Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Χατζή Μουσταφά Βεΐ: ένας ντόπιος θεσσαλονικιός

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού

Αφηγήσεις Πόλης

Σταθμός

Χρονολογία

1919

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Κατοικία

Κατηγορία

Κόμβοι Μετακίνησης

Αναφορά Διεύθυνσης - Γειτονιάς

Ρακτιβάν 4, Άνω Πόλη

Πλήρης Περιγραφή

Στις 18 Αυγούστου 1919 ο Μουφτής Θεσσαλονίκης εξέδωσε βεβαίωση ότι ο κτηματίας Ισμαήλ Βεΐ, κάτοικος της συνοικίας Ταρακτζή, οδός Ρακτιβάν 4, ετών 43, «παρευρίσκετο εν Θεσσαλονίκη κατά την κατάληψιν της πόλεως ταύτης υπό του Ελληνικού Στρατού και την υπογραφήν της Συνθήκης των Αθηνών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» και ότι «ο ειρημένος ουδέποτε έχει αποδημήσει εκ Θεσσαλονίκης εις αλλοδαπήν ούτε προς της απελευθερώσεως ούτε μετά ταύτης διαμένων συνεχώς εν Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερον». Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί ο γεννημένος το 1876 Χατζή Μουσταφά χρειάστηκε αυτή την απόδειξη εντοπιότητας. Σύμφωνα με το τεκμήριο ο Χατζή Μουσταφά έζησε όλη του τη ζωή στην πόλη. 

Χιλιάδες όμως ήταν οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, όπως οι γυναίκες της καρτ-ποστάλ, που αναχώρησαν τη δεκαετία του 1910 από τις εστίες τους για τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε εκείνα τα χρόνια ένα τράνζιτ για πολλούς από τους πληθυσμούς αυτούς. 

Πέντε χρόνια μετά τη βεβαίωση, ο Θεσσαλονικιός Χατζή Μουσταφά αναγκάστηκε κατά πάσα πιθανότητα να φύγει από τη γενέθλια πόλη μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομόθρησκων του. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μουσουλμάνοι εκείνοι που μπόρεσαν να επιδείξουν ξένη υπηκοότητα, κυρίως αλβανική ή σερβική. Πολλοί μουσουλμάνοι της πόλης προσπάθησαν να αποφύγουν την ανταλλαγή, ανάμεσα τους αρκετοί εύποροι κτηματίες και μέλη της κοινότητας των Ντονμέδων. 

Ο εκπατρισμός της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης καθώς και των κοινοτήτων της βόρειας Ελλάδας θα γίνει μέχρι το τέλος του 1924 κυρίως από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Την διαδικασία επέβλεψε μικτή επιτροπή Τούρκων, Ελλήνων και ουδέτερων παρατηρητών και η μεταφορά έγινε κυρίως με τουρκικά καράβια. Οι μουσουλμάνοι αποχώρησαν με σαφώς πιο συντεταγμένο τρόπο από ότι οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας και του Πόντου και μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους μέρος της κινητής του περιουσίας. Πολλοί προσπάθησαν να πουλήσουν τα ακίνητα τους πριν αναχωρήσουν και πολλοί ντόπιοι προσπάθησαν να τα προσεταιριστούν. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πλήθος δικαιοπραξιών πολλές εκ των οποίων κρίθηκαν στη συνέχεια παράνομες από την ελληνική διοίκηση. Η ακίνητη περιουσία των μουσουλμάνων της Ελλάδας με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης κρίθηκε ανταλλάξιμη και οι πρόσφυγες που είχαν έρθει διεκδικούσαν πλέον έντονα την πρόσβασή τους σε αυτή. 

Βιβλιογραφία

Bruce Clark, Δυο φορές ξένος. Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία, μετάφραση Βίκυ Ποταμιάνου, Ποταμός, Αθήνα 2007

Αθανασία-Μαρίνα Τσέτλακα, «Η αντίστροφη πορεία: οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες», στο Αντώνης Λιάκος (επιμ.), Το 1922 και οι πρόσφυγες: μια νέα ματιά, Νεφέλη, Αθήνα 2011, σ. 171-190

 

Πηγές

ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, αρχείο Άγγελου Παπαϊώαννου

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality