Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Το νερό στην Άνω Πόλη

Πόλη

Θεσσαλονίκη

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Πλατεία

Χρονολογία

1931

Ετικέτα

Καθημερινή Ζωή
Νερό

Κατηγορία

Δημόσιος Χώρος

Πλήρης Περιγραφή

Ευχαριστήρια επιστολή κατοίκων των οδών της Άνω Πόλης, Βλατάδων, Μύρωνος, Επιμενίδου και Κάστορος προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Χαρίσιο Βαμβακά. Στην επιστολή οι κάτοικοι ευχαριστούν τον Χ. Βαμβακά για τα έργα που έγιναν επί δημαρχίας του (χωρίς να τα κατονομάζουν) και του ζητάνε την τοποθέτηση μια κρήνης. Σημειώνουν ότι παρόμοια έργα είχαν «δεν ελήφθησαν από Τουρκοκρατίας». Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία στις 5 Αυγούστου 1931, σχεδόν μια δεκαετία μετά την εγκατάσταση των προσφύγων. 

Η ύδρευση της Άνω Πόλης αλλά και των προσφυγικών συνοικισμών ήταν ένα μείζονα και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η έλευση των προσφύγων αύξησε κατακόρυφα τις υδροδοτικές ανάγκες της πόλης. Στην Άνω Πόλη υπήρχαν αρκετές κρήνες κατασκευασμένες από τα οθωμανικά χρόνια. Το νερό έφτανε στην περιοχή από τον Χορτιάτη μέσω του Σέιχ Σου κι από εκεί στην Μονή Βλατάδων κοντά στην οποία υπήρχε μεγάλη δεξαμενή και διακλάδωση. Στη δυτική πλευρά της Άνω Πόλης (πλατεία Χορχόρ σου, δηλαδή πλατεία του Κελαρυστού Νερού, σήμερα πλατεία Μουσχουντή) το νερό έφθανε μέσω του υδραγωγείου του Λεμπέτ. Ταυτόχρονα υπήρχαν αρκετά αρτεσιανά πηγάδια μέσα στις μεγάλες αυλές των οθωμανικών σπιτιών. 

Ο ερχομός των προσφύγων και η αυτοσχέδια εγκατάστασή τους όξυνε το πρόβλημα. Η συνοικιακή βρύση εξυπηρετούσε δύσκολα τις ανάγκες της πυκνοκατοικημένης πλέον Άνω Πόλης. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου έγιναν προσπάθειες αναβάθμισης του δικτύου αλλά τα προβλήματα λόγω του δύσκολου αναγλύφου και της ρυμοτομίας της περιοχής ήταν έντονα. 

Ο Χαρίσιος Βαμβακάς, φιλελεύθερος πολιτικός με μακρά σταδιοδρομία, διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1931 έως το 1933 οπότε επαύθη, αφού προηγήθηκε διαχειριστικός έλεγχος και του επιβλήθηκε ποινή αργίας από τον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, Φίλιππο Δραγούμη, στο πλαίσιο των πολιτικών διώξεων των βενιζελικών. Οι δημοτικές εκλογές της περιόδου, όπως άλλωστε και οι βουλευτικές, αποτέλεσαν πεδίο έντονων συγκρούσεων μεταξύ της βενιζελικής και της αντιβενιζελικής παράταξης. Η ψήφος των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα και ο προσεταιρισμός της ήταν απαραίτητος, ιδίως για του φιλελεύθερους υποψηφίους. Ο Βαμβακάς όπως και άλλοι δήμαρχοι του Μεσοπολέμου εκλέχθηκε βασισμένος εν πολλοίς στην ψήφο του προσφυγικού πληθυσμού της πόλης. Στη διάρκεια της δημαρχίας του ο Βαμβακάς σύναψε εξωτερικό δάνειο και ξεκίνησε εκτεταμένα δημόσια έργα στην πόλη. 

Βιβλιογραφία

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Ο Νικόλαος Μάνος και ο Μεσοπόλεμος στη Θεσσαλονίκη, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2010

Γ. Ταμιωλάκης, Η ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1985

footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality