Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

«Προσφυγικαί υποθέσεις»

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Χρονολογία

1927-1931

Ετικέτα

Εγκατάσταση

Κατηγορία

Εργασία
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαραίτητες για μια σειρά υποθέσεων που αφορούσαν τους πρόσφυγες, οδήγησαν στη δημιουργία γραφείων «προσφυγικών υποθέσεων». Πολλοί από τους πρόσφυγες είχαν ελλιπείς γνώσεις γραφής, κάποιοι δεν γνώριζαν καν ελληνικά. Πρόσθετα, βρέθηκαν σε μια άγνωστη για τους περισσότερους χώρα, όπου για αρκετά χρόνια αντιμετωπίστηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και μερίδα του κρατικού μηχανισμού ως παρείσακτοι. Η έλλειψη γνώσης για την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία άλλαζε συχνά ή δεν ήταν πάντοτε σαφής, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Παράλληλα δεν έλειψαν οι περιστάσεις όπου η αδυναμία ή η  άγνοια πολλών προσφύγων δημιούργησε ευκαιρίες πλουτισμού σε άλλους, ντόπιους ή μη. Το πιο γνωστό παράδειγμα από αυτά ήταν η αγορά των ομολογιών που πήραν οι πρόσφυγες ως χρηματική προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνταν. [1] Η αγορά αυτή γινόταν από ιδιώτες και τράπεζες σε αξία πολύ χαμηλότερη της ονομαστικής τους. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες πιεσμένοι από τις βασικές βιοτικές του ανάγκες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις ομολογίες τους, γεγονός που οδήγησε στη ραγδαία πτώση της αξίας τους.  

Η  φίρμα των Στ. Παναγιωτίδη και  Χ. Χαρόπουλου διατηρούσε γραφείο σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης που διεκπεραίωνε «Προσφυγικές υποθέσεις». Με την επιστολή αυτή ενημέρωναν την Αδελφότητα των Αγωνιστών του Πόντου, σωματείο που δρούσε στην Αθήνα, ότι προτίθενται να ιδρύσουν σωματείο στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα ασχοληθεί με το ζήτημα της απονομής σύνταξης στις χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών του αντάρτικου του Πόντου. Η Αδελφότητα είχε πρόσφατα πιέσει για την απονομή σύνταξης και συγκέντρωνε σχετικές αιτήσεις. Οι Παναγιωτίδης και Χαρόπουλος ζητούσαν με την επιστολή την αποστολή του καταστατικού της Αδελφότητας.

Η καταχώρηση του δικηγορικού γραφείου του Κύρου Σκαμπαβία που βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου 32, στην Αθήνα σε προσφυγική εφημερίδα, πανελλήνιας κυκλοφορίας έγραφε …«Ιδρύσαν προ πολλού ειδικόν Τμήμα προσφυγικών και διοικητικών υποθέσεων, διευθυνόμενον υπό ειδικού τέως υπουργικού υπαλλήλου, αναλαμβάνει οιασδήποτε φύσεως προσφυγικάς υποθέσεις, ήτοι εφέσεις, διανομάς κληρονομιών, καταχωρήσεις εις τα Μητρώα δικαιούχων ανταλλαξίμων, αποφάσεις εκτιμητικών επιτροπών, εκδικάσεις δηλώσεων, αποζημιώσεις Ελλήνων υπηκόων, ως και διοικητικάς υποθέσεις εις όλα τα υπουργεία».

Την πείρα του ως πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας Διαχειρίσεως Ανταλλαξίμων πρόβαλε και ο Κ. Παπαϊωάνου σε έντυπη διαφήμισή του. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν αναλάμβανε γενικά προσφυγικές υποθέσεις αλλά ήταν εξειδικευμένος στην αγορά ανταλλάξιμων κτημάτων. 

 

[1] Για το πολύπλοκο ζήτημα των ομολογιών δείτε το κατατοπιστικό κείμενο του Κυριάκου Λυκουρίνου στο ιστολόγιό του https://lykourinos-kavala.blogspot.com/2017/01/blog-post_11.html 



Τεκμήρια

Αρχεία

παναγιωτιδης_χαρόπουλος-3.pdf
προσφυγικός-κόσμος.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality