Βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα που διέμειναν μετανάστες
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Αφηγήσεις Πόλης
Χρονολογία
Ετικέτα
Κατηγορία
Πλήρης Περιγραφή
Από το 2016 και το κλείσιμο των συνόρων στο λεγόμενο Βαλκανικό διάδρομο χιλιάδες μετανάστες επιλέγουν να μετακινηθούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη χωρίς να καταγραφούν στην ελληνική επικράτεια ώστε να αιτηθούν άσυλο σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνο (Κανονισμός αριθ 604/2013, μερικές φορές ανεφέρεται ως Κανονισμός Δουβλίνο 3) οι νεοεισερχόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου στην πρώτη χώρα άφιξης και καταγραφής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό: «Όταν διαπιστώνεται, βάσει αποδεικτικών στοιχείων ή των έμμεσων αποδείξεων, […,] ότι ο αιτών διέβη παρανόμως, οδικώς, διά θαλάσσης ή δι’ αέρος, τα σύνορα κράτους μέλους προερχόμενος από τρίτη χώρα, αυτό το κράτος μέλος στο οποίο εισήλθε παρανόμως είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας». Για το λόγο αυτό κατά την διαδρομή τους στην ελληνική επικράτεια αρκετοί μετανάστες αποφεύγουν να μείνουν σε κρατικές δομές φιλοξενίας κυρίως στρατόπεδα προσφύγων ώστε να μην καταγραφούν. Επίσης αρκετοί μετανάστες εκδιώχνονται από τις κρατικές δομές (στρατόπεδα, προγράμματα στέγασης) ή εξ αρχής δεν τους παρέχεται στέγαση και ως εκ τούτου μένουν άστεγοι. Αρκετά εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης έχουν χρησιμοποιηθεί από τους άστεγους μετανάστες για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα, κυρίως πρόκειται για μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες νέων αντρών.
Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είναι κατασκευές των αρχών του 20ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1950, πολλά από αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί από τους πρόσφυγες του 1922 και συνήθως σήμερα ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να είχαν μεταναστεύσει τις μεταπολεμικές δεκαετίες σε άλλες χώρες, επομένως υπάρχει αδυναμία αξιοποίησης και ως εκ τούτου έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Επίσης λόγο των γεωμετρικών στοιχείων της Άνω Πόλης αρκετά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια βρίσκονται σε τυφλά οικόπεδα χωρίς ορατότητα από κεντρικούς δρόμους. Επομένως αποτελούν ιδανικές περιπτώσεις για την ασφαλή διαμονή μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ακόμα και οι κάτοικοι από τα γειτονικά σπίτια δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη διαμονή των μεταναστών. Σε αυτά τα κτίρια υπάρχει πλήθος τεκμηρίων της διαμονής των μετακινούμενων πληθυσμών. Βαλίτσες, πιρούνια, πιάτα, υπνόσακοι, στρώματα, κονσέρβες μαρτυρούν την προσωρινή διαμονή. Οι φωτογραφίες είναι από εγκαταλελειμμένο κτίριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από τις οδούς Σαχτούρη, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Τσαμαδού στην δυτική Άνω Πόλη. Η πρόσβαση στο κτίσμα γίνεται από στενό πέρασμα επί της οδού Σαχτούρη.
Βιβλιογραφία
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013 , για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα. Σύνδεσμος https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0604&from=EL