Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η ιστορία του Ιωσήφ Κο(ν)έν

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Eβραϊκός Εκτοπισμός

Χρονολογία

δεκαετίες 1920-1990

Ετικέτα

Αφηγήσεις Ζωής
Εβραϊκή Κοινότητα

Πλήρης Περιγραφή

Ο εβραϊκός πληθυσμός των Χανίων εξολοθρεύτηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περιπτώσεις αυτών που σώθηκαν ήταν είτε άτομα που είχαν εγκαταλείψει το νησί πριν τις συλλήψεις – όπως ο Ιωσήφ Βεντούρας – είτε άτομα που διέφυγαν της σύλληψης εκείνο το ξημέρωμα που εκκενώθηκε η εβραϊκή. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν η Φλώρα Βεντούρη κι ο Ιωσήφ Κο(ν)έν.

Σε αντίθεση με την Φλώρα, όμως, ο Ιωσήφ έμεινε στα Χανιά για μεγάλο διάστημα μετά τη σύλληψη των υπόλοιπων εβραίων, χωρίς να έχει κανέναν δικό του. Η μαρτυρία που κατέθεσε, λοιπόν, χρόνια αργότερα στο Ισραήλ περιγράφει μια αγωνιώδη περιπλάνηση και προσπάθεια για επιβίωσή του. Αφενός ως εβραίος αισθανόταν να απειλείται η ζωή του, αφετέρου έχοντας χάσει τους δικούς του, δεν ήξερε πού να αναζητήσει βοήθεια και καταφύγιο.

Ο Ιωσήφ είχε γεννηθεί το 1920 στα Χανιά. Ήταν το δεύτερο παιδί μιας εννιαμελούς οικογένειας που ζούσε φτωχικά μέσα στην εβραϊκή συνοικία στα Χανιά. Τα ξημερώματα των συλλήψεων στην εβραϊκή, ο 24χρονος τότε Ιωσήφ πήδηξε στο γειτονικό σπίτι όπου έμεναν χριστιανοί και γλίτωσε. Άκουσε το μάζεμα των δικών του από τον μεσότοιχο. Για μήνες περιπλανήθηκε στα Χανιά, μέσα κι έξω από την πόλη, με κλεμμένη ταυτότητα, με μπλόκα Γερμανών, με συναντήσεις με καταδότες, με προσφορά περίθαλψης, με βοήθεια, ανιδιοτελή και μη. Έπειτα, στρατεύτηκε. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου έκανε τη θητεία του σε όλη την Ελλάδα. Όταν απολύθηκε ταλαιπωρήθηκε από την ελληνική γραφειοκρατία, προβληματίστηκε αν πρέπει να βαφτιστεί και, τελικά, αποφάσισε να μετοικήσει στο Ισραήλ. Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1998.

Το 1967 στο Ισραήλ, στο Ίδρυμα Yad Vashem, καταγράφηκε η γραπτή μαρτυρία του προκειμένου να τιμηθεί ο άνθρωπος που τον βοήθησε περισσότερο για όσο παρέμεινε στα Χανιά, ο Εμμανουήλ Πετράκης. Τα αποσπάσματα δίνουν μια εικόνα για το πώς ήταν η περιπλάνηση του νεαρού μετά τη σύλληψη των εβραίων, για το πόσο πολύτιμη ήταν η προσφορά βοήθειας, για το πώς η ζωή του εξαρτιόταν από τις δυνατότητες και τις διαθέσεις του κοινωνικού του περίγυρου.

Βιβλιογραφία

Judith Humphrey, «Εμμανουήλ Πετράκης: η μαρτυρία για τη γενναιότητά του από τον Ιωσήφ Κονέν», Ελλωτία, τ. 3 (1994), σ. 101-116

Πηγές

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Ψηφιακή παρουσίαση μόνιμης έκθεσης ‘Ολοκαύτωμα’.

https://www.jewishmuseum.gr/choros-olokaytomatos/#/RL?rl_playlist=fwdrlPlaylist&rl_id=10&rl_propsobj=introObjSettingsmodernskin2

 

Τεκμήρια

Αρχεία

Η-ιστορία-του-Ιωσήφ-Κονέν.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality