Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η δύσκολη επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Χρονολογία

1945-1990

Ετικέτα

Επαναπατρισμός προσφύγων

Πλήρης Περιγραφή

Μία από τις συνέπειες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου ήταν η αναγκαστική μετακίνηση, μια νέα προσφυγιά, περίπου 120.000 ανθρώπων που βρέθηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στην ΕΣΣΔ (κυρίως στο Ουζμπεκιστάν) και που δεν τους επιτράπηκε για πολλά χρόνια η επάνοδος στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί αυτοί περιλάμβαναν μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ και μέλη του ΚΚΕ,  γυναίκες και υπερήλικες που ακολούθησαν τον ΔΣΕ στη φυγή του από την Ελλάδα καθώς και περίπου 27.000 παιδιά που με οργανωμένο τρόπο απομακρύνθηκαν από τις περιοχές του εμφυλίου με ευθύνη του ΚΚΕ. 

Στην πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και δημεύθηκε η περιουσία τους. Έζησαν για πολλά χρόνια υπό την προστασία και τον έλεγχο του ΚΚΕ σε καινούρια περιβάλλοντα με άλλες κλιματολογικές συνθήκες και χωρίς, αρχικά τουλάχιστον, τη γνώση της γλώσσας. Αγρότες οι περισσότεροι, με καταγωγή κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, κλήθηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και στελέχωσαν βιομηχανίες των χωρών υποδοχής. 

Το αίτημα επαναπατρισμού των προσφύγων τέθηκε σχετικά νωρίς από τους ίδιους και από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όμως ζητούσε τον συνολικό επαναπατρισμό των προσφύγων κάτι που καμιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν έκανε δεκτό. Οι πρώτοι επαναπατρισμοί έγιναν με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού το 1954 και αφορούσαν άτομα από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχοσλοβακία. Η φωτογραφία που παρουσιάζεται εδώ προέρχεται μάλλον από την πρώτη αυτή επιστροφή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κατά μια περίεργη σύμπτωση το πλοίο που μετέφερε τους πολιτικούς πρόσφυγες ήταν το ίδιο που είχε μεταφέρει τον Απρίλιο του 1948 στρατεύματα του Εθνικού Στρατού στη Στερεά Ελλάδα για την πρώτη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον του ΔΣΕ.

Τα επόμενα χρόνια οι επαναπατρισμοί ήταν λίγοι. Ουσιαστικά το ελληνικό κράτος έλεγχε πολύ αυστηρά την όλη διαδικασία και έδινε άδεια σε όσους δεν θεωρούσε επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια. Μετά την πτώση της Χούντας αλλά κυρίως μετά το 1983 όταν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Γεννηματά και Γιάννη Σκουλαρίκη αντίστοιχα, επιτράπηκε η επιστροφή και αποφασίστηκε η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όλους τους «Έλληνες το γένος» πολιτικούς πρόσφυγες, οι επαναπατρισμοί έγιναν μαζικοί και χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν στην Ελλάδα, πολλοί εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη. Η εξαίρεση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, αφορά τους σλαβόφωνους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν και έζησαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, νυν Βόρεια Μακεδονία. 

Το 1977, ο Κώστας Βίρβος, σημαντικός στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος έγραψε τους στίχους πολλών λαϊκών τραγουδιών που αναφέρονταν στη μεταπολεμική ελληνική μετανάστευση, εξέδωσε σε μουσική του ιδίου και με ερμηνευτή τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη τον δίσκο «Ξεριζωμένοι». Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κύκλο τραγουδιών αφιερωμένο στους πολιτικούς πρόσφυγες και την επιθυμία επιστροφής τους στην Ελλάδα. Ο δίσκος δεν σημείωσε επιτυχία και δεν έχει επανακυκλοφορήσει σε cd. Πάνω σε μια κοινή μουσική φόρμα της εποχής τα τραγούδια μεταφέρουν μέσα από τους στίχους του Βίρβου ιστορίες, επιθυμίες και διλήμματα των πολιτικών προσφύγων που με τον τρόπο αυτό απέκτησαν μία έστω και ισχνή φωνή στο πολιτιστικό σύμπαν της νεότερης Ελλάδας. Παραθέτουμε τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού. 

 

Άκουσες μάνα μου ποτέ σου,

που πέφτει το Ουζμπέκισταν,

είναι στα βάθη της Ασίας

κι εκεί τόσα παιδιά πονάν.

 

Στην Τασκένδη μάνα μου οι ξεριζωμένοι

βίζα περιμένουνε παραπονεμένοι (δις).

 

Μες στην απέραντη τη στέπα,

είναι όλοι άνθρωποι καλοί,

μα αλλιώς ζυμώνουνε την κλέμπα (;),

κι αλλιώς εμείς γλυκό ψωμί.

 

Στην Τασκένδη μάνα μου οι ξεριζωμένοι

βίζα περιμένουνε παραπονεμένοι (δις).

Βιβλιογραφία

Ευτυχία Βουτυρά, Βασίλης Δαλκαβούκης, Νίκος Μαραντζίδης, Μαρία Μποντίλα (επιμ.), Το όπλο παρά πόδα. Οι πολιτικοί πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2005.

Riki Van Boeschoten, Loring M. Danforth, Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου. Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης, μετάφραση Μιχάλης Λαλιώτης, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015.

Κωστής Γιούργος (επιμ.), Το τραγούδι της ξενιτιάς, Επτά Ημέρες Καθημερινής, 2.5.2004. 

Θανάσης Γιώγλου, «Οι ξεριζωμένοι» του Κώστα Βίρβου με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, άρθρο στο: https://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/oi-kserizomenoi-tou-kosta-virvou-me-ton-xaralampo-garganouraki .

Ραδιοφωνική εκπομπή του Αλέξη Βάκη με τίτλο «Εδώδιμα και αποικιακά» στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 fm», αφιέρωμα στο δίσκο οι «Ξεριζωμένοι», 2 Μαΐου 2018, διαθέσιμη στο: https://www.youtube.com/watch?v=BL1UE0I-bFU .

 

Πηγές

Το τραγούδι «Οι Ξεριζωμένοι» ήταν μέρος κύκλου τραγουδιών που εκδόθηκε σε δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο το 1977 με θέμα τις κοινότητες των ελληνικών πολιτικών προσφύγων και την επιθυμία επαναπατρισμού τους. Ο δίσκος ακούστηκε ελάχιστα στην Ελλάδα και δεν επανακυκλοφόρησε σε cd. Είναι από τους ελάχιστους κύκλους τραγουδιών, ίσως ο μοναδικός, της ελληνικής δισκογραφίας που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. https://www.youtube.com/watch?v=BL1UE0I-bFU

Τεκμήρια

Βίντεο

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality