Οι επανορθωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης
Πλήρης Περιγραφή
Οι «επανορθωτικές» ή νέες φυλακές της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν στην οδό Κασσάνδρου, στο γεωγραφικό σημείο συνάντησης της Άνω Πόλης με το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι και τη δεκαετία 1980, οπότε και κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους χτίστηκε το κτήριο που σήμερα στεγάζει το 23ο Λύκειο και τα 32ο και 26ο Γυμνάσια Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στην Πλατεία Μουσχουντή, γειτνιάζει δηλαδή στην περιοχή της παλιάς Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τμήμα των δυτικών παρυφών του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Από το γεωγραφικό αυτό σημείο, οι επανορθωτικές φυλακές φέρονται ότι λειτουργούσαν συμπληρωματικά με εκείνες του Γεντί Κουλέ-Επταπυργίου, μιας και ο εγκλεισμός στις νέες φυλακές της Θεσσαλονίκης σχετιζόταν με αδικήματα που τιμωρούνταν με φυλάκιση λιγότερη των τριών χρόνων ενώ στο Επταπύργιο βρίσκονταν κρατούμενοι που είχαν διαπράξει πιο σοβαρά για την εποχή αδικήματα.
Στις Νέες Φυλακές Θεσσαλονίκης, πέραν των ποινικών κρατουμένων συχνά εντοπίζονταν και πολιτικοί κρατούμενοι -άτομα δηλαδή που είχαν διαπράξει πολιτικά αδικήματα σύμφωνα με τις ισχύουσες τότε νομικές διατάξεις. Έτσι, το εν λόγω άρθρο της εφημερίδας «Μακεδονία» περιγράφει τη συνθήκη διένεξης ανάμεσα σε χαρακτηριζόμενους κρατούμενους ως “κομμουνιστές” και σε φύλακες, έπειτα από την άρνηση των πρώτων να μεταβούν στις φυλακές του Επταπυργίου-Γεντί Κουλε. Άλλωστε, ήταν διαδεδομένο ότι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Επταπυργίου ήταν ιδιαίτερα σκληρές.
Βιβλιογραφία
Λυσαρίδης Γιώργος, Σε τούτα ΄δω τα μάρμαρα… Πλατεία Διοικητηρίου, μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που άφησε τα σημάδια της στην ιστορία της πόλης, Ιανός, Θεσσαλονίκη 2006
Μηχανή του Χρόνου, «Γεντί Κουλέ. “Οι κρατούμενοι κατάπιναν κεραίες αυτοκινήτων, κουτάλια και θερμόμετρα για να μπουν στο νοσοκομείο”. Η μαρτυρία του εισαγγελέα που έκλεισε το κολαστήριο της Θεσσαλονίκης…»
http://www.mixanitouxronou.gr/genti-koyle-quot-oi-kratoymenoi-katapinan-keraies-aytokiniton-koytalia-kai-thermometra-gia-na-mpoyn-sto-nosokomeio-quot-i-martyria-toy-eisaggelea-poy-ekleise-to-kolastirio-tis-thessalonikis/