Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Τα καταστήματα στην Άνω Πόλη

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Χρονολογία

1980

Ετικέτα

Αγορά
Καθημερινή Ζωή

Κατηγορία

Εργασία

Πλήρης Περιγραφή

Η περιοχή της Άνω Πόλης υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της κυρίως τόπος κατοικίας. Το ανάγλυφο του εδάφους (βραχώδες με υψηλές κλίσεις), η ρυμοτομία της περιοχής από την οποία απουσιάζουν μεγάλοι και ευθυγραμμισμένοι δρόμοι και η απόστασή της από το λιμάνι της πόλης, την κατέστησαν περιοχή με ελάχιστη εμπορική δραστηριότητα. Μετά το 1922 και την εγκατάσταση των προσφύγων ο ιστός της πύκνωσε καθώς οι περισσότερες χέρσες επιφάνειες δομήθηκαν με σπίτια μικρά, χτισμένα με ταπεινά υλικά, κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Αντίστοιχα, μεγάλωσε ραγδαία ο πληθυσμός της και η Άνω Πόλη έγινε μια προσφυγική γειτονιά. 

Η γειτνίαση με το κέντρο, η διατήρηση της οθωμανικής ρυμοτομίας και η απουσία ενδιαφέροντος για ανοικοδόμηση από τον εργολαβικό τομέα διατήρησαν τον  χαρακτήρα της Άνω Πόλης μεταπολεμικά και περίπου μέχρι τη δεκαετία του 1960. Τότε χτίστηκαν αρκετές πολυκατοικίες αλλάζοντας τη μορφολογία της περιοχής. Με διάταγμα που εκδόθηκε το 1979 η Άνω Πόλη χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός και με δεύτερο διάταγμα του ίδιου χρόνου προσδιορίστηκαν οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. 

Οι βασικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού καλύφθηκαν για πολλά χρόνια είτε με μικρά καταστήματα σε συγκεκριμένα συνήθως σημεία (πλησίον πλατειών ή κομβικών δρόμων όπως η Πλατεία Κουλέ-Καφέ και στο νότιο τμήμα της περιοχής) ή με πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι με πόδια, ζώα ή κάρα ανηφόριζαν προς την πελατεία τους. 

Οι  φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ χρονολογούνται από το 1980. Αποτυπώνουν μια σειρά μικρών καταστημάτων (και έναν πλανόδιο) σε διαφορετικά σημεία της Άνω Πόλης. Γνωστό και πολυφωτογραφημένο μπακάλικο στην οδό Μουσών με Μωρέας που δεν υφίσταται πλέον . Πλανόδιος γαλακτοπώλης στην οδό Ελευσίνος). Ψιλικατζίδικο με τηλέφωνο σε άγνωστη οδό. Παντοπωλείο στην πλατεία Καλλιθέας. Αρτοποιείο και μπακάλικο στην οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου . Τσαγκάρικο σε άγνωστη οδό . Παντοπωλείο και μανάβικο στην οδό Μωρεάς . Ο φούρνος του Μεϊμάρογλου λίγο πριν την Ακρόπολη, στη συμβολή των οδών Έκτορος και Περιάνδρου. Αρτοποιείον το Νέον στην οδό Περιάνδρου. Το ραφείο του Μιχαήλ Μήτσα στην οδό Θεοφίλου. Κατάστημα καυσόξυλων στη συμβολή των οδών Επιμενίδου με Θεοφίλου. 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality