Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Ο κύκλος των μετοχιών: τα Μετόχια Μουλά Χανούμ (πάνω και κάτω)

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Αγροτική Γη Μετόχια

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Εγκατάσταση

Κατηγορία

Εργασία
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Στο δυτικό άκρο του χωριού Νεροκούρου, στο τέλος του κάμπου των Χανίων και στους πρόποδες του βουνού Μαλάξα, βρίσκονταν το Πάνω και το Κάτω Μετόχι Μουλά Χανούμ. Και τα δύο αυτά μετόχια δόθηκαν σε Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Είναι ελάχιστα τα στοιχεία που σώζονται από τα μετόχια αυτά. Από το μεν Πάνω Μετόχι η οικία έχει κατεδαφιστεί. Εικάζει, όμως, κανείς ότι ήταν πολυτελής, μιας και τα διάσπαρτα σωζόμενα κατάλοιπα των εξωτερικών χώρων έχουν έναν τέτοιο χαρακτήρα: η κρήνη με τις μικρές λεοντοκεφαλές και η κλειστή υδατοδεξαμενή. Σώζονται, επίσης, κατάλοιπα από το χαμάμ.

Στο δε Κάτω Μετόχι σώζονται η βόρεια και η δυτική πύλη του συγκροτήματος. Μέσα στο μετόχι έχουν χτιστεί σύγχρονες κατοικίες, αλλά με στοιχεία του αρχικού κτίσματος. Σώζεται, επίσης, θολωτή κατασκευή που στέγαζε πηγάδι. Και τα δύο μετόχια υδροδοτούνταν από φυσική πηγή, με πέτρινο αυλάκι που δρομολογούσε τα νερά της προς το Μουλά Χανούμ. Στην πορεία αυτού του αυλακιού είχαν κατασκευαστεί μικρές θολωτές οπές, από τις οποίες έπαιρναν νερό οι κάτοικοι του χωριού.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν όσα σώζονται στα δύο αυτά μετόχια σήμερα. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει τη βορεινή είσοδο του Κάτω Μουλά Χανούμ, τραβηγμένη από το εσωτερικό του μετοχιού. Είναι ορατή η διάνοιξη που έχει γίνει στην καμάρα για να χωράνε αυτοκίνητα. Στη δεύτερη και τρίτη φωτογραφία φαίνεται η δυτική πύλη και ο θόλος που στεγάζει το πηγάδι. Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ερευνητικό έργο από τη φωτογράφο Στέλλα Μανιουδάκη. Στις επόμενες φωτογραφίες απεικονίζονται λεπτομέρειες υλικών υπολειμμάτων: πρώτα, η σωζόμενη κρήνη στο Πάνω Μουλά Χανούμ. Η γούρνα της γεμίζει με νερό το οποίο βρίσκει διέξοδο στις πολλές μικροσκοπικές λεοντοκεφαλές που αχνοφαίνονται. Κατόπιν, η θολωτή οπή στο πέτρινο αυλάκι που δρομολογούσε το νερό προς τα μετόχια.

Βιβλιογραφία

Ιωάννης Φατσέας, «Τα τουρκικά μετόχια στο Νεροκούρου», Χανιώτικα Νέα (28.4.2020)

[https://www.haniotika-nea.gr/ta-toyrkika-metochia-sto-nerokoyroy/]

Ιωάννης Φατσέας, «Λίγα από τα παλιά», Χανιώτικα Νέα (28.7.2021)

[https://www.haniotika-nea.gr/liga-apo-ta-palia/]

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 164. Μετόχια Μουλά Χανούμ (πάνω και κάτω)», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (1.5.2008)

«Τα τουρκικά μετόχια στο Νεροκούρου», σχολικό πρότζεκτ 2ου ΕΠΑΛ Χανίων, υπεύθυνες καθηγήτριες Ελληνιτάκη Βασιλική, Φατσέα Μαρία

[https://docplayer.gr/45649820-Ta-toyrkika-metohia-sto-nerokoyroy.html]

Πηγές

Φωτογράφος Στέλλα Μανιουδάκη

“Τα τουρκικά μετόχια στο Νεροκούρου”, σχολικό πρότζεκτ 2ου ΕΠΑΛ Χανίων, υπεύθυνες καθηγήτριες Ελληνιτάκη Βασιλική, Φατσέα Μαρία

Ιωάννης Φατσέας, Νεροκούρου παλιές αναμνήσεις, Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, 2006, αναδημοσιευμένη στο Μανώλης Μανούσακας, “Φωτοαναδρομές στα παλιά Χανιά: 164.Μετόχια Μουλά Χανούμ (πάνω και κάτω)”, Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές, 01/05/2008

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality