Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Καστρόπληκτα στην Επταπυργίου

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Αφηγήσεις Πόλης

Καστρόπληκτα

Χρονολογία

1980-2021

Ετικέτα

Κατοικία
Κοινωνική και Πολιτική Διαμαρτυρία

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Φωτογραφίες με την περιοχή των καστρόπληκτων της οδού Επταπυργίου (Άνω Πόλη) στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η ίδια περιοχή το 2021. Τα καστρόπληκτα είναι μικρά σπίτια, τα περισσότερα με εμβαδό από 40 έως 70 τμ. που κατασκεύασαν οι πρόσφυγες μετά το 1922 και πολλά από αυτά εφάπτονται ή χρησιμοποιούν μέρος των βυζαντινών τειχών ως μέρος του κτίσματος. Συνήθως έχουν μια μικρή αυλή, η τουαλέτα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και είναι βαμμένα σε ποικίλους χρωματισμούς. Τα περισσότερα εναπομείναντα καστρόπληκτα στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται επί της οδού Επταπυργίου και κατά μήκος των δυτικών τειχών και λιγότερα στα ανατολικά τείχη. Συνολικά είναι περίπου 150 κτίσματα εκ των οποίων σήμερα λιγότερο από τα μισά κατοικούνται. Η ιστορία της κατεδάφισης και απομάκρυνσης των κατοίκων τους ξεκινάει ήδη από το 1931 με το Π.Δ. «περί αναθεωρήσεως τμήματος του σχεδίου της πόλεως Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 406Α/04.12.1931) και την πρόβλεψη για κατεδάφιση περίπου 900 κτισμάτων κατά μήκος των τειχών της πόλης ώστε να δημιουργηθεί πράσινη ζώνη. Από τότε τα χαρακτηρισμένα ως κατεδαφιστέα κτίσματα ονομάστηκαν «καστρόπληκτα».

Στη συνέχεια, τα τείχη της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν στην λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και στα νέα πολεοδομικά σχέδια επαναλαμβάνεται η ρητή πρόβλεψη κατεδάφισης των καστρόπληκτων. Το 1981 προβλέπεται η μετεγκατάσταση των κατοίκων των καστρόπληκτων σε οικόπεδα στο δήμο Πολίχνης που θα εξασφάλιζε η ΔΕΠΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ), ωστόσο και αυτή η απόπειρα δεν προχώρησε. Τελικά ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997 ανακοινώθηκε η κατεδάφισή τους ώστε να αναδειχθούν τα τείχη και να δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου κατά μήκος των τειχών, για το σκοπο αυτό εξασφαλίστηκε κονδύλιο 2.5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Λόγο αντιδράσεων των κατοίκων αλλά και προβλημάτων αποζημίωσης η κατεδάφιση και ανάπλαση της περιοχής καθυστέρησε και ουσιαστικά άρχισε να υλοποιείτε μετά το 2010. Το πρόγραμμα της κατεδάφισης προβλέπει τη δημιουργία ζώνης πρασίνου περίπου 20 μέτρων δίπλα στα βυζαντινά τείχη και τη διατήρηση 16 κτισμάτων, όχι ως χώρους κατοικίας αλλά ως πολιτιστικά ιστορικά μνημεία των προσφύγων. Η ανάπλαση και συντήρηση των τειχών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) έχει ονομασία «Συντήρηση και προστασία των βόρειων, βορειοδυτικών και δυτικών τειχών της Θεσσαλονίκης», κύριος στόχος της δραστηριότητας που υποστηρίζεται από τη πράξη του προγράμματος είναι η «Προώθηση της ανάπτυξης με την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» και έχει προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.



Βιβλιογραφία

Α. Αναστασιάδης, Θεσσαλονίκη. Άνω Πόλη, εκδοτικός οίκος Μέλισσα, Αθήνα 198

Z Kefala and N. Samaras, “The Kastroplikton’ residences in Ano Poli (Upper Town) of Thessaloniki, Greece. Status and prospects of preservation”, Journal Sustainable Development, Culture, Traditions, (1a) 2019, 35-55

ΦΕΚ 406Α/04.12.1931, Π.Δ. «Περί αναθεωρήσεως τμήματος του σχεδίου της πόλεως Θεσσαλονίκης»



footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality