Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Οι πρώτες προσφυγικές γειτονιές της Νέας Κοκκινιάς

Πόλη

Πειραιάς

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Κατοικία

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Καθημερινή Ζωή

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Οι προσφυγικές γειτονιές των αστικών προσφυγικών συνοικισμών της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων ή και των άλλων στεγαστικών προγραμμάτων που ακολούθησαν μοιάζουν μεταξύ τους. Μοιάζουν ρυμοτομικά γιατί κατασκευάστηκαν με τα ίδα η παρόμοια σχέδια, μοιάζουν γιατί τα σπίτια είναι μικρά και ο δημόσιος χώρος είναι τμήμα του σπιτιού τις περισσότερες από τις εποχές του χρόνου, μοιάζουν γιατί οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτά αναπτύσσουν σταδιακά σχέσεις μεταξύ τους και μοιράζονται κομμάτια της καθημερινότητας τους. Η Renne Hirschon στο έργο της οι κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στις αυλές και στις γειτονιές του προσφυγικού συνοικισμού της Νίκαιας παρουσιάζοντας τα ευρήματα της επιτόπιας ερευνάς της αλλά και τις εντυπώσεις της κυρίως από τις γυναίκες που κατοικούσαν στο συνοικισμό –και κυρίως στα Γερμανικά–και ζούσαν στις αυλές αυτές. 

Αναφέρεται ιδιαίτερα στην οργάνωση των γειτονιών με βάση τον τόπο καταγωγής και αναδεικνύει τις διαφορές κάθε γειτονιάς εστιάζοντας κυρίως στους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες του Αγίου Νικολάου, της Οσίας Ξένης, του Αγίου Γεωργίου και των Γερμανικών. Αναδεικνύει την εξέλιξη των σχέσεων  μέσα στον χρόνο: Οι κάτοικοι της Κοκκινιάς «έρχονταν από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας και ανήκαν σε διαφορετικά οικονομικά στρώματα. Στην αρχή οι δεσμοί ανάμεσα στα νοικοκυριά ήταν σπάνιοι, καθώς ο πληθυσμός ήταν τόσο ανομοιογενής. Σε λιγοστές περιπτώσεις, κάποιοι συγγενείς ή φίλοι κατάφερναν να αποκτήσουν σπίτι κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά συνήθως τα σπίτια που γειτόνευαν χορηγούνταν σε ανθρώπους ουσιαστικά ξένους μεταξύ τους. Βαθμιαία άρχισαν να αναπτύσσονται σχέσεις γειτονίας, που ενισχύθηκαν με γάμους και κουμπαριές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο στενών κοινωνικών σχέσεων και διαπλεκόμενων δεσμών που απλωνόταν σε όλη την περιοχή».

Παράλληλα η Hirschon στέκεται ιδιαίτερα στην γεωγραφική εγγύτητα κάθε γειτονιάς αναφέροντας πως «οικογένειες που ζούσαν ‘‘πλάτη με πλάτη΄΄δεν ήταν γείτονες. […] το πιο καθοριστικό γνώρισμα ήταν η οπτική επαφή –δηλαδή κατά πόσον βλέπονταν σε καθημερινή βάση. Η γειτονιά συνήθως επικεντρωνόταν στο δρόμο και σπάνια εκτεινόταν πέρα από τη γωνία». Στην ίδια κατεύθυνση με τις εθνογραφικές παρατηρήσεις της μπορούν να ενταχθούν και οι «κατηγοριοποιήσεις» των κατοίκων κάθε γειτονιάς όπως τις θυμούνται ακόμα και σήμερα οι παλιότεροι Κοκκινιώτες. Για παράδειγμα, οι πρόσφυγες από τα Δυτικά παράλια της Ιωνίας (Σμύρνη, Τσεσμέ, Βουρλά κ.α.) θεωρούνταν πιο κοινωνικοί, γλεντζέδες και με προοδευτικές ιδέες ενώ όσοι προέρχονταν από το Ικόνιο και την Καππαδοκία χαρακτηρίζονταν ως «τουρκομερίτες», Ανατολίτες και Καραμανλήδες και θεωρούνταν πιο εσωστρεφείς. Οι Πόντιοι, είχαν καθιερωθεί ως πιο συντηρητικοί, εργατικοί, περήφανοι, αλλά και «πεισματάρηδες» και τέλος όσοι προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη ήταν οι κοσμοπολίτες.

Περπατώντας σήμερα στη Νίκαια, ανάμεσα στις προσφυγικές αυλές, τα πλυντήρια όπως τα λένε οι κάτοικοί τους, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Απο τη μία η Πέτρου Ράλλη και η Λαοδικείας, οι δυο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, πολύβοες και διαρκώς σε κίνηση και αναμέσα τους τα πλυντήρια, αναπάντεχα ήσυχα και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Ενώ θα περίμενες να είναι ίδια όπως οι προσόψεις των προσφυγικών ακινήτων οι εσωτερικές τους αυλές είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Άλλες ιδιαίτερα περιποιημένες και φροντισμένες, άλλες πιο παρατημένες, ;ολες όμως εχουν μια περίεργη γεωμετρία από τις συνεχείς επεκτάσεις των προσφυγικών σπιτιών, τις πολλαπές τους χρήσεις (πάρκινγκ, κήποι και αυτοσχέδιες αποθήκες) και την εύκολη ή πιο δύσκολη συνύπαρξη των κατοίκων τους. 

Συνήθως οι παλιότεροι κάτοικοι των αυλών αυτών έχουν μια διαφορετική εξωστρέφεια από τους νεότερους, περνούν περισσότερο χρόνο στην αυλή, είναι πιο κοινωνικοί με τους γείτονες που γνωρίζουν από χρόνια, αναγνωρίζουν αμέσως τον επισκέπτη/επισκέπτρια και αισθάνονται κάπως σαν «εκπρόσωποι» του τετραγώνου με χρέος να μιλήσουν για τις ομορφιές και τις δυσκολίες που βίωσαν οι ίδιοι και οι γονείς τους, λησμονούν τις σχέσεις γειτονίας που υπήρχαν και παραπανιούνται για τις νέες πραγματικότητες και τις δυσκολίες που έχει η ζωή στα σπίτια αυτά. Ξέρουν συνήθως την ιστορία όλων όσων έμεναν στην αυλή και  έχουν μια λεπτομέρεια να μοιραστούν με τον «ξένο» που ήρθε στη γειτονιά τους. 



Βιβλιογραφία

Τελικό τεύχος  του ερευνητικού έργου «Προσφυγικές Γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης», ΙΙΕ/ΕΙΕ – ΕΜΠ, 2017. http://prosfigikospireas.blogspot.com/2019/

Renne Hirschon, Οι κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η κοινωνική ζωή των μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2004, σ. 299-339

Τεκμήρια

Αρχεία

hirschon_geitonia.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality