Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Ο κύκλος των μετοχιών: Μετόχια Μακρύ Τοίχου

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Αγροτική Γη Μετόχια

Χρονολογία

1881-1928

Ετικέτα

Εγκατάσταση

Κατηγορία

Εργασία
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Η περιοχή του Μακρύ Τοίχου και του Κάτω Μακρύ Τοίχου, δυτικά της πόλης των Χανίων, αποτελούνταν από δύο μετόχια. Τα μετόχια αυτά είχαν την τυπική μορφή, με κτίριο στη μέση και βοηθητικά κτίρια τριγύρω, κι ακολουθούσαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το μετόχι του Κάτω Μακρύ Τοίχου είχε ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια του κάμπου των Χανίων. Στην αυλή του υπήρχε μαγκανοπήγαδο. Το δε μετόχι του Μακρύ Τοίχου έζωνε σαν μικρό φρούριο την κορυφή του λοφίσκου στον οποίο είχε χτιστεί. Στην απογραφή του 1881 αναφέρεται με 330 κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στην απογραφή του 1928, μετά την εγκατάσταση προσφύγων, φαίνεται να είχε 140 κατοίκους.

Το μετόχι του Κάτω Μακρύ Τοίχου έγινε ανταλλάξιμο μετά το 1923. Φαίνεται ότι τότε δόθηκε στην προσφυγική οικογένεια Ελευθερόπουλου. Το μετόχι του Μακρύ Τοίχου δέχτηκε επίσης πρόσφυγες, όμως ζούσαν εκεί και αρκετοί ντόπιοι ήδη από νωρίτερα. Σήμερα η κύρια χρήση των περιοχών αυτών είναι οικιστική και ο χαρακτήρας τους ημιαστικός.

Τα υπολείμματα των μετοχιών αυτών διακρίνονται στις φωτογραφίες. Στην πρώτη φαίνεται η είσοδος του μετοχιού του Μακρύ Τοίχου, ενώ στη δεύτερη το μεγάλο μαγκανοπήγαδο στην κεντρική αυλή του μετοχιού Κάτω Μακρύ Τοίχου.

Βιβλιογραφία

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 239. Κάτω Μακρύ Τοίχος», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (24/10/2009)

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 240. Μακρύς Τοίχος», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (7/11/2009)

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality