Τα καταστήματα στην Άνω Πόλη
Πλήρης Περιγραφή
Η περιοχή της Άνω Πόλης υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της κυρίως τόπος κατοικίας. Το ανάγλυφο του εδάφους (βραχώδες με υψηλές κλίσεις), η ρυμοτομία της περιοχής από την οποία απουσιάζουν μεγάλοι και ευθυγραμμισμένοι δρόμοι και η απόστασή της από το λιμάνι της πόλης, την κατέστησαν περιοχή με ελάχιστη εμπορική δραστηριότητα. Μετά το 1922 και την εγκατάσταση των προσφύγων ο ιστός της πύκνωσε καθώς οι περισσότερες χέρσες επιφάνειες δομήθηκαν με σπίτια μικρά, χτισμένα με ταπεινά υλικά, κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Αντίστοιχα, μεγάλωσε ραγδαία ο πληθυσμός της και η Άνω Πόλη έγινε μια προσφυγική γειτονιά.
Η γειτνίαση με το κέντρο, η διατήρηση της οθωμανικής ρυμοτομίας και η απουσία ενδιαφέροντος για ανοικοδόμηση από τον εργολαβικό τομέα διατήρησαν τον χαρακτήρα της Άνω Πόλης μεταπολεμικά και περίπου μέχρι τη δεκαετία του 1960. Τότε χτίστηκαν αρκετές πολυκατοικίες αλλάζοντας τη μορφολογία της περιοχής. Με διάταγμα που εκδόθηκε το 1979 η Άνω Πόλη χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός και με δεύτερο διάταγμα του ίδιου χρόνου προσδιορίστηκαν οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης.
Οι βασικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού καλύφθηκαν για πολλά χρόνια είτε με μικρά καταστήματα σε συγκεκριμένα συνήθως σημεία (πλησίον πλατειών ή κομβικών δρόμων όπως η Πλατεία Κουλέ-Καφέ και στο νότιο τμήμα της περιοχής) ή με πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι με πόδια, ζώα ή κάρα ανηφόριζαν προς την πελατεία τους.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ χρονολογούνται από το 1980. Αποτυπώνουν μια σειρά μικρών καταστημάτων (και έναν πλανόδιο) σε διαφορετικά σημεία της Άνω Πόλης. Γνωστό και πολυφωτογραφημένο μπακάλικο στην οδό Μουσών με Μωρέας που δεν υφίσταται πλέον . Πλανόδιος γαλακτοπώλης στην οδό Ελευσίνος). Ψιλικατζίδικο με τηλέφωνο σε άγνωστη οδό. Παντοπωλείο στην πλατεία Καλλιθέας. Αρτοποιείο και μπακάλικο στην οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου . Τσαγκάρικο σε άγνωστη οδό . Παντοπωλείο και μανάβικο στην οδό Μωρεάς . Ο φούρνος του Μεϊμάρογλου λίγο πριν την Ακρόπολη, στη συμβολή των οδών Έκτορος και Περιάνδρου. Αρτοποιείον το Νέον στην οδό Περιάνδρου. Το ραφείο του Μιχαήλ Μήτσα στην οδό Θεοφίλου. Κατάστημα καυσόξυλων στη συμβολή των οδών Επιμενίδου με Θεοφίλου.