Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η προσφυγική αποζημίωση της Ασπασίας Τσορμπατζόγλου

Πόλη

Βόλος

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Κατοικία

Χρονολογία

δεκαετία 1920

Ετικέτα

Αφηγήσεις Ζωής
Κατοικία

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Η Σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου 1923, προέβλεπε την αποζημίωση των ανταλλάξιμων προσφύγων για τις περιουσίες που εγκατέλειψαν στον τόπο καταγωγής τους, από το κράτος υποδοχής. Η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής, που είχε συσταθεί με το άρθρο 11 της Σύμβασης της Λοζάνης (24 Ιουλίου 1923), ανέλαβε, πέρα από τον καθορισμό του τρόπου μετανάστευσης των πληθυσμών και την εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας των ανταλλαξίμων. Το 1924 συγκροτήθηκε η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών –που υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας– με στόχο να συνδράμει στο έργο της ελληνικής αντιπροσωπείας. Σε μέρη στα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες ιδρύθηκαν Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών προκειμένου το έργο της εκτίμησης των περιουσιών να γίνει αποτελεσματικότερο.

   Στις 4 Μαΐου 1927 η Ασπασία Τσορπατζόγλου με καταγωγή τη Μαλακοπή Ικονίου της Μ. Ασίας και τόπο εγκατάστασής της στην Ελλάδα το χωριό Ορμάν Μαγούλα Φαρσάλων υπέβαλλε δήλωση εκκαθάρισης στη Μικτή Επιτροπή της κινητής και ακίνητης περιουσίας την οποία κατείχε η οικογένειά της στη Μικρά Ασία προκειμένου να αποζημιωθεί από το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με την Ελληνοτουρκική Σύμβαση της 30 Ιανουαρίου 1923. Στο εν λόγω έγγραφο  πέρα από το ονοματεπώνυμο της αιτούσας, τον τόπο καταγωγής και το επάγγελμά της καταγράφεται η ακίνητη περιουσία που κατείχε στον τόπο προέλευσής της, στο χωριό Μαλακοπή της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και άλλα ακίνητα που είχαν περιέλθει στην κατοχή της σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Στο έγγραφο περιγράφεται το είδος του ακινήτου, η έκταση, το είδος της καλλιέργειας, η τοποθεσία, η ημερομηνία και ο αριθμός τίτλου ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο της περιουσίας. Η Ασπασία στη δήλωση της περιουσίας της, οποία είχε περιέλθει σε εκείνη από τον πατέρα, σύμφωνα με την πράξη επιδίκασης της Εκτιμητικής Επιτροπής της δήλωσης του πρόσφυγα Κοσμά Τσορμπατζόγλου, που αφορά στο ύψος της κινητής περιουσίας που μεταβίβαζε στην κόρη του Ασπασία Τσορμπατζόγλου αναφέρει μία οικία και ένα κατάστημα τα οποία βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Σκούταρη και περιήλθαν στην κατοχή της από πατρική κληρονομιά. Το ύψος της αναφερόμενης περιουσίας της ανερχόταν σε 1.940 τουρκικές λίρες.

Βιβλιογραφία

Α. Τσουλούφης, Η ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών και η εκτίμηση των εκατέρωθεν εγκαταλειφθεισών περιουσιών, Αθήνα 1989

Μικτή Επιτροπή επι της ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών πληθυσμών, 4/5/1927

Υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνσις Ανταλλαγής, Γενικόν Μητρώον 1929

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality