Ο κύκλος των μετοχιών: Μετόχια Μακρύ Τοίχου
Πόλη
Περίοδος Μετακίνησης
Αφηγήσεις Πόλης
Χρονολογία
Ετικέτα
Πλήρης Περιγραφή
Η περιοχή του Μακρύ Τοίχου και του Κάτω Μακρύ Τοίχου, δυτικά της πόλης των Χανίων, αποτελούνταν από δύο μετόχια. Τα μετόχια αυτά είχαν την τυπική μορφή, με κτίριο στη μέση και βοηθητικά κτίρια τριγύρω, κι ακολουθούσαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Το μετόχι του Κάτω Μακρύ Τοίχου είχε ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια του κάμπου των Χανίων. Στην αυλή του υπήρχε μαγκανοπήγαδο. Το δε μετόχι του Μακρύ Τοίχου έζωνε σαν μικρό φρούριο την κορυφή του λοφίσκου στον οποίο είχε χτιστεί. Στην απογραφή του 1881 αναφέρεται με 330 κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στην απογραφή του 1928, μετά την εγκατάσταση προσφύγων, φαίνεται να είχε 140 κατοίκους.
Το μετόχι του Κάτω Μακρύ Τοίχου έγινε ανταλλάξιμο μετά το 1923. Φαίνεται ότι τότε δόθηκε στην προσφυγική οικογένεια Ελευθερόπουλου. Το μετόχι του Μακρύ Τοίχου δέχτηκε επίσης πρόσφυγες, όμως ζούσαν εκεί και αρκετοί ντόπιοι ήδη από νωρίτερα. Σήμερα η κύρια χρήση των περιοχών αυτών είναι οικιστική και ο χαρακτήρας τους ημιαστικός.
Τα υπολείμματα των μετοχιών αυτών διακρίνονται στις φωτογραφίες. Στην πρώτη φαίνεται η είσοδος του μετοχιού του Μακρύ Τοίχου, ενώ στη δεύτερη το μεγάλο μαγκανοπήγαδο στην κεντρική αυλή του μετοχιού Κάτω Μακρύ Τοίχου.
Βιβλιογραφία
Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 239. Κάτω Μακρύ Τοίχος», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (24/10/2009)
Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 240. Μακρύς Τοίχος», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (7/11/2009)