Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Τα γκέτο της Θεσσαλονίκης

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Eβραϊκός Εκτοπισμός

Χρονολογία

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Ετικέτα

Εβραϊκή Κοινότητα
Τόποι Αποκλεισμού/ Εγκλεισμού

Πλήρης Περιγραφή

Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1941. Τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που πήραν εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης δεν ήταν μαζικά. Στις 11 Ιουλίου 1942 η γερμανική διοίκηση της πόλης υποχρέωσε όλους τους άρρενες Εβραίους να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας για να καταγραφούν για καταναγκαστικά έργα. Εκεί οι Γερμανοί εξευτέλισαν δημόσια τους συγκεντρωμένους με χτυπήματα, φωνές και καψόνια κάτω από τον ήλιο. Η συνέχεια ήταν μια προσχεδιασμένη εκστρατεία που σκοπό είχε την εξαφάνιση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Αρχικά χιλιάδες Εβραίοι στάλθηκαν για καταναγκαστικά έργα σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Πολλοί τότε νόσησαν και πέθαναν εξαιτίας της σκληρής δουλειάς και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης πλήρωσε ένα υπέρογκο ποσό ως λύτρα για την απελευθέρωση των εβραίων εργατών και αναγκάστηκε να δεχθεί την καταστροφή του αρχαίου νεκροταφείου της πόλης, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1942. 

Τον Φεβρουάριο του 1943 τα επιμελητήρια και τα σωματεία της πόλης διατάχθηκαν να προχωρήσουν στη διαγραφή των Εβραίων μελών τους. Από τις 25 Φεβρουαρίου κι έπειτα όλοι οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν να παραμείνουν σε γκέτο που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, να φορέσουν το κίτρινο αστέρι και να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα γκέτο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με έρευνα του Ευάγγελου Χεκίμογλου ήταν τέσσερα. Ένα στο κέντρο της πόλης (με όριο την Παναγιά Χαλκέων, την Εγνατία και τη Διοικητηρίου), ένα ανατολικά (ανάμεσα στον άξονα Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλέως Γεωργίου και Παπαναστασίου – Λεωφόρος Στρατού με ανατολικό όριο την 25ης Μαρτίου), ένα στον εβραϊκό συνοικισμό 151 (εκατέρωθεν της οδού Κλεάνθους) και ένα στην περιοχή του Ρεζί Βαρδάρ (ανάμεσα στην Μοναστηρίου, την Λαγκαδά και την Προμηθέως). 

Από τα γκέτο οι Εβραίοι μεταφέρθηκαν διαδοχικά στο διαμετακομιστικό στρατόπεδο του Βαρόνου Χιρς, μια εβραϊκή γειτονιά απέναντι από τον τότε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ανάμεσα στις οδούς Σταθμού, Αναγεννήσεως και Μοναστηρίου. Ο συνοικισμός είχε ιδρυθεί το 1892 για να στεγάσει αρχικά πυροπαθείς Εβραίους της μεγάλης πυρκαγιάς του 1890. Μετά τον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ το 1931, στον οποίο κατοικούσαν πυροπαθείς του 1917, πολλές ακόμη άστεγες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό και κατέλαβαν τον αδόμητο χώρο του και έχτισαν καλύβες. Οι γερμανικές αρχές επέλεξαν την περιοχή λόγω της γειτνίασης με τον σιδηροδρομικό σταθμό. 

Στις αρχές Μαρτίου 1943 η περιοχή περιφράχθηκε με ξύλινους φράχτες και συρματοπλέγματα και η έξοδος στους κατοίκους απαγορεύθηκε. Στις 15 Μαρτίου αναχώρησε ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς και Μπιρκενάου με τους κατοίκους του συνοικισμού. Διαδοχικές αποστολές η μια μετά την άλλη μετέφεραν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες περίπου 43.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα, στον τόπο της εξόντωσης. Η διαμονή τους στου Χιρς υπήρξε μαρτυρική. Για κάποιους κράτησε ορισμένες εβδομάδες ενώ για άλλους μερικές ώρες. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια που στράφηκαν κυρίως προς ευκατάστατους Εβραίους με σκοπό να αποκαλύψουν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία.

Στη φωτογραφία διακρίνεται η είσοδος του Βαρόνου Χιρς. Στον ξύλινο φράχτη υπάρχει τρίγλωσση επιγραφή (γερμανικά, ιταλικά, ελληνικά) που φέρει το άστρο του Δαβίδ. Η ιταλική γραφή διακρίνεται καθαρότερα: Zona abitata da ebrei (περιοχή που κατοικείται από Εβραίους).

Βιβλιογραφία

Λέον Σαλτιέλ (επιμ.), Μη με ξεχάσειτε. Τρεις εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2018

Εvangelos Hekimoglou, The exact location of the Ghettos in Thessaloniki, 1943. Unpublished report, written for the Jewish Community of Thessaloniki, found at Academia at   https://www.academia.edu/10614219/The_exact_location_of_the_Ghettos_in_Thessaloniki_1943 

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality