Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων

Πόλη

Γενικά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών Μικρασιατική Καταστροφή και Συνθήκη της Λοζάνης

Αφηγήσεις Πόλης

Κατοικία

Χρονολογία

1923

Ετικέτα

Διεθνείς Οργανισμοί/Οργανώσεις
Εγκατάσταση

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Τον Φεβρουάριο του 1923 η Ελληνική Κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Κοινωνία των Εθνών ζητώντας την στήριξη της στην έκδοση ενός διεθνούς δανείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποκατάστασης των προσφύγων. Η ασταθής πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα και τα άσχημα δημοσιονομικά της χώρας απέτρεπαν τον δανεισμό και την αντιμετώπιση του ζητήματος της προσφυγικής αποκατάστασης. Η Κοινωνία των Εθνών σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το όλο ζήτημα εισηγήθηκε την ίδρυση μιας διεθνούς Επιτροπής που θα ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Η Τράπεζα της Αγγλίας σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έδωσαν λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί σε οικονομικό επίπεδο. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1923 στη Γενεύη, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών προχώρησαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και στην ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, το οποίο συνοδευόταν από το Καταστατικό του νέου Οργανισμού. Στις 13 Οκτωβρίου του 1923 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και η ίδρυση της  Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων.

Στα 23 άρθρα του ιδρυτικού καταστατικού του νέου Οργανισμού, της Επιτροπής Αποκατάστασης των Προσφύγων περιγραφόταν αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας της σε δοικητικό και οικονομικό επιπέδο καθώς και οι αρμοδιότητές της. Η ΕΑΠ διοικούνταν από τετρμελές συμβούλιο· η Ελληνική Κυβέρνηση διόριζε τα δύο της μέλη και και η ΚτΕ τα υπόλοιπα δύο ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού έπρεπε να είναι αμερικανός πολίτης. Το πρώτο Συμβούλιο αποτελούνταν από τον Henry Morgenthau, τον John Campbell, τον Στέφανο Δέλτα και τον Περικλή Αργυρόπουλο. Η ΕΑΠ λειτούργησε από τον Νοέμβριο του 1923 έως τον Δεκέμβριο του 1930, ενώ το Α΄ προσφυγικό δάνειο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1924, δίνοντάς της τη δυνατότητα να προχωρήσει τα σχέδια αποκαταστάσης στον αστικό και αγροτικό χώρο. 

Στην περιφέρεια πρωτευούσης η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων δημιούργησε τέσσερις αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς στην Καισαριανή, το Βύρωνα,  τη Νέα Ιωνία και την Νέα Κοκκινιά. Παρότι τα σπίτια που κατασκεύασε η ΕΑΠ δεν επαρκούσαν για το σύνολο του πληθυσμού –δύο ή τρεις οικογένειες έζησαν στο ίδιο σπίτι για μεγάλο διάστημα– ενώ και τα βιομηχανικά οικόπεδα που παραχωρήθηκαν και τα δάνεια που δόθηκαν δεν μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών σε κατοικία και εργασία. Δημιούργησαν όμως έναν αρχικό οικιστικό πυρήνα ενώ οι προσφυγικές βιοτεχνίες που επιδοτήθηκαν πρόσφεραν αρκετές θέσεις εργασίας. Αναλυτικές πληροφορίες για τους 4 αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς της ΕΑΠ στην Αθήνα και τον Πειραιά προσφέρουν οι τριμηνιαίες εκθέσεις της Επιτροπής που εκδόθηκαν από τον Μάρτιο του 1924 έως τον Νοέμβριο του 1928. Στις εκθέσεις υπήρχαν αναλυτικές αναφορές για την εξέλιξη των έργων που είχε αναλάβει η Επιτροπή, για το κόστος τους, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές.

Βιβλιογραφία

Νομοθετικό Διάταγμα «περί κυρώσεως του εν Γενεύη υπογραφέντος Πρωτοκόλλου περί αποκαταστάσεως των εν Ελλάδι προσφύγων και ιδρύσεως Επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων κλπ.», ΦΕΚ, αρ. 289Α, 13 Οκτωβρίου 1923

Βίκα Γκιζελή, Κοινωνικοί Μετασχηματισμοί και προέλευση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα, 1920−1930, Αθήνα 1984

Λένα Κορμά, Πτυχές της Αποκατάστασης των Προσφύγων στην Ελλάδα, 1922-1930, Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2021

Τεκμήρια

Αρχεία

fek289A_1923_idrisi_EAP.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality