Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Μουσουλμανική ταφόπλακα

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού

Χρονολογία

1922-1924

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Νεκροταφείο

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

 

 

Στη Θεσσαλονίκη έως το 1912 υπήρχαν διάσπαρτα αρκετά μουσουλμανικά νεκροταφεία: έξω από το Γεντί Κουλέ, τρία μικρά στην Άνω Πόλη, ένα δίπλα στα ανατολικά τείχη στη σημερινή θέση της ΧΑΝΘ και το μεγαλύτερο ήταν στα δυτικά, έξω από την Ληταία Πύλη (σημερινή οδός Αγίου Δημητρίου με οδό Στουρνάρα), δίπλα στο Μεβλεβί Χάνε σημερινά σχολεία 59ο δημοτικό και το 61ο δημοτικό απέναντι από την εκκλησία Παναγία Φανερωμένη επί της οδού Κλαυδιανού. Πολλοί τάφοι κυρίως σεΐχηδων και δερβίσηδων βρίσκονταν στον περίβολο τζαμιών, μαυσωλείων και τεκέδων όπως και σε κήπους σπιτιών. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 τα μουσουλμανικά νεκροταφεία ως ανταλλάξιμη περιουσία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, εκποιήθηκαν και έγιναν οικόπεδα. Ταυτόχρονα, πολλά από τα μουσουλμανικά νεκροταφεία λεηλατήθηκαν και οι επιτύμβιες στήλες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό ή ακόμα και διακοσμητικό υλικό όπως είναι η βρύση στο παρόν τεκμήριο σε σπίτι στην Άνω Πόλη στην οδό Σαχτούρη. Σήμερα δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη και οι νεκροί θάβονται συνήθως σε κάποιο μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θράκη.



footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality