Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Οι πρόσφυγες εκ Νικομηδείας καταφθάνουν (1921)

Πόλη

Βόλος

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Λιμάνι

Χρονολογία

1921

Ετικέτα

Δημόσια Έγγραφα
Λιμάνι
Περίθαλψη

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

Ο ερχομός των Μικρασιατών προσφύγων στη Θεσσαλία αύξησε τον πληθυσμό της κατά 31.023 κατοίκους, ενισχύοντας ιδιαίτερα τον αστικό πληθυσμό, καθώς το 63,4% των προσφύγων εγκαταστάθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις, κυρίως στο βιομηχανικό κέντρο της Θεσσαλίας τον Βόλο (11.229- 36,19%) και τη Λάρισα (5.037-16,23%).

Ένα πρώτο κύμα προσφύγων φτάνει τον Ιούνιο του 1921 από το σαντζάκι της Νικομήδειας (Νικομήδεια, Γιάλοβα, Ηράκλειο), με τη σημαντικότερη εισροή να ξεκινά το καλοκαίρι του 1922 και να κορυφώνεται τους επόμενους μήνες, με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου. Τα πλήθη των εξαθλιωμένων προσφύγων που αποβιβάζονταν στο λιμάνι, έφεραν τις δημοτικές αρχές αντιμέτωπες με το ζήτημα της αποκατάστασής τους, καθώς έπρεπε να λυθούν άμεσα θέματα όπως η στέγαση, η διατροφή, η περίθαλψη, η επαγγελματική τους απασχόληση. Οι στρατώνες και οι αποθήκες της πόλης φιλοξένησαν αρχικά τους μικρασιάτες και πόντιους πρόσφυγες, ενώ ορισμένοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο.

Το συγκεκριμένο τεκμήριο είναι από το αρχείο του νοσοκομείου Βόλου, το Ημερολόγιο ασθενών τον Δεκέμβριο του 1921. Καταγράφονται πρόσφυγες από τη Νικομήδεια και τη Ρωσία που εισήλθαν στο νοσοκομείο. Σημειώνεται το όνομα, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η πατρίδα, η διαμονή, το τμήμα του νοσοκομείου όπου διέμειναν, η διάγνωση, οι ημερομηνίες εισόδου και εξόδου και η έκτασις, δηλαδή η πορεία της υγείας του ασθενή (ίασις, θάνατος, ιδία κατάστασις). Ενίοτε στις παρατηρήσεις καταγράφονται από τους γιατρούς οι εξετάσεις και η κλινική εικόνα του ασθενή.

 

Βιβλιογραφία

Απογραφή προσφύγων ενεργηθείσα κατ’ Απρίλιον 1923 (Αθήνα: 1923), ιδ’, 32-34, 48.

Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθάρας, Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Μαγνησία, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, 2008



Πηγές

 

 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality