Το κυνήγι των υπαίθριων μικροπωλητών στο Μπιτ Παζάρ
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Χρονολογία
Ετικέτα
Κατηγορία
Πλήρης Περιγραφή
Το άρθρο περιγράφει τη συνθήκη αντιπαράθεσης ανάμεσα στους στεγασμένους παλαιοπώλες και τους μικροπωλητές ή και ρακοσυλλέκτες που πωλούν υπαίθρια -στο πεζοδρόμιο και εσωτερικά της πλατείας του Μπιτ Παζάρ, μεταχειρισμένα αντικείμενα. Πρόκειται για ανταγωνισμό που εντάθηκε πολύ περισσότερο από τις αρχές του 1990 και έπειτα, με τον ερχομό των μετακινούμενων από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Τότε, στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Μπιτ Παζάρ, ταυτόχρονα με τους στεγασμένους καταστηματάρχες και παλαιοπώλες, σύμφωνα με τον Ζερμπούλη, άρχισαν να δραστηριοποιούνται μετακινούμενοι από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Οι υπαίθριοι πωλητές συχνά συνέλλεγαν αντικείμενα από το δρόμο και τα πωλούσαν στην αγορά της Πλατείας είτε πάλι, αγόραζαν φθηνά προϊόντα από Κινέζους καταστηματάρχες στο Βαρδάρη και τα μεταπωλούσαν στην περιοχή του Μπιτ Παζαρ.
Σύμφωνα με το άρθρο που παρατίθεται, η συνθήκη ανάμεσα στους υπαίθριους και στεγασμένους εμπόρους του Μπιτ Παζάρ εντάθηκε περισσότερο και εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης της εντόπιας οικονομίας. Έτσι, παλαιοπώλες, παλιατζήδες, αλλά και παράτυποι πωλητές παλαιών αντικειμένων -ως στεγασμένοι ή και υπαίθριοι πωλητές, φέρονται να διεκδικούν την παρουσία τους στο χώρο, στα κέρδη και στη χρήση της πλατείας.
Βιβλιογραφία
Μιλτιάδης Ζερμπούλης, «Το αστικό τοπίο ως πεδίο συγκρουσιακών σχέσεων με αφορμή την κρίση», ΧΡΟΝΟΣ, τχ 4, 2013, http://www.chronosmag.eu/index.php/pls-s-p-pe-sgs-ss-f-s.html
Πηγές
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ || 10/09/2008 00:00
ΜΠΙΤ ΜΠΑΖΑΡ Η φτώχεια φέρνει γκρίνια
Ιδιότυπο καθεστώς, που θα τους επιτρέπει να εμπορεύονται παλαιά αντικείμενα χωρίς άδεια από τις αρχές, ζητούν οι υπαίθριοι μικροπωλητές και ρακοσυλλέκτες του ιστορικού Μπιτ Μπαζάρ Θεσσαλονίκης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Όπως περιγράφουν, τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από καταγγελία πολίτη, υπόκεινται σε συνεχή κυνηγητό από την αστυνομία, γεγονός που θα οδηγήσει αφενός στον αφανισμό τους, αφετέρου θα στερήσει από την περιοχή το ιδιαίτερο χρώμα της. Οι νόμιμοι παλαιοπώλες καταστηματάρχες της περιοχής, εξάλλου, διέρχονται οικονομική κρίση, λόγω της μειωμένης αγοραστικής κίνησης.
Είμαι είκοσι χρόνια υπαίθριος μικροπωλητής εδώ στην πλατεία, γωνία Τοσίτσα με Γκαρμπολά. Στην περιοχή είμαστε περίπου 30 μικροπωλητές και ο αριθμός αυξομειώνεται. Δεν απλώνω την πραμάτεια μου, διότι μας κυνηγάει η αστυνομία. Προχθές έγινε επιχείρηση και μου επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ, όπως και σε άλλους συναδέλφους&, περιγράφει ο κ. Μανώλης Κιουπτσής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο Μπιτ Μπαζάρ έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πρωτότυπο στον κόσμο και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται άδεια για τους μικροπωλητές. Μπορείς να πας σε ανάλογες αγορές στο Λονδίνο, στο Βέλγιο, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, χωρίς άδεια. Εδώ κάθονται άνθρωποι για ένα κομμάτι ψωμί, που δεν βγαίνει, αλλά και για να διατηρήσουμε την ιστορικότητα. Θα ήταν άοσμο για μένα να βγάλω άδεια, διότι θα χαθεί η αξία του ιστορικού μέρους. Ήμουν λουστραδόρος και είχα μεράκι να έρθω εδώ στο Μπιτ Μπαζάρ. Έχουν δίκιο και οι επαγγελματίες που πληρώνουν για τα καταστήματα, αλλά δεν τους κάνουμε κακό. Δεν παίρνω σύνταξη και πουλάω παλαιά πράγματα για να ζήσω, αναφέρει ηλικιωμένη, που επίσης αναπτύσσει τη δραστηριότητά της υπαιθρίως.
ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι περίπου σαράντα παλαιοπώλες καταστηματάρχες του Μπιτ Μπαζάρ, οι οποίοι πασχίζουν, όπως περιγράφουν, να κρατήσουν τα μαγαζιά τους.
Δεν κάναμε ποτέ καμία ενέργεια να διώξουμε τους μικροπωλητές, αν και είναι παράνομοι. Η δίωξη που υφίστανται είναι πιθανόν από καταγγελίες περίοικων, δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Κωτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών – Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν νομιμοποιούνται από πουθενά να πουλούν χωρίς άδεια, ούτε από την ιστορία ούτε έχουν κληρονομικό δικαίωμα. Το γνωρίζουν αυτό και έχουν τις συνέπειες του νόμου. Επικαλούνται το καθεστώς που υπάρχει σε άλλες χώρες, αλλά εδώ δεν ισχύει. Δεν μπορούν να στήσουν πάγκους μπροστά στα καταστήματά μας, να μην πληρώνουν φόρους, τέλη, ενοίκια και, ενώ τους ανεχόμαστε, να προσπαθούν να μας ζημιώσουν. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να ζήσουν, αλλά και εμείς έχουμε προβλήματα, τονίζει ο κ. Κωτίδης.
Η κίνηση στην αγορά του Μπιτ Μπαζάρ έχει μειωθεί στο ελάχιστο, σύμφωνα με τους παλαιοπώλες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου. Ο κόσμος δεν έρχεται για οικονομικούς λόγους, υπάρχει ύφεση, όπως σε όλη την αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου. Σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αγορά, οι παλαιοπώλες πήραν ειδική άδεια και ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου. όπως λέει ο κ. Κωτίδης μπορεί να το καθιερώσουμε και να ανοίγουμε κάθε Κυριακή όλο το χρόνο.
Ανακτήθηκε: Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021