ελλήνων της διασποράς, εστιάζοντας στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές διαστάσεις της ζωής τους σε ξένες χώρες. Μέσα από την τεκμηρίωση της καθημερινότητας και των προσπαθειών τους για διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, το βιβλίο αναδεικνύει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Επιπλέον, ο Τσολακίδης διερευνά τις πολιτικές και τις στρατηγικές που είναι απαραίτητες για τη στήριξη και την προώθηση των ελληνικών κοινοτήτων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της αφάνειας και της απώλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής διασποράς και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.
Βεντούρα, Λ. (1999). Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο. Νεφέλη.Μέσα από μια λεπτομερή ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών που διαμόρφωσαν τη ζωή των Ελλήνων στο Βέλγιο, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που συνάντησαν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στη βελγική κοινωνία. Το έργο βασίζεται σε εμπειρικές έρευνες, αρχειακές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες, προσφέροντας μια πολυδιάστατη εικόνα της ελληνικής κοινότητας στο Βέλγιο. Το βιβλίο αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για τις μεταναστευτικές σπουδές, την κοινωνική ένταξη και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των κοινοτήτων της διασποράς.
Δαμηλάκου, Μ. (2004). Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή 1900-1970 Διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας (1st ed.). Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Ιστορικό Αρχείο.Η συγγραφέας αναλύει τις διαδικασίες συγκρότησης της κοινότητας, τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που επηρέασαν την ένταξη των Ελλήνων μεταναστών, καθώς και τους μετασχηματισμούς που υπέστη η κοινότητα μέσα στις δεκαετίες. Μέσα από αρχειακή έρευνα, προσωπικές μαρτυρίες και ποιοτικές μελέτες, το βιβλίο αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τις επιτυχίες των Ελλήνων στην Αργεντινή, την πολιτισμική τους προσαρμογή και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας. Το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή για ερευνητές, ιστορικούς και όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής διασποράς και των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Καλογεράς, Γ. (2007). Εθνοτικές γεωγραφίες Κοινωνικο-πολιτισμικές ταυτίσεις μίας μετανάστευσης (1st ed.). Κατάρτι.Ο συγγραφέας αναλύει πώς οι εθνοτικές ομάδες διαμορφώνουν και αναδιαμορφώνουν τις ταυτότητές τους μέσα από τη διαδικασία της μετανάστευσης και πώς οι γεωγραφικοί χώροι επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις κοινωνικο-πολιτισμικές τους εμπειρίες. Το έργο χρησιμοποιεί ποιοτικές μεθόδους έρευνας και αντλεί δεδομένα από διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες για να φωτίσει τις δυναμικές της εθνοτικής ταυτότητας, της κοινωνικής ένταξης και των πολιτισμικών ανταλλαγών. Το βιβλίο αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα για κοινωνικούς επιστήμονες, γεωγράφους, ανθρωπολόγους και όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της μετανάστευσης και των κοινωνικο-πολιτισμικών ταυτοτήτων.
Λαλιώτου, Ι. (2006). Διασχίζοντας τον Ατλαντικό Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα (Π. Μαρκέτου, Trans.; 1st ed.). Πόλις.Η συγγραφέας αναλύει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που ώθησαν τους Έλληνες να μεταναστεύσουν, καθώς και τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που συνάντησαν στη νέα τους πατρίδα. Μέσα από αρχειακή έρευνα, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά δεδομένα, το βιβλίο φωτίζει τις εμπειρίες των Ελλήνων μεταναστών, την ένταξή τους στην αμερικανική κοινωνία και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ΗΠΑ. Το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή για ερευνητές, ιστορικούς και όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της μετανάστευσης και της ελληνικής διασποράς.
Ρόζος, Κ. Ν. (2005). Αρμενίζοντας προς το Αμερικανικό όνειρο... Πλοηγός.Ο συγγραφέας αναλύει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που ώθησαν τους Έλληνες να μεταναστεύσουν, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τις προσαρμογές που χρειάστηκε να κάνουν για να ενσωματωθούν στην αμερικανική κοινωνία. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά δεδομένα, το βιβλίο φωτίζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των μεταναστών, καθώς και τις δυσκολίες και τις επιτυχίες που συνάντησαν στον νέο τους τόπο. Το έργο αυτό προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της ελληνικής μετανάστευσης και της επίδρασής της τόσο στους ίδιους τους μετανάστες όσο και στην κοινωνία υποδοχής, καθιστώντας το σημαντικό ανάγνωσμα για ερευνητές, ιστορικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.
Δρομπούρα, Κ. (2021). Από τα βουνά της Δεσκάτης στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Καμπύλη.Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα και αρχειακή έρευνα, η συγγραφέας αναδεικνύει τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ώθησαν τους κατοίκους της Δεσκάτης να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό, καθώς και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την προσαρμογή τους στη νέα χώρα. Το βιβλίο φωτίζει τις καθημερινές τους εμπειρίες, τις εργασιακές τους συνθήκες στα ανθρακωρυχεία και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα σε ένα ξένο περιβάλλον. Αυτό το έργο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για ερευνητές, ιστορικούς και όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής μετανάστευσης και των κοινωνικών ιστοριών των μεταναστών.
Παπανικόλας, Ζ. (2013). Αμοιρολόιτος Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου (Π. Μαρκέτου, Trans.). Εκδόσεις Παπαζήση.Ο συγγραφέας παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο της σφαγής στο Λάντλοου, αναλύοντας τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των απεργών και των δυνάμεων καταστολής. Μέσα από αρχειακές πηγές, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, το βιβλίο φωτίζει τη ζωή και τη δράση του Λούη Τίκα, αναδεικνύοντας τη σημασία του αγώνα του για τα δικαιώματα των εργατών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το έργο αυτό προσφέρει μια βαθιά κατανόηση της ιστορίας του εργατικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και της συμβολής των Ελλήνων μεταναστών σε αυτό, καθιστώντας το απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, ιστορικούς και όσους ενδιαφέρονται για την κοινωνική ιστορία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. (1967). Essays on Greek Migration. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Οι συγγραφείς αναλύουν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις της μετανάστευσης των Ελλήνων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εξετάζοντας τις αιτίες, τις διαδικασίες και τις συνέπειες της μετανάστευσης. Το έργο περιλαμβάνει εμπειρικές μελέτες και θεωρητικές προσεγγίσεις που φωτίζουν την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού φαινομένου και την επίδρασή του στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η συλλογή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της ελληνικής μετανάστευσης και αποτελεί σημαντική πηγή για ερευνητές, κοινωνιολόγους, ιστορικούς και όσους ενδιαφέρονται για τις μεταναστευτικές σπουδές και τις κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα.
Νικολινάκος, Μ. (Ed.). (1974). Οικονομική ανάπτυξη και μετανάστευση στην Ελλάδα. Κάλβος.Μέσα από μια σειρά ερευνητικών άρθρων, το έργο αναλύει πώς οι οικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές ανάπτυξης επηρεάζουν τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της μετανάστευσης τόσο για τη χώρα αποστολής όσο και για τις χώρες υποδοχής. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις δημογραφικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολυπλοκότητας του φαινομένου της μετανάστευσης και αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για ερευνητές, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ασχολούνται με τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της μετανάστευσης.
Vlachos, E. C. (1968). The Assimilation of Greeks in the United States With Special Reference to the Greek Community of Anderson, Indiana. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.Μέσα από την ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών παραμέτρων, ο συγγραφέας διερευνά πώς οι Έλληνες μετανάστες ενσωματώθηκαν στην αμερικανική κοινωνία, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις στρατηγικές που ανέπτυξαν για να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Το έργο βασίζεται σε εμπειρική έρευνα και περιλαμβάνει δεδομένα από συνεντεύξεις και αρχειακές πηγές, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση της μεταναστευτικής εμπειρίας και της αφομοιωτικής διαδικασίας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στις σπουδές μετανάστευσης και είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνιολόγους και ιστορικούς που ενδιαφέρονται για την ελληνική διασπορά και την αφομοίωση μεταναστών στις ΗΠΑ.
Vgenopoulos, C. (1985). Growth and Unemployment The Case of Greek Post-War International Emigration. Εξάντας.Ο συγγραφέας αναλύει τις οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν σε μαζικές μεταναστευτικές ροές, τις δημογραφικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από τη χρήση στατιστικών δεδομένων και οικονομικών αναλύσεων, το έργο διερευνά πώς η μετανάστευση επηρέασε τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τις χώρες υποδοχής. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στην κατανόηση των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων της μετανάστευσης και είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους και πολιτικούς που ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση και την οικονομική ανάπτυξη.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Ψημμένος, Ι. (Ed.). (2020). Το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό Σχέσεις, αντιλήψεις, δράσεις. Εκδόσεις Παπαζήση.Οι συγγραφείς εξετάζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν την εργασιακή εμπειρία των μεταναστών, αναλύοντας τις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ των μεταναστών και των ντόπιων εργαζομένων. Το βιβλίο φωτίζει επίσης τις αντιλήψεις και τις στάσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες εργαζομένους, καθώς και τις συλλογικές δράσεις και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν οι μετανάστες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Μέσα από ποιοτικές και ποσοτικές μελέτες, το έργο αυτό αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για ερευνητές, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τα θέματα της μετανάστευσης και της εργασίας.
Μαρούκης, Θ. (2010). Οικονομική μετανάστευση στην Ελλάδα Αγορά εργασίας και κοινωνική ένταξη (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Ο συγγραφέας εξετάζει την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας, αναλύοντας τις εργασιακές συνθήκες, τις μορφές απασχόλησης και τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Επιπλέον, το βιβλίο διερευνά τις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, εστιάζοντας στις κοινωνικές σχέσεις, τις πολιτικές ένταξης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Με μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει ποιοτικές και ποσοτικές μελέτες, το έργο αυτό προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, οικονομολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη στην Ελλάδα.
Κασίμης, Χ., & Παπαδόπουλος, Α. Γ. (Eds.). (2012). Μετανάστες στην Ελλάδα Απασχόληση και ένταξη στις τοπικές κοινωνίες (1st ed.). Αλεξάνδρεια.Μέσα από μια σειρά ερευνητικών άρθρων, το βιβλίο αναλύει τις εργασιακές συνθήκες των μεταναστών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αγορά εργασίας και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν για την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη. Οι συγγραφείς διερευνούν επίσης τις τοπικές κοινωνικές δομές και τις πολιτικές ένταξης που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των μεταναστών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολυπλοκότητας της ένταξης. Το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμο ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ασχολούνται με τη μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση στην Ελλάδα.
Καψάλης, Α. (2018). Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα Εργάτες στην Ελλάδα, εργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στην εποχή των μνημονίων (1st ed.). Τόπος.Ο συγγραφέας αναλύει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες απασχόλησης των μεταναστών, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν εξαιτίας των οικονομικών κρίσεων και των πολιτικών λιτότητας. Το βιβλίο διερευνά επίσης τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας κατά την εποχή των μνημονίων, αναλύοντας τις θεσμικές και νομικές αλλαγές που επηρέασαν τη ζωή και τα δικαιώματα των μεταναστών. Με βάση εμπειρικές μελέτες και ποιοτική έρευνα, το έργο αυτό παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της δυναμικής της μεταναστευτικής εργασίας στην Ελλάδα, καθιστώντας το απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης και των εργασιακών σχέσεων.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Αναστασιάδης, Ά. Α. (1982). Πολεοδομική διερεύνηση-επέμβαση στην Πάνω Πόλη Θεσσαλονίκης, τομ. Α΄ και Β΄: Vol. τομ. Α΄ και Β΄ (1st ed.). Παρατηρητής.Η μελέτη χωρίζεται σε δύο τόμους, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες πτυχές της πολεοδομικής διερεύνησης και των προτάσεων για επεμβάσεις. Ο Αναστασιάδης εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που επηρεάζουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές προτάσεις για την αναβάθμιση της Πάνω Πόλης. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικές πληροφορίες και αναλύσεις για αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και μελετητές της αστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην κατανόηση των πολεοδομικών προκλήσεων και των δυνατοτήτων βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης.
Ζαφείρης, Χ. (2014). Θεσσαλονίκη. Η παρουσία των απόντων. Η κληρονομιά των Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων. Επίκεντρο.Ο συγγραφέας εξετάζει την επιρροή διαφόρων κοινοτήτων που κατοίκησαν την πόλη, από τους Ρωμαίους και τους Μουσουλμάνους μέχρι τους Εβραίους, τους Ντονμέδες, τους Φράγκους, τους Αρμένιους και τους Σλάβους. Μέσα από την ανάλυση της αρχιτεκτονικής, των πολιτιστικών μνημείων και των ιστορικών γεγονότων, το βιβλίο φωτίζει τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και τη συμβολή κάθε κοινότητας στην εξέλιξη της πόλης. Είναι ένα σημαντικό έργο για ιστορικούς, αρχαιολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και όλους όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ταυτότητα και την ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης.
Καυκάλας, Γ., Λαμπριανίδης, Λ., & Παπαμίχος, Ν. (Eds.). (2008). Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο. Η πόλη ως διαδικασία αλλαγών. Εκδόσεις Κριτική.Οι συγγραφείς αναλύουν τις διαδικασίες αλλαγών στην πόλη, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αστική ανάπτυξη, η μετανάστευση, η οικονομική αναδιάρθρωση και οι κοινωνικές ανισότητες. Το βιβλίο προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την κατανόηση των δυναμικών που επηρεάζουν την πόλη, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές, πολεοδόμους, κοινωνικούς επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τη μελέτη των αστικών αλλαγών και την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων.
Λυσσαρίδης, Γ. (2006). Σε τούτα ’δώ τα μάρμαρα...Πλατεία Διοικητηρίου. Μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που άφησε τα σημάδια της στην ιστορία της πόλης. Ιανός.Ο συγγραφέας διερευνά την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που την επηρέασαν, και τον ρόλο της στην ευρύτερη ιστορία της πόλης. Μέσα από την ανάλυση αρχείων, προφορικών μαρτυριών και ιστορικών δεδομένων, το βιβλίο αποκαλύπτει τις πολυάριθμες πτυχές της γειτονιάς, από την αρχιτεκτονική της μέχρι τις καθημερινές ζωές των κατοίκων της. Το έργο προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για ερευνητές, ιστορικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για την κοινωνική και πολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
Κοτζαμάνης, Β. (2005). Θεσσαλονίκη 1950-2000. Η δημογραφική ανάδυση μιας μητρόπολης. In Η Θεσσαλονίκη και ο ευρύτερος χώρος. Παρελθόν-παρόν-μέλλον. Πανελλήνιο Συνέδριο, 28 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου 2003 (pp. 165–186). Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.Στο άρθρο αυτό, ο συγγραφέας αναλύει την πληθυσμιακή εξέλιξη της Θεσσαλονίκης κατά τη δεύτερη μισή του 20ού αιώνα, εξετάζοντας τους δημογραφικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μετατροπή της πόλης σε μητρόπολη. Η μελέτη επικεντρώνεται στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, τις μεταναστευτικές ροές και την αστικοποίηση που επηρέασαν την πληθυσμιακή αύξηση και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Το έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της δημογραφικής ιστορίας της πόλης, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για ερευνητές και ιστορικούς που ενδιαφέρονται για την αστική ανάπτυξη και τη δημογραφική δυναμική.

Βιβλιογραφική ΑναφοράΣχόλια
Έμκε-Πουλοπούλου, Ή. (2007). Η μεταναστευτική πρόκληση (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Η συγγραφέας, μέσα από την κοινωνιολογική της προσέγγιση, αναλύει τις διάφορες πτυχές της μετανάστευσης, όπως οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της. Το έργο εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι μετανάστες όσο και οι κοινωνίες που τους υποδέχονται. Η Έμκε-Πουλοπούλου διερευνά τις διαδικασίες ένταξης και αφομοίωσης, τις πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις, καθώς και τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκύψουν. Το βιβλίο αναλύει επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις της μετανάστευσης, όπως την επίδραση στην αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Η συγγραφέας προσφέρει μια πολυδιάστατη και εμπεριστατωμένη ανάλυση της μεταναστευτικής πρόκλησης, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και προτάσεις για τη διαχείριση του φαινομένου. Το βιβλίο είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ζητήματα της μετανάστευσης και της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να κατανοήσει τις σύνθετες προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση στις σύγχρονες κοινωνίες.
Έμκε-Πουλοπούλου, Ή. (2009). Η ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα Νομικό καθεστώς, γλώσσα, απασχόληση, ασφάλιση (1st ed.). Εκδόσεις Βογιατζή.Εστιάζει στο νομικό πλαίσιο που καθορίζει την παραμονή τους, τις προκλήσεις της γλωσσικής ένταξης, τις εργασιακές συνθήκες και τις ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα από την ανάλυση αυτών των τεσσάρων βασικών πτυχών, η συγγραφέας αναδεικνύει τις πολυπλοκότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, προσφέροντας παράλληλα προτάσεις για την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Το έργο αποτελεί σημαντικό πόρο για την κατανόηση της καθημερινότητας των μεταναστών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Καβουνίδη, Τ. (2002). Χαρακτηριστικά μεταναστών Το ελληνικό πρόγραμμα νομιμοποίησης του 1998 (1st ed.). Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.Η συγγραφέας εξετάζει τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των μεταναστών που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, αναλύοντας δεδομένα όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο και οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Μέσα από αυτήν την ανάλυση, αποκαλύπτονται οι προκλήσεις και οι επιτυχίες της νομιμοποίησης, προσφέροντας μια σαφή εικόνα της σύνθεσης του μεταναστευτικού πληθυσμού και της ένταξής του στην ελληνική κοινωνία. Το έργο αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη της μετανάστευσης στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για ερευνητές, πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.
Ζαββού, Α., Καμπούρη, Ν., & Στρατηγάκη, Μ. (Eds.). (2013). Φύλο, μετανάστευση, διαπολιτισμικότητα (1st ed.). Νήσος.Μέσα από μια σειρά επιστημονικών άρθρων, οι συγγραφείς αναλύουν τις εμπειρίες των γυναικών μεταναστριών, τις προκλήσεις της ενσωμάτωσής τους στις κοινωνίες υποδοχής και τη διαπλοκή του φύλου με τις πολιτισμικές ταυτότητες. Το βιβλίο συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση των διακρίσεων και των δυναμικών που επηρεάζουν τις ζωές των μεταναστριών, προσφέροντας θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της ισότητας των φύλων.
Βαΐου, Ν., & Στρατηγάκη, Μ. (Eds.). (2009). Το φύλο της μετανάστευσης (1st ed.). Μεταίχμιο.Συγκεντρώνοντας μια σειρά από ερευνητικά άρθρα, οι επιμελήτριες διερευνούν τις εμπειρίες των γυναικών μεταναστριών και αναλύουν πώς οι έμφυλες διακρίσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, τις εργασιακές τους συνθήκες και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Το βιβλίο προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει θεωρητικές αναλύσεις με εμπειρικές μελέτες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιβλιογραφία για τη μετανάστευση και το φύλο. Είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τις έμφυλες διαστάσεις της μετανάστευσης και της κοινωνικής πολιτικής.
Πετρονώτη, Μ. (1998). Το πορτραίτο μιας διαπολιτισμικής σχέσης Κρυσταλλώσεις, ρήγματα, ανασκευές. Πλέθρον.Η συγγραφέας εστιάζει στις κοινωνικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν τις διαπολιτισμικές σχέσεις, αναλύοντας πώς οι πολιτισμικές ταυτότητες διαμορφώνονται, συγκρούονται και επαναπροσδιορίζονται μέσα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Το έργο προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της διαπολιτισμικότητας, καθιστώντας το απαραίτητο ανάγνωσμα για ερευνητές και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τις πολιτισμικές σπουδές, την κοινωνική ανθρωπολογία και τις διαπολιτισμικές σχέσεις.
Κολοβός, Γ. (2003). Το κουτί της Πανδώρας Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα (1st ed.). Πελασγός.Ο συγγραφέας αναλύει τις αιτίες και τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που προκύπτουν από την προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών. Μέσα από τη μελέτη των προγραμμάτων νομιμοποίησης και των σχετικών νομικών πλαισίων, το βιβλίο προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση των θεμάτων που αφορούν τη μετανάστευση στην Ελλάδα, καθιστώντας το ένα σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.
Μιχαήλ, Δ., Σακελλαρίου, Α., & Γογωνάς, Ν. (Eds.). (2020). Πρόσφυγες και εκπαίδευση Μελέτες πεδίου και θεωρητικά ζητήματα. Σταμούλης Αντ.Οι συγγραφείς και ερευνητές που συμβάλλουν στον τόμο εξετάζουν τις εμπειρίες των προσφύγων στον τομέα της εκπαίδευσης, αναλύοντας τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν. Το βιβλίο περιλαμβάνει μελέτες πεδίου που αποκαλύπτουν τις πρακτικές προκλήσεις και τις επιτυχημένες πρακτικές στην εκπαίδευση των προσφύγων, καθώς και θεωρητικά κεφάλαια που προσφέρουν μια ευρύτερη κατανόηση των ζητημάτων αυτών. Αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για την εκπαίδευση των προσφύγων, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και φορείς χάραξης πολιτικής.
Κασιμάτη, Κ. (Ed.). (2003). Πολιτικές μετανάστευσης και στρατηγικές ένταξης Η περίπτωση των Αλβανών και Πολωνών μεταναστών (1st ed.). Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.Μέσα από μια σειρά ερευνητικών άρθρων, αναλύονται οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνουν την εμπειρία των μεταναστών, καθώς και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία της ένταξης. Το βιβλίο προσφέρει μια συγκριτική προσέγγιση των δύο μεταναστευτικών ομάδων, εστιάζοντας στις διαφορετικές στρατηγικές που αναπτύσσουν για την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση. Αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για ερευνητές, κοινωνιολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τις μεταναστευτικές πολιτικές και τις διαδικασίες ένταξης.
Παπανδρέου, Π. Γ. (2013). Παιδιά της μετανάστευσης στην Αθήνα Η πολιτική του ανήκειν και οι σκοτεινές πλευρές της προσαρμογής (Π. Μαρκέτου, Trans.; 1st ed.). Νήσος.Ο συγγραφέας εστιάζει στην πολιτική του ανήκειν, αναλύοντας πώς τα παιδιά αυτά διαχειρίζονται την ταυτότητά τους και τις προσπάθειες προσαρμογής τους σε μια νέα κοινωνία. Μέσα από ποιοτική έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες, αποκαλύπτονται οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως κοινωνικός αποκλεισμός, πολιτισμικά σοκ και θέματα ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το έργο αυτό παρέχει μια βαθιά κατανόηση των κοινωνικών και ψυχολογικών διαστάσεων της μετανάστευσης για τα παιδιά, αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη μετανάστευση και την ένταξη.
Βαρουξή, Χ. (Ed.). (2010). Όψεις μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα (1st ed.). Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.Αποτελεί μια συλλογή ερευνητικών άρθρων που εξετάζουν διάφορες πτυχές της μετανάστευσης και των πολιτικών διαχείρισής της στην Ελλάδα. Οι συνεισφορές στο βιβλίο αναλύουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των μεταναστών, τις κοινωνικοοικονομικές τους συνθήκες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις στρατηγικές ένταξης που εφαρμόζονται. Το έργο παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεταναστευτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις τρέχουσες πολιτικές και τις μελλοντικές προοπτικές. Αποτελεί σημαντικό ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της μετανάστευσης.
Ρήγα, Α.-Β. (Ed.). (2007). Οικονομικές μετανάστριες στην Ελλάδα Διαπολιτισμικότητα και εκπαίδευση (1st ed.). Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.Το βιβλιο εξετάζει τις εμπειρίες των γυναικών μεταναστριών στην Ελλάδα, με έμφαση στις οικονομικές τους δραστηριότητες και τις εκπαιδευτικές τους διαδρομές. Το έργο αναλύει πώς οι γυναίκες αυτές ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της διαπολιτισμικότητας και της εκπαίδευσης. Μέσα από ποιοτικές έρευνες και εμπειρικές μελέτες, το βιβλίο φωτίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές δυναμικές που επηρεάζουν τη ζωή των μεταναστριών, καθώς και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν για να προσαρμοστούν και να επιτύχουν σε ένα ξένο περιβάλλον. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς που ασχολούνται με τη μετανάστευση και την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Κοίλιαρη, Α. (1997). Ξένος στην Ελλάδα Μετανάστες, γλώσσα και κοινωνική ένταξη: Στάσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες ομιλητές. Παρατηρητής.Η συγγραφέας αναλύει πώς η γλώσσα λειτουργεί ως βασικός παράγοντας για την κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των μεταναστών, καθώς και τις προκαταλήψεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να μάθουν ελληνικά και να ενταχθούν στην κοινωνία. Το έργο βασίζεται σε ποιοτικές έρευνες και μαρτυρίες, παρέχοντας μια ουσιαστική κατανόηση των κοινωνικών δυναμικών και των προκλήσεων που συνοδεύουν τη μετανάστευση και τη γλωσσική ένταξη στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης, της γλώσσας και της κοινωνικής ένταξης.
Αμίτσης, Γ., & Λαζαρίδη, Γ. (2001). Νομικές και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της μετανάστευσης στην Ελλάδα (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Οι συγγραφείς διερευνούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση, τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. Το βιβλίο εξετάζει επίσης τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τις προκλήσεις ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία και τις αντιδράσεις της κοινωνίας υποδοχής. Αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για τη μετανάστευση στην Ελλάδα, προσφέροντας εμπεριστατωμένη ανάλυση και χρήσιμα στοιχεία για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα θέματα της μετανάστευσης και της κοινωνικής πολιτικής.
Καψάλης, Α., & Λινάρδος-Ρυλμόν, Π. (Eds.). (2005). Μεταναστευτική πολιτική και δικαιώματα των μεταναστών. Καμπύλη.Οι συγγραφείς εξετάζουν το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην πρόσβαση στα δικαιώματά τους και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ένταξή τους στην κοινωνία. Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των μεταναστευτικών πολιτικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, εστιάζοντας στις βέλτιστες πρακτικές και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της θέσης των μεταναστών. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές, νομικούς και κοινωνικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη μετανάστευση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τάκης, Α. Χ. (Ed.). (2010). Μετανάστευση, ετερότητα και θεσμοί υποδοχής στην Ελλάδα Το στοίχημα της κοινωνικής ένταξης (1st ed.). Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.Οι συγγραφείς εξετάζουν τις έννοιες της μετανάστευσης και της ετερότητας, καθώς και τους θεσμούς και τις πολιτικές υποδοχής που εφαρμόζονται για την ενσωμάτωση των μεταναστών. Μέσα από θεωρητικές αναλύσεις και εμπειρικές μελέτες, το βιβλίο προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική ένταξη, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στη διαδικασία αυτή. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για τη μετανάστευση και την κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα, προσφέροντας χρήσιμες γνώσεις και προτάσεις για ερευνητές, πολιτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.
Μουσούρου, Λ. Μ. (1991). Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.ύοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις του φαινομένου. Το βιβλίο εστιάζει επίσης στις στρατηγικές και τα μέτρα που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής. Αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφόρησης και ανάλυσης για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ζητήματα της μετανάστευσης και της μεταναστευτικής πολιτικής.
Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής. (2006). Μετανάστευση και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία (Χ. Μπάγκαβος, Ed.; 1st ed.). Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.Οι συγγραφείς αναλύουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, διερευνώντας τις προκλήσεις και τις στρατηγικές ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο καλύπτει θέματα όπως η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση, η κοινωνική πολιτική και οι διαπολιτισμικές σχέσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυναμικών που επηρεάζουν την ένταξη των μεταναστών. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες και πολιτικούς που ενδιαφέρονται για την κατανόηση και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην Ελλάδα.
Τσίγκανου, Ι. (Ed.). (2010). Μετανάστευση και εγκληματικότητα: Μύθοι και πραγματικότητα (1st ed.). Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.Μέσα από μια σειρά ερευνητικών άρθρων και αναλύσεων, οι συγγραφείς εξετάζουν τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα που συνδέουν τους μετανάστες με την εγκληματικότητα, αναδεικνύοντας τους μύθους και τις πραγματικότητες που διαμορφώνουν τη δημόσια συζήτηση. Το βιβλίο παρέχει εμπειρικά δεδομένα και επιστημονικές αναλύσεις που αμφισβητούν τις απλοϊκές και συχνά προκατειλημμένες απόψεις για τους μετανάστες, προσφέροντας μια πιο ισορροπημένη και τεκμηριωμένη κατανόηση του θέματος. Αποτελεί πολύτιμο ανάγνωσμα για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, νομικούς και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση και τις κοινωνικές αντιλήψεις για την εγκληματικότητα.
Τσάκαλος, Μ. Γ. (2008). Η σύγχρονη ελληνική μετανάστευση μεταξύ θεωρίας και εμπειρίας (1st ed.). Αιγέας.Ο συγγραφέας συνδυάζει θεωρητικές προσεγγίσεις με εμπειρικά δεδομένα για να διερευνήσει τις πολλαπλές διαστάσεις της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Το έργο αναλύει τις αιτίες και τις συνέπειες της μετανάστευσης, τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και τις στρατηγικές ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων και στατιστικά στοιχεία, ο Τσάκαλος φωτίζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, καθώς και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη διαχείριση του φαινομένου. Το βιβλίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τη μετανάστευση, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και προτάσεις για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης.
Πετρινιώτη, Ξ. (1993). Η μετανάστευση προς την Ελλάδα Μια πρώτη καταγραφή, ταξινόμηση και ανάλυση. Οδυσσέας.Η συγγραφέας επιχειρεί μια συστηματική καταγραφή, ταξινόμηση και ανάλυση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, εστιάζοντας στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές του φαινομένου. Το έργο παρέχει μια λεπτομερή εικόνα των δημογραφικών χαρακτηριστικών των μεταναστών, των συνθηκών διαβίωσής τους και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν κατά την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων και των πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης, η Πετρινιώτη προσφέρει μια σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για τη μετανάστευση, καθιστώντας το βιβλίο ένα απαραίτητο εργαλείο για ερευνητές, κοινωνιολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ασχολούνται με τα ζητήματα της μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Μωυσίδης, Α. (Ed.). (2011). Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες (1st ed.). Κριτική.Οι συγγραφείς αναλύουν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών, παρέχοντας εμπειρικά δεδομένα και θεωρητικές προσεγγίσεις που φωτίζουν τις δυναμικές της ένταξης. Το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για ερευνητές, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα.
Κόντης, Α. (Ed.). (2009). Ζητήματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών (1st ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Οι συγγραφείς αναλύουν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που επηρεάζουν την ένταξη των μεταναστών, εστιάζοντας σε θέματα όπως η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η διαμόρφωση της ταυτότητας. Το βιβλίο παρέχει εμπειρικά δεδομένα και θεωρητικές αναλύσεις που φωτίζουν τις δυναμικές της ένταξης και προτείνει πολιτικές και πρακτικές λύσεις για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες που ασχολούνται με τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη.
Βασιλικού, Κ. (2007). Γυναικεία μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα Μια βιογραφική έρευνα για τις οικιακές βοηθούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (1st ed.). Ακαδημία Αθηνών.Μέσα από βιογραφικές αφηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες, η συγγραφέας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες, όπως η εκμετάλλευση στην εργασία, η κοινωνική απομόνωση και οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε νομική προστασία και κοινωνικές υπηρεσίες. Το βιβλίο προσφέρει μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της γυναικείας μετανάστευσης και των δικαιωμάτων των μεταναστριών, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περράκης, Σ. Ε., & Μάστακας, Π. Θ. (2002). Άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες Νομοθετική πολιτική διεθνών οργανισμών (Ύπατη Αρμοστεία ΗΕ για τους πρόσφυγες, ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά.). Σάκκουλας Αντ. Ν.Οι συγγραφείς αναλύουν το νομοθετικό πλαίσιο και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το βιβλίο προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση των διεθνών κανονισμών και των μηχανισμών προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης και ανάλυσης για νομικούς, ερευνητές και πολιτικούς που ασχολούνται με τα ζητήματα του ασύλου, της μετανάστευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ψημμένος, Ι. (2004). Μετανάστευση από τα Βαλκάνια Κοινωνικός αποκλεισμός στην Αθήνα (2nd ed.). Εκδόσεις Παπαζήση.Ο συγγραφέας εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τις προκλήσεις στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τις στρατηγικές που αναπτύσσουν για να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από εμπειρικές μελέτες και ποιοτικές έρευνες, το βιβλίο προσφέρει μια βαθιά κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών παραγόντων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Βαλκάνιων μεταναστών στην Αθήνα. Είναι ένα σημαντικό έργο για ερευνητές, κοινωνιολόγους και φορείς χάραξης πολιτικής που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού.