Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Ο κύκλος των μετοχιών: το Μετόχι Τσίγκρη

Πόλη

Χανιά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Αγροτική Γη Μετόχια

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Εγκατάσταση

Κατηγορία

Εργασία
Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Το μετόχι Τσίγκρη βρίσκεται στην περιοχή των Μουρνιών, στον κάμπο νότια της πόλης των Χανίων. Η περιοχή εκεί είχε πολλά μικρά μετόχια. Σχεδόν στην πλειοψηφία τους αυτά σήμερα έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους και τα κτίριά τους έχουν καταρρεύσει. Στο Μετόχι Τσίγκρη υπάρχουν μόνο ερείπια των προηγούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως φαίνεται στη σύγχρονη φωτογραφία.

Το μετόχι ανήκε στις ανταλλάξιμες περιουσίες μετά το 1924. Εκεί αποκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες με την ίδια λογική που γινόταν η αποκατάσταση σε όλα τα μετόχια: το οίκημα χωριζόταν σε μακρόστενες λωρίδες, οι οποίες δίνονταν στις οικογένειες που εγκαθίσταντο μέσα. Όμοια, η γη που βρισκόταν γύρω από το μετόχι χωριζόταν σε μικρές ιδιοκτησίες και μοιραζόταν στους πρόσφυγες για καλλιέργεια. Ο Παναγιώτης Χαμουρίκος θυμάται τον χώρο στον οποίο έμενε με τη μητέρα του, στο μετόχι του Τσίγκρη: «Ένα μακρινάρι είναι από δω και βγαίνει και από πίσω. Από πίσω είναι περιβόλι. Και μέναμε μέσα και σκεπαζόμασταν το βράδυ, μικρά παιδιά, σκεπαζόμασταν με μουσαμάδες. Τρέχανε όλα τα νερά, τα κεραμίδια, τα είχαν φτιάξει χρόνια… και σκεπαζόμασταν με τους μουσαμάδες. Και να σκεφτείτε ότι ήτανε μέσα εδώ λίγο βαθουλό το πάτωμα και δεν υπήρχαν τότε… χωμάτινο ήτανε, από χώμα… και με τα νερά που μέναμε μέσα, επατούσαμε και γινότανε σκληρό… και είχε και ένα τζάκι στη γωνία και μαγείρευε, αν είχε τίποτα, η μάνα μου. […] Δεν είχαμε να φάμε. Μόνο να… τρώγαμε… μια μεγάλη μουρνιά κι ανεβαίναμε και τρώγαμε μούρνα. Βάτσινα τρώγαμε. Ήτανε και μια αγριοαχλαδιά… μικρά-μικρά αχλαδάκια, αλλά δεν τρώγονταν από πάνω. Έπεφτε κάτω και σάπιζε και ωρίμαζε και το τρώγαμε. Αυτά ήτανε».

Τα μετόχια απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των οικογενειών που είχαν αποκατασταθεί προκειμένου να αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό που χρησίμευε στις καλλιέργειες· τις αποθήκες, τα πηγάδια κλπ. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το τελευταίο απόσπασμα της συνέντευξης του Παναγιώτη Χαμουρίκου, μια τέτοια αποκατάσταση σε μη αγροτικές οικογένειες και σε οικογένειες που δεν είχαν τα απαιτούμενα εργατικά χέρια, δημιουργούσε προβλήματα επιβίωσης κι εξάρτησής τους από την καλή γειτνίαση. Έτσι, ο αγροτικός χαρακτήρας των μετοχιών και η αυτάρκεια που αυτά εξασφάλιζαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους όσο αποτελούσαν ενιαία παραγωγική μονάδα, άρχισαν να εκλείπουν με την πάροδο του χρόνου. Το οίκημα του μετοχιού Τσίγκρη σταδιακά εγκαταλείφθηκε, όπως έγινε και με το Κόκκινο Μετόχι, το Μετόχι Μπάρμπου και όλα τα μετόχια που αποτέλεσαν ανταλλάξιμες περιουσίες. Ταυτόχρονα, η καλλιεργήσιμη γη τους κατατμήθηκε περαιτέρω με την πάροδο των γενεών και σήμερα είτε έχει οικοπεδοποιηθεί, είτε αποτελεί συμπληρωματική, ως επί το πλείστον, δραστηριότητα αυτών που τα κατέχουν.

Βιβλιογραφία

Μανώλης Μανούσακας, «Φωτοαναδρομές στον χανιώτικο κάμπο: 206. Μετόχια Μουρνιών», Χανιώτικα Νέα, ένθετο Διαδρομές (7.3.2009

 

Πηγές

Βίντεο: Συνέντευξη Παναγιώτη Χαμουρίκου από το αμοντάριστο υλικό για την ταινία (Εν)θύμηση. Τα μετόχια του κάμπου των Χανίων: μνήμες που χάνονται, μνήμες που μένουν, σκηνοθεσία: Σοφία Κάσσαρη (2021)

Τεκμήρια

Βίντεο

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality