Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Οι αμερικανικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Χρονολογία

1918-1928

Ετικέτα

Διεθνείς Οργανισμοί/Οργανώσεις

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

Το έργο της περίθαλψης και αποκατάστασης των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Η πόλη είχε έντονο στεγαστικό πρόβλημα καθώς μετά την πυρκαγιά του 1917 οι υποδομές της παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένες. Η πόλη δέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που είτε εγκαταστάθηκαν εκεί μόνιμα ή πέρασαν από την πόλη μέχρι να μετακινηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Οι κρατικές και οι δημόσιες δομές δεν ήταν σε καμιά περίπτωση έτοιμες να παράσχουν την απαιτούμενη περίθαλψη. Στο έργο αυτό συνέδραμαν τόσο μέχρι την ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 1923 όσο και μετά, πλήθος συλλογικών φορέων και ιδιωτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ανάμεσα στις ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνέδραμαν στο έργο της περίθαλψης υπήρξαν αρκετές βρετανικές όπως ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, η Επιτροπή Βρετανικής Βοήθειας, η Αυτοκρατορική Επιτροπή Περιθάλψεως και η Save the Children Fund (η οποία ως Save the Children επαναδραστηριοποιήθηκε στην περιοχή μετά τις προσφυγικές μετακινήσεις του 2015).

 Ήταν όμως κυρίως ο αμερικανικός παράγοντας που δραστηριοποιήθηκε πιο έντονα  στη Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται τόσο με την αμερικανική εξωτερική και οικονομική πολιτική προς την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή όσο και με μια παράδοση φιλανθρωπίας και εθελοντισμού που προερχόταν τόσο από προοδευτικά κινήματα (όπως το γυναικείο κίνημα) όσο και από διάφορα αμερικανικά δόγματα εκκλησιών.

Ο Αμερικανικός  Ερυθρός Σταυρός δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από το 1918 μέχρι το 1922. Επανήλθε όμως τον Οκτώβριο του 1922 και συνεργάστηκε στενά τόσο με τοπικούς συλλόγους όσο και με τη Διεύθυνση Περίθαλψης. Στη Θεσσαλονίκη οργάνωσε ιατρεία στους προσφυγικούς συνοικισμούς και συμμετείχε στον εμβολιασμό των προσφύγων. Διένειμε κλινοσκεπάσματα, ρούχα και παιδικά εσώρουχα ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε το έργο της διατροφής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση. 

Άλλη σημαντική αμερικανική οργάνωση ήταν η American Women’s Hospitals που δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Μακρόνησο. Στη Θεσσαλονίκη η οργάνωση ίδρυσε στο Θεαγένειο Νοσοκομείο μαιευτήριο στο οποίο σύντομα προστέθηκε παθολογικό και παιδιατρικό τμήμα, όπου νοσηλεύτηκαν παιδιά και γυναίκες. 

Η American Near East Relief ιδρύθηκε το 1919 με πρωτοβουλία του Henry Morghentau, προέδρου μετέπειτα της ΕΑΠ, με σκοπό κυρίως την περίθαλψη των ορφανών χριστιανών παιδιών στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τοπικά ιδρύματα για τη φροντίδα των ορφανών και συνεισέφερε σημαντικά σε διοικητικές υποθέσεις που αφορούσαν ενήλικες πρόσφυγες ενώ λειτούργησε και τμήμα ρουχισμού. Από το 1928 η οργάνωση δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη γεωργική εκπαίδευση νέων προσφύγων και στην επιμόρφωση αγροτικών κοινοτήτων. 

Για την τελευταία οργάνωση, επιστολή της οποίας παρουσιάζουμε εδώ δεν βρήκαμε περισσότερα στοιχεία. Πρόκειται για την οργάνωση με το όνομα Refugee Village Co-operative Association (Σύνδεσμος Συνεταιρισμών Προσφυγικών Χωριών) με έδρα στην οδό Φράγκων και γραφείο στο Thessalonica Institute στο δρόμο Θέρμης-Πυλαίας. Σύμφωνα με το επιστολόχαρτο της οργάνωσης, συνεργαζόταν με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1921 υπό την προεδρία του Fridtjof Nansen, Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πολιτικού, πρωτεργάτη της Συμφωνίας της Λωζάννης. 

Η έντονη παρουσία αμερικανικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα εντοπίζεται ακόμη στην ίδρυση τριών εκπαιδευτικών οργανισμών που συνεχίζουν μέχρι σήμερα τη λειτουργία τους και που συνεισέφεραν με τη σειρά τους στην περίθαλψη και την εκπαίδευση των προσφύγων της πόλης και της Μακεδονίας. Πρόκειται για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που ιδρύθηκε το 1904, την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1921 και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη το 1924.

Βιβλιογραφία

Ελένη Ιωαννίδου, Μαρία Καβάλα, «Αρωγή και αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. Πτυχές της δράσης των μη κρατικών συλλογικών φορέων», στο Σωκράτης Πετμεζάς κ.ά. (επιμ.), Θεωρητικές αναζητήσεις και εμπειρικές έρευνες. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Ρέθυμνο, 10-13.12.2008, Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλεξάνδρεια,  Αθήνα 2012, 345-374

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality