Μισθωτήριο – Συμφωνητικό για στέγαση προσφύγων
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Αφηγήσεις Πόλης
Χρονολογία
Κατηγορία
Πλήρης Περιγραφή
Για να ανταποκριθεί το ελληνικό κράτος στις αυξημένες στεγαστικές ανάγκες των πρόσφατα νεοαφιχθέντων προσφύγων (περίοδος μετά το 2015) εκπόνησε το 2016, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δομές προσωρινής φιλοξενίας, σε ξενώνες καθώς και σε μισθωμένα ακίνητα. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης χωροθετήθηκαν 13 δομές φιλοξενίας – καμπς σε πρώην στρατιωτικά στρατόπεδα και πρώην εργοστασιακούς χώρους με μέγιστο αριθμό κατοίκων 14.867 πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2016 (Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 2016). Επίσης στην περίπτωση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης μισθώθηκαν με το πρόγραμμα REACT (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki) μέσω ΜΚΟ και των τοπικών δήμων περίπου 780 διαμερίσματα με δυνατότητα στέγασης περίπου 3.500 με 4.000 άτομα, εκ των οποίων τα 87 διαμερίσματα βρίσκονται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με δυνατότητα στέγασης 477 ατόμων.
Το συγκεκριμένο τεκμήριο αφορά Μισθωτήριο-Συμφωνητικό σε διαμέρισμα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Το Μισθωτήριο-Συμφωνητικό αφορά την χρονική περίοδο μεταξύ 9 Ιουνίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 και συνάφθηκε μεταξύ της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ και ιδιοκτήτριας διαμερίσματος για τη στέγαση προσφύγων στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Relocation & Reception Scheme» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες με κωδικό έργου (GRC01/2016/0000000060/000) για την προσωρινή Στέγαση προσφύγων που αναμένουν μετεγκατάσταση σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Με βάση το συμφωνητικό μπορούν να διαμένουν έως 8 άτομα στο επιφάνειας 60τμ διαμέρισμα 3ου ορόφου. Το μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται σε 350 ευρώ.
Το διαμέρισμα βρίσκεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών σε οικόπεδο μεταξύ των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Φώτη Κατσαρή. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε οικοδομή που ανεγέρθηκε το 1975. Το οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε εγγύτητα με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή της Άνω Πόλης είχε παραχωρηθεί σε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά τη ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 και οι ιδιοκτήτες του είχαν κατασκευάσει μονώροφη κατοικία, η οποία δόθηκε αντιπαροχή το 1975. Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της ιδιοκτήτριας από τα μέσα του 1990 έως το 2016 στο διαμέρισμα έχουνε μείνει κυρίως μετανάστες από την Αλβανία και από το 2016 έως σήμερα πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Η επιλογή της ιδιοκτήτριας να εντάξει το ακίνητο στο πρόγραμμα φιλοξενίας οφείλεται στην ιδιαίτερη ευαισθησία της προς πρόσφυγες.
Βιβλιογραφία
Π. Χατζηπροκοπίου, M. Καραγιάννη και M. Καψάλη, Οικονομικά και Κοινωνικά Προσιτή Κατοικία στη Θεσσαλονίκη, Επιτελική Περίληψη Ερευνητικού Έργου ΑΠΘ. Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, 2021
Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών, 15.7.2016
Ιστοσελίδες
REACT (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki). Σύνδεσμος: https://www.react-thess.gr/react/