Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Προσφυγικά σπίτια τομέας τειχών στις Συκιές

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού

Αφηγήσεις Πόλης

Καστρόπληκτα Κατοικία

Χρονολογία

20ος αιώνας

Ετικέτα

Αποχώρηση Μουσουλμανικού Πληθυσμού
Εγκατάσταση
Κατοικία
Μνήμη

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Στην εξωτερική πλευρά των δυτικών τειχών της Άνω Πόλης στο δήμο Συκεών (σημερινός δήμος Νεάπολης-Συκεών) εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες του 1922 (από το Ροδοχώρι και την Αραβησσό της Καππαδοκίας, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη). Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν «αρχικά σε παλιά τουρκικά σπίτια και κάθε είδους πρόχειρα παραπήγματα, φτιαγμένα από ξύλα, τενεκέδες ή λαμαρίνες, χωρίς παράθυρα και φωτισμό». Ορισμένες από τις αυτοσχέδιες κατασκευές-παράγκες με την πάροδο των ετών έγιναν μόνιμες κατοικίες και διατηρούνται μέχρι σήμερα στην πλαγιά μεταξύ των τειχών και την οδού Μεσολογγίου-Βενιζέλου.

 Σύμφωνα με τον Κ.Μ.  Νιγδέλη: «Με νόμο του 1922 [ΦΕΚ Α 237/17-11-1922] επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγης: Μονώροφα ή διώροφα, πλινθόκτιστα, κακόγουστα, ανατολίτικης φιλοσοφίας, με τον απαραίτητο οντά, το καλό δωμάτιο για την υποδοχή των ξένων, βαμμένα με χρώματα που σήκωναν τη λέρα. Άλλοι στεγάστηκαν σε πρόχειρες κατασκευές φτιαγμένες από ξύλα ή τενεκέδες, λαμαρίνες, χωρίς παράθυρα και φωτισμό. Τυλιγμένες με πισσόχαρτο για την υγρασία αλλά και το κρύο, χωρίς καμιά άλλη άνεση, στέγασαν για αρκετό χρονικό διάστημα τους πρώτους πρόσφυγες. Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν και καλαμωτές κατασκευές χτισμένες στη συνέχεια και με κιρπίτσια, δηλαδή λάσπη με άχυρα. Και όμως, είναι σπίτια αγάπης, καθαρά, στολισμένα με μεράκι και φαντασία, που δίδουν την αίσθηση της ζεστασιάς, ενός καταφυγίου μετά την καταιγίδα. Με το λουλούδι στη θέση του πολύτιμου βάζου, τη γλάστρα στη θέση του καναπέ, το χειροποίητο υφαντό πετσετάκι στη θέση του ακριβού πίνακα. Με κοινόχρηστες τουαλέτες και νερό από τη βρύση του Δήμου».

Ο δήμος Συκεών από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 δημιούργησε την «Πολιτιστική γειτονιά» διατηρώντας αρκετές από τις προσφυγικές κατοικίες και δημιουργώντας Μουσείο Προσφύγων, Κέντρο Πληροφόρησης, Εργαστήριο Ζωγραφικής, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κέντρο Νεότητας. Την τελευταία πενταετία πραγματοποιούνται δράσεις ξενάγησης στην προσφυγική γειτονιά με τους σημερινούς πρόσφυγες από δομές φιλοξενίας. 

Βιβλιογραφία

Κ. Μ.  Νιγδέλης, Δήμος Νεάπολης-Συκεων. Ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος, Κοινωφελής επιχείρηση υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, Νεάπολη-Συκιες 2016

 Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Παλαιές συνοικίες, κτίρια εποχής (σπίτια ταβέρνες)
Σύνδεσμος: http://www.dimosneapolis-sykeon.gr/web/guest/istostoixeia

ΦΕΚ 237Α/17.11.1922. Νομοθετικό Διάταγμα: Περί επιτάξεως ακινήτων δι’ εγκατάστασιν προσφύγων

 

Τεκμήρια

Αρχεία

πολιτιστικό-κέντρο.pdf
πολιτιστική-γειτονιά-.pdf
παγκόσμια-ημέρα.pdf
ξεναγήσεις_πολιτιστική-_γειτονιά.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality