Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Το «μαγαζάκι» του Δανιηλίδη

Πόλη

Βόλος

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Πλανόδιο Εμπόριο

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Αφηγήσεις Ζωής
πλανόδιοι μικροπωλητές

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

Ο Θεόδωρος Δανιηλίδης -γεννημένος το 1914 στο Σαράκιοϊ της Σμύρνης- είχε έρθει στην Νέα Ιωνία Βόλου μαζί με τη χήρα μητέρα του, Κυριακή, και τα αδέλφια του, Παναγιώτη, Ελένη, Ελισάβετ και Ιωάννη, μετά από πολλές περιπέτειες. Από το Σαράκιοϊ, όπου η οικογένεια του πατέρα του Ευάγγελου Δανιηλίδη (πέθανε το 1918) είχε μεγάλο εμπορικό κατάστημα, περιπλανήθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας μέχρι το Ικόνιο από όπου οι τουρκικές αρχές τους έστειλαν στη Σμύρνη. Από εκεί έφτασαν στη Μυτιλήνη και τελικά στον Βόλο όπου στην αρχή έμειναν στην Κίτρινη Αποθήκη στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασσάνη. Εκεί αρρώστησε με εξανθηματικό τύφο η αδελφή του Ελισάβετ και πέθανε λίγο αργότερα.  

Ο Θεόδωρος Δανιηλίδης αρχικά εργάστηκε ως παραγιός στο φαρμακείο του Φαλούκα στην οδό Καρτάλη και μαθήτευσε στη συνέχεια κοντά σε ένα εβραίο έμπορο λεγόμενο Σαμ. Ενώ μαθήτευε στον Σαμ πήρε μία φορητή τάβλα και ξεκίνησε να πουλάει μικροπράγματα, χτένες, τσιμπιδάκια και φουρκέτες στη Νέα Ιωνία και τις γειτονιές του Βόλου. Ήταν μόλις 14 ετών. Τα χρήματα που συγκέντρωνε τα κρατούσε να ξεκινήσει δική του δουλειά. Με την εγγύηση του Σαμ προμηθεύτηκε εμπόρευμα από την κλωστοϋφαντουργία Παπαγεωργίου. Σύντομα αντικατέστησε την τάβλα με φορητό καρότσι και εμπλούτισε το εμπόρευμά του με υφάσματα, πετσέτες και παντόφλες. Σύχναζε τις Κυριακές έξω από τις εκκλησίες και πήγαινε στα πανηγύρια. Σύμφωνα με αφήγηση της κόρης του Κικής Δανιηλίδου είχε όλα τα απαιτούμενα προσόντα του γυρολόγου: δυνατή και χαρακτηριστική φωνή, ευστροφία, κοινωνικότητα. 

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Θεόδωρος Δανιηλίδης συνεταιρίστηκε με τον αδελφό του Παναγιώτη και έφτιαξαν μαγαζί στην οδό Δορυλαίου, σήμερα Ίωνος, με Προύσης. Στη διάρκεια της κατοχής ο Παναγιώτης μετέφερε το εμπόρευμα στις Μηλιές και ο Θεόδωρος έφυγε για να δουλέψει στην Αθήνα. Με την απελευθέρωση άνοιξαν ξανά το κατάστημα και σύντομα επεκτάθηκαν αγοράζοντας τα παρακείμενα προσφυγικά δωμάτια. Η ποικιλία των εμπορευμάτων του καταστήματος των αδελφών Δανιηλίδη ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που αποτυπώθηκε σε έμμετρη διαφήμιση του ριμαδόρου Ιωάννη Βρακίδη από το 1960 : «Δεν είν’ η πρώτη φορά, όπου τ’ ακούω σοβαρά, πως ευρίσκεται εμπορικό μέσα στην Ιωνία, να έχ’ υφάσματα φθηνά, μοντέρνα και πολύ γερά, σε κάθε γούστο ταιριαστά κι άφθονη ποικιλία, Δανιηλίδη Αδελφών, εμπορικό μεγάλο, π’ ότι τραβά το γούστο σου θα το ‘χης χωρίς άλλο».

Ο Θεόδωρος Δανιηλίδης παντρεύτηκε το 1953 την Ελένη Τζοβάρα και απέκτησε τρία παιδιά, τον Ευάγγελο, την Κυριακή και τον Αποστόλη. Πέθανε το 1983 και το μαγαζί το κράτησαν τα αδέλφια του, Ελένη και Παναγιώτης μέχρι το 1985. Την επιχείρηση συνέχισε ο γιος του Θεόδωρου, Αποστολής. Αρχικά σε μαγαζί στην οδό Δημοκρατίας όπου παρέμεινε 28 χρόνια και από το 2008 ξανά στην οδό Προύσης 49 με Ίωνος ως κατάστημα έτοιμων ρούχων.

Βιβλιογραφία

Το κείμενο στηρίζεται στα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο της Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση, Από τον παππού στον εγγόνο (η παράδοση στο επάγγελμα), Μνήμες και ιστορία των Πατρίδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Νέα Ιωνία Βόλου 2011, σ. 84-90

 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality