Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, η καρδιά του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας

Πόλη

Βόλος

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Πλατεία

Χρονολογία

δεκαετία 1920

Ετικέτα

Εγκατάσταση
Καθημερινή Ζωή

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

Ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στα Τετράγωνα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παγασών αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 1925, την ανέγερση ναού εντός του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας, ύστερα από αίτημα των κατοίκων του. Η ανοικοδόμηση του ναού ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπως ονομάστηκε, είχε ήδη ανεγερθεί την άνοιξη του 1926, όταν το Μητροπολιτικό συμβούλιο Δημητριάδος ενέκρινε ως αυτοτελή την «πέραν του ποταμού Κραυσίδωνα» ενορία και ανεξάρτητη από υπόλοιπες ενορίες του Βόλου, αποτελούμενη από 711 οικογένειες προσφύγων.

Το αρχικό ποσό που πρόσφερε ο Δήμος από το αποθεματικό του κεφάλαιο, στάθηκε επαρκές για τους πρώτους μήνες εργασιών της εκκλησίας. Στην κατασκευή της συμμετείχαν πολλοί μικρασιάτες πρόσφυγες, χτίστες, εργάτες, μεταφορείς, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δωρεά εικόνων-οικογενειακών κειμηλίων, που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από τους τόπους καταγωγής τους. Οι προσφορές αυτές των προσφύγων, είτε με τις δωρεές τους είτε με την προσωπική τους εργασία, συνέβαλαν στην ενδυνάμωση του αισθήματος του «ανήκειν» στον νέο τους τόπο, στην νέα τους ενορία. Πρόσφυγες ήταν και οι πρώτοι ιερείς που λειτούργησαν στο ναό. Η Ευαγγελίστρια κατάφερε να «ομογενοποιήσει» και να συμπεριλάβει κάτω από την ταυτότητα του ενορίτη, πρόσφυγες διαφορετικής καταγωγής και προέλευσης, γλώσσας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας. 

Η εκκλησία αποτέλεσε τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας, τον κοινό τόπο που έφερνε κοντά τους πρόσφυγες, όχι μόνο στις λειτουργίες και τις θρησκευτικές εορτές, αλλά και στα βασικά δημογραφικά συμβάντα (βαπτίσεις, γάμοι, θάνατοι). Το τεράστιο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, σε αντιδιαστολή με τα μικρά προσφυγικά σπίτια και δωμάτια, ήταν η αυλή όλων των προσφύγων. Ήταν τόπος συνάντησης, βόλτας και παιχνιδιού, εκεί όπου κατέληγε ο κεντρικός δρόμος της Νέας Ιωνίας, το Φαρδύ.

Η αύξηση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες έκρινε απαραίτητη την ανέγερση μεγαλύτερης εκκλησίας, η οποία χτίστηκε στον ίδιο περίπου χώρο με την παλιά, στη θέση της οποίας χτίστηκε ένας μικρός βωμός στο σημείο όπου υπήρχε η Αγία Τράπεζα. Ο νέος μεγάλος ναός θεμελιώθηκε το 1949 και οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν σταδιακά έως το 1966. Η συνδρομή των ενοριτών προσφύγων υπήρξε πάλι καθοριστική, μέσα από εράνους και προσωπική εργασία χρόνων. Η Ευαγγελίστρια ξεχωρίζει με το ψηλό της καμπαναριό και το ρολόι της, το οποίο συνδεδεμένο με την καμπάνα, χτυπά, αναγγέλλοντας την ώρα στον συνοικισμό.  Σήμερα η Ευαγγελίστρια παραμένει το κέντρο της Νέας Ιωνίας.   

 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality