Πλατεία Αρχαίας Αγοράς 2021
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Χρονολογία
Ετικέτα
Κατηγορία
Πλήρης Περιγραφή
Κατά τη δεκαετία 1990, περιμετρικά της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς γίνονται ιδιαίτερα αισθητές οι μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις ανθρώπων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας 1990 δημιουργούνται στην περιοχή τα πρώτα mini market με προϊόντα από τις χώρες από όπου κατάγονται οι μετακινούμενοι. Παρέες ρωσσόφωνων κυρίως ανδρών συναντιούνται κατά μήκος της πλατείας και στα γύρω στενά. Τα ενοίκια στην περιοχή είναι μειωμένα και έτσι δυτικά της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς, στην περιοχή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και μέχρι την Πλατεία των Αγίων Αποστόλων στεγάζονται πλέον πολλές οικογένειες νεοαφιχθέντων στην πόλη. Άτομα μετακινούμενα από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. κατοικούν επίσης δυτικά του κέντρου, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νικόπολης. Συγκεκριμένα, στις δυτικές παρυφές του ιστορικού κέντρου μετά το 1990 αλλάζει εμφανώς η πληθυσμιακή σύνθεση των κατοίκων. Οι κατοικίες κατασκευής της πρώτης φάσης της αστυφιλίας και κατασκευαστικής ακμής της σύγχρονης πόλης θεωρούνται συχνά «παλιές» από τους ιδιοκτήτες αλλά και από τους υποψήφιους ενοικιαστές. Έτσι, οι αρχικοί ένοικοι των σπιτιών συχνά εγκαταλείπουν τις ιδιοκτησίες τους για να εγκατασταθούν κάπου κεντρικότερα ή σε κάποιο προάστιο της πόλης, ενώ τα ενοίκια μειώνονται.
Ωστόσο, η συνθήκη κατοίκησης αλλάζει και πάλι από το 2010 και έπειτα. Έκτοτε, και λόγω της εμφανούς πλέον οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έπειτα από την υπογραφή Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, ταυτόχρονα με τη μεγάλη πτώση των μισθών για μεγάλο κομμάτι της εντόπιας κοινωνίας, επανέρχονται στην περιοχή του Διοικητηρίου και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ελληνικής καταγωγής ένοικοι.
Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, καθώς και τα μικρά εστιατόρια ποντιακής ή και ρωσικής κουζίνας παραμένουν στην περιοχή, ωστόσο κάποιοι ένοικοι με καταγωγή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή των Βαλκανίων αναγκάζονται να μετακινηθούν μερικά τετράγωνα δυτικότερα της πλατείας της Αρχαίας Αγοράς.
Η περιοχή περιμετρικά της Αρχαίας Αγοράς από το 2010 έως σήμερα γίνεται πόλος έλξης και σημείο συνάντησης για τις νεότερες ηλικίες. Σε αυτό έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο η εμφάνιση και μεγάλη ανάπτυξη των ενοικιαζόμενων κατοικιών βραχύβιας μίσθωσης, τύπου airbnb. Τα ενοίκια αυξάνονται δραματικά σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, ακόμα και στην υποτιμημένη για δύο δεκαετίες περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Οι μόνοι χώροι που ενοικιάζονται με δυσκολία είναι τα πολύ μικρά ισόγεια καταστήματα. Αυτά βρίσκονται κυρίως στην κορυφή της περιοχής Βενιζέλου, μέσα σε μικρά στενά χωρίς ιδιαίτερη εμπορική κίνηση, ή ακόμη στην περιοχή της οδού Πτολεμαίων όπου μαζικά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες έχουν κλείσει πολλά καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης ρούχων.
Έτσι, λίγο μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και περίπου από το 2018 και έπειτα τα ισόγεια αυτά καταστήματα ενοικιάζονται. Μετά το 2015 υπήρξε αξιοσημείωτη μετακίνηση νέων ανδρών με καταγωγή από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντες, αλλά και το Μαγκρέμπ, οι οποίοι σήμερα διαβιούν κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Βαρδάρη, περιμετρικά του Σιδηροδρομικού Σταθμού και κινούνται στις δυτικές παρυφές του κέντρου. Τα μικρά και δυσκόλως επισκέψιμα καταστήματα, λόγω της μειωμένης εμπορικής κίνησης στην περιοχή τρέπονται σε κουρεία που εξυπηρετούν κυρίως πελάτες ασιατικής καταγωγής, σε σημεία πώλησης ηλεκτρονικών αξεσουάρ και σε μικρά καφέ ή σε εστιατόρια αραβικής και ασιατικής κουζίνας.
Βιβλιογραφία
Manolis Pratsinakis, Contesting National Belonging, An established-outsider figuration on the margins of Thessaloniki, Greece, Amsterdam: University of Amsterdam, Institute for Social Research, Amsterdam 2013
Eleni Sideri, “Accumulating Transnational Social Capital among the Greeks from the former Soviet Union: Education, Ethnicity, Gender”, Journal of Identity and Migration Studies, 9 (1), 2015