Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η Πλατεία Δυρραχίου και οι μετακινήσεις προς την Αλβανία

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Μετανάστευση από Ανατολική Ευρώπη

Αφηγήσεις Πόλης

Σταθμός

Χρονολογία

1990-2000

Ετικέτα

Αλβανική Μετανάστευση

Κατηγορία

Κόμβοι Μετακίνησης

Πλήρης Περιγραφή

Η πλατεία απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον τόπο συνάντησης μετακινούμενων από την Αλβανία ήδη από τις αρχές 1990. Στην Πλατεία Δυρραχίου, όπως ονομάζεται σήμερα (παλαιότερα Πλατεία Καραϊσκάκη) στεγάστηκαν πολυάριθμα γραφεία ταξιδίων που ένωναν πόλεις της βόρειας Ελλάδας με διαφορετικές περιοχές της Αλβανίας. Πέραν των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γύρω από την πλατεία Δυρραχίου εντοπίζονται ξενοδοχεία, καταστήματα με είδη ερωτικής χρήσης -μιας και για χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Βαρδάρη ήταν γνωστή για τα καταστήματα της «Μπάρας» και τις συναντήσεις του αγοραίου έρωτα εντός των οίκων ανοχής και των γύρω ξενοδοχείων, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν  παλιοί βιοτεχνικοί χώροι και καταστήματα που πωλούν κινέζικα προϊόντα.  

Κατά τις δεκαετίες 2000 και 2010 τα ταξιδιωτικά πρακτορεια που στεγάστηκαν στην πλατεία Δυρραχίου οργάνωναν καθημερινά ταξίδια προς διάφορες πόλεις της Αλβανίας, συνηθέστερα, με τελικό προορισμό τα Τίρανα. Η πορεία του ταξιδιού που ακολουθούσαν τα λεωφορεία συνήθως σχετιζόταν με τους διαφορετικούς τόπους προέλευσης των Αλβανών μεταναστών που εργάζονταν στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει περιοριστεί ο αριθμός των τουριστικών πρακτορείων που πραγματοποιούν δρομολόγια για την Αλβανία, μιας και κάποιοι μετανάστες αλβανικής καταγωγής μετακινήθηκαν εκ νέου στην Αλβανία μετά την οικονομική κρίση, ενώ εκείνοι που παρέμειναν στην Ελλάδα απέκτησαν το δικό τους αυτοκίνητο. Εκτος από τα λεωφορεία,  η ίδια πλατεία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες -από τις αρχές 1990 έως και σήμερα, αποτελεί σημείο αφετηρίας για ταξί/επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν άτομα από τη Θεσσαλονίκη στην Αλβανία. 

Η πλατεία Δυρραχίου, εκτός από τόπος συνάντησης των Αλβανών μετακινούμενων στο κέντρο της πόλης, αποτέλεσε σημαντικό σημείο εύρεσης καθημερινής εργασίας/μεροκάματου για μετανάστες αλβανικής καταγωγής για σειρά ετών. Η θέση της πλατείας στο χώρο, απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, στη συγκεκριμένη περιοχή του Βαρδάρη, δρομολόγησε τη σημασία αυτού του μικρού δημόσιου χώρου ως κόμβου συνάντησης, αναζήτησης έρωτα, τροφής, παρέας, μέσου μετακίνησης ή εργασίας για πολλούς ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, ιδιαίτερα από το 1989 και έπειτα.

 

Βιβλιογραφία

Lois Labrianidis, Panos Hatziprokopiou, Manolis Pratsinakis, Nikos Vogiatzis , GEITONIES – City Survey Report: Thessaloniki, 2010

Mark Mazower, Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950 (μετφ. Κ. Κουρεμένος), Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2004

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality