Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Τα «καστρόπληκτα» γύρω από την Ακρόπολη

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Καστρόπληκτα

Χρονολογία

1933 δεκαετία 1960

Ετικέτα

Εγκατάσταση

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Η κατοίκηση δίπλα στα κάστρα (με ή χωρίς χρήση του κάστρου ως μέρους της τοιχοποιίας ενός σπιτιού) απαντάται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Η Ακρόπολη των Αθηνών του 19ου αιώνα, κάστρα σε αρκετά νησιά του Αιγαίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάστρο της Χίου όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά το 1922 και το κάστρο του Διδυμοτείχου είναι ορισμένες περιπτώσεις. Η περίπτωση όμως της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μαζική εγκατάσταση των προσφύγων δίπλα στα εκτεταμένα τείχη της πόλης και όχι μόνο στο κάστρο ή στην Ακρόπολη όπως αλλού είναι η πιο γνωστή. 

Στη Θεσσαλονίκη κατοίκηση δίπλα στα τείχη υπήρχε σχεδόν σε όλο το ανάπτυγμά τους. Στα δυτικά τείχη και εκκινώντας από την πλατεία Μουσχουντή μέχρι την Ακρόπολη χτίστηκαν σπίτια τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Στα ανατολικά τείχη εκκινώντας από το κτίριο του Ισλαχανέ και μέχρι τον Πύργο του Τριγωνίου η κατοίκηση έγινε μόνο εντός των τειχών όπως φαίνεται από  φωτογραφικό υλικό της εποχής. Πολλά από τα σπίτια αυτά διατηρούνται ακόμα, αν και αρκετά σε άσχημη κατάσταση. Η πιο γνωστή βέβαια περίπτωση σπιτιών σε άμεση γειτνίαση με τα τείχη είναι στην περιοχή της Ακρόπολης και κυρίως στην νότια πλευρά του βόρειου τείχους, στην οδό Επταπυργίου. Τα σπίτια αυτά είτε χρησιμοποιούσαν μέρος του τείχους ως τοίχο τους ή γειτνίαζαν άμεσα με αυτό. 

Στη φωτογραφία του 1933  η οδός Επταπυργίου (λήψη από τη μεσαία πορτάρα) εμφανίζεται ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη μια δεκαετία μετά τον ερχομό των προσφύγων.  Από τα σπίτια αυτά πλέον διασώζονται ελάχιστα. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται απλές, μικρές κατοικίες και κτίσματα στην περιοχή γύρω από τους Αγίους Αναργύρους τη δεκαετία του 1960. Σήμερα δεν διασώζεται κανένα από αυτά. Στη τελευταία φωτογραφία διακρίνονται πόρτες ανοιγμένες στα τείχη. Το σημείο  της συγκεκριμένης φωτογραφίας φιλοξένησε αρκετές ταβέρνες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, εποχή όπου παρόμοια συγκέντρωση χώρων εστίασης παρουσιάστηκε και στο Τσινάρι. 

Η περιοχή γύρω από τους Αγίους Αναργύρους είναι μία από τις πλέον τουριστικές της Άνω Πόλης, γεγονός που έχει μια αμφίδρομη σχέση με την προβολή του βυζαντινού παρελθόντος της πόλης. Η προβολή αυτή έχει επιτευχθεί μέσω της ανάδειξης των τειχών, ανάδειξη που έγινε με την κατεδάφιση των προσφυγικών σπιτιών. Μία διαρκής αναμέτρηση παρελθόντων και μνήμης.

Βιβλιογραφία

Νικολέτα Χούμα, Αθανασία Νικολοπούλου, Πρακτικές καθημερινότητας στα καστρόπληκτα στη Θεσσαλονίκη, διπλωματική εργασία, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, Αθήνα 2018

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality