Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Ο κύκλος των μετοχιών: άλλα μετόχια

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού

Αφηγήσεις Πόλης

Αγροτική Γη Μετόχια

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Εγκατάσταση

Κατηγορία

Εργασία
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Τα οικιστικά και αγροτικά συγκροτήματα που βρίσκονταν περιμετρικά της πόλης των Χανίων και αποτέλεσαν ανταλλάξιμη γη για την εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων ήταν πολλά. Για πολλά το μόνο που είναι γνωστό είναι η εγκατάσταση προσφύγων σε αυτά. Πρόκειται για τα εξής μετόχια:

Το μετόχι του Χαϊντέρ Αγά, στα όρια της περιοχής των Μουρνιών, νότια της πόλης των Χανίων. Μέσα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του διέρχεται σήμερα η εθνική οδός.

Το μετόχι του Μεμίση, στην περιοχή της Ξυλοκαμάρας, το οποίο διανεμήθηκε σε τρεις προσφυγικές οικογένειες.

Το μετόχι Αγαδάκη, στις Μουρνιές, το οποίο μάλλον είχε παραπάνω από έναν μουσουλμάνους ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό ήταν επίσης γνωστό ως «Συμισιακό».

Το μετόχι Στύλος, γειτονικό στο Κόκκινο Μετόχι. Το κτιριακό συγκρότημά του έχει σε μεγάλο βαθμό αλλοιωθεί. Μεγάλο μέρος των εκτάσεών του, επίσης, έχει οικοπεδοποιηθεί.

Το μετόχι Μακραλιανά, αρκετά μεγάλο σε έκταση, επίσης έχει πια οικοπεδοποιηθεί.

Το μετόχι Χαρακιά, δυτικά της περιοχής Πασακάκι. Μέρος των κτιρίων του έχει παραμείνει, αλλά με αρκετές αλλοιώσεις μιας και έχει διαμορφωθεί σε σύγχρονες κατοικίες. Είχε μοιραστεί σε αρκετές προσφυγικές οικογένειες.

Το μετόχι Ντολμά Μπέη, στην Αμπεριά, ανατολική συνοικία των Χανίων. Δεν επρόκειτο για πολύ μεγάλο μετόχι, σε αυτό όμως αποκαταστάθηκε ένας αριθμός μικρασιατικών οικογενειών. Το κεντρικό κτίριο του μετοχιού αγοράστηκε από προσφυγική οικογένεια το 1935. Σήμερα σώζεται ένα μέρος του περιμετρικού τοίχου που είχε.

Τα μετόχια Καρά Αλή, Μαρίνας, Γετήμ Αγά, Σφακιάν Αλή και Εριφιανών, τα οποία βρίσκονταν στο Βαμβακόπουλο, έναν οικισμό κοντά στην πόλη όπου αποκαταστάθηκαν πλήθος Μικρασιατών προσφύγων. Και αυτή η περιοχή, όπως σημειώνεται για όλα σχεδόν τα ανταλλάξιμα μετόχια, δεν εξελίχθηκε αγροτικά. Ο σημερινός της χαρακτήρας είναι κυρίως αστικός, στενά συνδεδεμένος με τη γειτνίαση με την πόλη, και με αγροτική δραστηριότητα κατά περίπτωση. Η αγροτική αποκατάσταση των Μικρασιατών στα μετόχια δεν φαίνεται να κράτησε αυτόν τον χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου.

Στις πρόσφατες φωτογραφίες διακρίνονται υλικά κατάλοιπα των μετοχιών. Από το μετόχι του Χαϊντέρ Αγά απεικονίζεται η σκάλα που οδηγούσε στην κατοικία του μετοχιού. Από το μετόχι του Μεμίση απεικονίζεται ο οικιστικός χαρακτήρας του σήμερα. Από το μετόχι Αγαδάκη μπορεί κανείς να δει κάποια βοηθητικά κτίρια που σώζονται. Από το μετόχι Στύλος απεικονίζεται ένα μέρος του τοίχου που το περιέβαλλε. Η φωτογραφία από το μετόχι Χαρακιά δείχνει πώς ελάχιστα υπολείμματα κτιρίων ενσωματώνονται σε σύγχρονα κτίρια, όπως η αψιδωτή πόρτα στην αριστερή πλευρά του κτιρίου. Από το μετόχι του Ντολμά Μπέη μπορεί κανείς να δει μια αναπαράσταση, όπως την απέδωσε πρότινος ο γιος του Μικρασιάτη πρόσφυγα που αγόρασε το οίκημα το 1935. Τέλος, από το μετόχι του Καρά Αλή απεικονίζεται η κεντρική πύλη. Στην μία φωτογραφία, της δεκαετίας του 1990, διακρίνεται η διάνοιξη που είχε γίνει για να περνούν τα αυτοκίνητα. Ακολουθώντας την αλλαγή αντίληψης, αργότερα έγινε αποκατάσταση της πύλης, η οποία είναι εμφανής στην επόμενη φωτογραφία.

 

Βιβλιογραφία

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στον Χανιώτικο Κάμπο: 175. Μετόχι Χαϊντέρ Αγά, Μετόχι Βρόντου», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (18.7.2008)

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στον Χανιώτικο Κάμπο: 178. Μετόχια περιοχής Ξυλοκαμάρας», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (8.8.2008)

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στον Χανιώτικο Κάμπο: 206. Μετόχια Μουρνιών», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (7.3.2009)

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στον Χανιώτικο Κάμπο: 209. Χαρακιάς, Μετόχι Λυμπεράκη», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (28.3.2009)

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 236. Βαμβακόπουλο, Μετόχι Καρά Αλή», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (3.10.2009)

Γιώργος Κώνστας, «Δημιουργίες της καραντίνας με μεράκι και φαντασία στα Χανιά», Χανιώτικα Νέα (4.1.2021)

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality