Η ιστορία της Ρεβέκκα Πολίτη ή Φλώρα Βεντούρη
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Χρονολογία
Ετικέτα
Πλήρης Περιγραφή
Η Φλώρα Βεντούρη ήταν μια από τις λίγες περιπτώσεις Κρητικών εβραίων που γλίτωσαν τον εκτοπισμό και σώθηκαν. Η ιστορία διάσωσής της, όπως και στην περίπτωση του Ιωσήφ Βεντούρα, οφείλεται στις προσωπικές σχέσεις της με χριστιανούς.
Η Φλώρα Βεντούρη ήταν γεννημένη ως Ρεβέκκα Πολίτη. Ο πατέρας της, Ραφαήλ, ήταν λεμβούχος, επάγγελμα συχνό για όσους έμεναν κοντά στο λιμάνι των Χανίων, μιας και τα πλοία δεν μπορούσαν να προσαράξουν μέσα σε αυτό. Η μητέρα της, Χρυσούλα Φόρτε, ήταν εργάτρια. Η Ρεβέκκα είχε τρία ακόμη αδέρφια. Η οικογένεια δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του πατέρα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Πιθανότατα στις αρχές του 1944, η Ρεβέκκα γνωρίστηκε τυχαία στα Χανιά με τον Κιμώλιο Δημήτρη Βεντούρη, χριστιανό, και μηχανικό του ναυτικού. Ο Δημήτρης την ερωτεύτηκε και της ζήτησε να παντρευτούν. Η δυσκολία μιας τέτοιας πρότασης δεν ήταν κάτι καινούργιο, οι μικτοί γάμοι μεταξύ διαφορετικών θρησκειών προκαλούσαν εκατέρωθεν δυσαρέσκειες. Τελικά, όμως, η Ρεβέκκα δέχτηκε. Το νέο της όνομα ήταν Φλώρα Βεντούρη.
Λόγω των ταξιδιών του συζύγου της, η Φλώρα παρέμεινε τους πρώτους μήνες στα Χανιά, στο σπίτι με τη μητέρα και τα αδέρφια της. Στις 21 Μαΐου 1944 τα ξημερώματα, όταν ο στρατός μπλόκαρε την εβραϊκή και ξεκίνησε τις συλλήψεις, η Φλώρα φυγαδεύτηκε στο σπίτι του χριστιανού νονού της.
Η ζωή της Φλώρας έκτοτε άλλαξε άρδην. Έφυγε από τα Χανιά, έχασε το στίγμα της οικογένειάς της, και ξεκίνησε μια ζωή με ταυτότητα χριστιανική. Με το τέλος του πολέμου και την επιστροφή των εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Φλώρα αναζήτησε τους δικούς της, και τότε έμαθε ότι το πλοίο Τάναϊς μέσα στο οποίο βρίσκονταν είχε βυθιστεί με όλες τις ψυχές που κουβαλούσε πάνω.
Η Φλώρα γέννησε τα παιδιά της, απόλαυσε μια εξαιρετικά ευκατάστατη ζωή, στην Αθήνα, στο Λονδίνο, και μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με αφορμή την έρευνα ενός ισραηλινού ιστορικού, αποκάλυψε στον περίγυρό της την εβραϊκή της ταυτότητα. Η ιστορία της δεν ήταν γνωστή πέρα από ένα περιορισμένο κύκλο ανθρώπων. Η αναστηλωμένη συναγωγή Χανίων Ετς Χαγίμ από το 2000 και έπειτα καθιέρωσε ετήσιο μνημόσυνο στα θύματα του πλοίου Τάναϊς, που βυθίστηκε με όλη την κοινότητα το 1944. Μέχρι πρότινος στη λίστα των θυμάτων που μνημονεύονταν υπήρχε και το όνομα της Ρεβέκκας. Η Φλώρα πέθανε το 2015.
Βιβλιογραφία
Ιωσήφ Βεντούρας, Ibbur. Οι Εβραίοι της Κρήτης 1900-1950, εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2018
Χασκαμπά. Μνημόσυνο για την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων, Etz Hayyim Synagogue, Hania 2012