Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού

Αφηγήσεις Πόλης

Καστρόπληκτα Κατοικία

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Κατοικία
Τόποι Αποκλεισμού/ Εγκλεισμού
Φυλακές

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Η περιοχή της Ακρόπολης παρέμεινε αραιοκατοικημένη καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Σημείο αναφοράς της περιοχής αποτελούσαν και αποτελούν οι πύλες (πορτάρες) των τειχών, ο Πύργος του Τριγωνίου ή της Αλύσεως και το Επταπύργιο ή Γεντί-Κουλέ, το φρούριο στο ψηλότερο σημείο της Ακρόπολης  στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών. Το Επταπύργιο παρουσιάζει κτίσματα διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων από τη βυζαντινή περίοδο (κυρίως την Παλαιολόγειο  περίοδο), τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τον 20ο αιώνα. Η μετατροπή του φρουρίου σε φυλακές το 1890 και η λειτουργία αυτών έως το 1989 άλλαξε ακόμα περισσότερο το συγκρότημα με την προσθήκη κτιρίων και βοηθητικών χώρων. Κυρίως όμως κατέστησε το κτιριακό αυτό συγκρότημα  συνώνυμο της σκληρότητας του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Στο Γεντί-Κουλέ εγκλείστηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι ενώ ο χώρος πέριξ του συγκροτήματος (όπου παλιά υπήρχαν διάσπαρτα μουσουλμανικά νεκροταφεία) υπήρξε χώρος εκτελέσεων, κυρίως την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Η γειτονιά επηρεάστηκε για πολλά χρόνια από τη γειτνίαση με τη φυλακή. Η κακή φήμη της τελευταίας εξαπλώθηκε συχνά σε όλη την περιοχή.

Μετά την έξοδο των μουσουλμάνων  το 1924 αρκετά οικόπεδα της περιοχής βγήκαν σε πλειστηριασμό ως ανταλλάξιμα. Ταυτόχρονα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο καθώς και οικογένειες Ρομά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η δόμηση όμως της παρέμεινε αραιή, ιδίως αν συγκριθεί με την υπόλοιπη Άνω Πόλη. Το 1933 εγκρίθηκε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Στο ίδιο σχέδιο αποτυπώθηκε ταυτόχρονα η υπάρχουσα δόμηση: λιγοστά οικήματα με αρκετές αδόμητες εκτάσεις όπως φαίνεται σε φωτογραφίες της ίδιας χρονολογίας . Η κατάσταση δεν άλλαξε ριζικά την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά από τα σπίτια της περιοχής προήλθαν την εποχή αυτή από αυθαίρετη δόμηση που χρησιμοποίησε ως μέρος της τοιχοδομής τα τείχη, τα λεγόμενα «καστρόπληκτα» .

Μόνο μεταπολεμικά και με την εγκατάσταση αρκετών εσωτερικών μεταναστών η δόμηση της περιοχή θα πυκνώσει. Κέντρο της περιοχής ήταν η πλατεία της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, η οποία χτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος τζαμιού που έφερε το όνομα Ποπαρά Τζαμί.  

Βιβλιογραφία

Για το Επταπύργιο βλέπε τη δουλειά της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου: http://oralhistorygroups.gr/opi-ept/

https://www.youtube.com/watch?v=b4BI8F0xofo&ab_channel=OpiEptapyrgiou (όπου βίντεο σχετικά με έκθεση που οργάνωσε η ομάδα)

 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality