Skip to content

Main Navigation

100sources
  • EN
Αρχική
Πόλεις
ΒόλοςΘεσσαλονίκηΠειραιάςΧανιά
Το έργο

Το ερευνητικό έργο «100memories» εκκινώντας από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, αναμετράται με τις πολλαπλές μεταναστεύσεις που ακολούθησαν τα επόμενα 100 χρόνια έως τις μέρες μας. Η μελέτη του παρελθόντος και της μνήμης συναντά τον ψηφιακό κόσμο και διαμορφώνει νέες (αναλογικές, υβριδικές και ψηφιακές) αφηγήσεις.  Περισσότερα εδώ: https://100memories.gr/

Η πλατφόρμα

Η ψηφιακή πλατφόρμα 100sources αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο τεκμηρίωσης ενός αιώνα αφίξεων και αναχωρήσεων.

Αφηγήσεις

Ας σκεφτούμε τις πόλεις μας ως χώρους που υφαίνονται διαρκώς μέσα από τις διαδρομές, τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων τους, μέσα από συναντήσεις και συγκρούσεις, αποχωρισμούς και αφίξεις που πάντα αφήνουν ίχνη -περισσότερο ή λιγότερο- ορατά στον αστικό χώρο. Ξετυλίγοντας, αλλά και μπλέκοντας, αυτά τα νήματα μετακίνησης, κατοίκησης,  εργασίας και καθημερινής ζωής αφηγούμαστε πτυχές της ιστορίας των προσφυγικών γειτονιών. 

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία αφορά το σύνολο των ερευνητικών πτυχών που μελέτησε το έργο γύρω από την ιστορία της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Χάρτης

Στον χάρτη εντοπίζονται φορείς με αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία της προσφυγικής εγκατάστασης του 1922-24, συλλογικότητες και μνημεία.

Σενάρια

Διαβάστε τα εκπαιδευτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

100places

Επισκεφτείτε την πλατφόρμα 100places.gr

Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα. [email protected]

Το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων

Πόλη

Γενικά

Περίοδος Μετακίνησης

Ανταλλαγή Πληθυσμών

Αφηγήσεις Πόλης

Κατοικία

Χρονολογία

1922-1924

Ετικέτα

Άφιξη
Εγκατάσταση
Κατοικία

Κατηγορία

Κατοικία

Πλήρης Περιγραφή

Η ίδρυση του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων (Τ.Π.Π.), με Νομοθετικό Διάταγμα στις 3 Νοεμβρίου του 1922, αποτυπώνει την αναγκαιότητα εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα της στέγασης των προσφύγων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο σε ολόκληρη την χώρα. Δύο μόλις μήνες μετά την συντριπτική ήττα του ελληνικού στρατού, την προσφυγική μετακίνηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί,  η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα εκπονούσε ενιαίο σχέδιο στεγαστικής αποκατάστασης φάνταζε ως η πιο κατάλληλη λύση. Η απόφαση για την ίδρυση του Ταμείου αναδεικνύει το μέγεθος των στεγαστικών αναγκών, παράλληλα όμως η προσπάθεια λύσης του στεγαστικού με πιο μόνιμες λύσεις από την επίταξη, σχετίζεται με την πολιτική παραδοχή ότι οι πρόσφυγες θα παρέμεναν στην Ελλάδα και δεν θα επέστρεφαν στη Μικρά Ασία. Η συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε επισφράγισε τη μονιμότητα της κατάστασης αυτής.

Σύμφωνα με το Διάταγμα, το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα και υπαγόταν στο Υπουργείο Περιθάλψεως. Είχε σκοπό την διαχείριση και διάθεση των χρημάτων και των ειδών που συγκεντρώνονταν από εράνους, κληρονομιές, δωρεές και κληροδοτήματα με σκοπό την περίθαλψη και την  εγκατάσταση των προσφύγων. Το ταμείο μπορούσε επίσης να λάβει τακτική ή έκτακτη κρατική επιχορήγηση καθώς και να γίνει αποδέκτης ειδικού φόρου που θα επιβαλλόταν για τους σκοπούς του. Η διοίκηση και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του είχε ανατεθεί σε δεκαμελές Συμβούλιο με διετή θητεία. Στα 17 σύντομα άρθρα του Διατάγματος περιγράφονταν οι κανόνες λειτουργίας του, η στελέχωσή του από τον κρατικό μηχανισμό και ορίζονταν με ακρίβεια αρμοδιότητες των μελών του. Οι σκοποί και ο τρόπος ανάπτυξης της δράσης του και της αρωγής που θα πρόσφερε απουσίαζαν από το κείμενο

Το Τ.Π.Π. λειτούργησε από τον Νοέμβριο του 1922 έως τον Μάιο του 1925, αποτελώντας την πρώτη προσπάθεια κρατικής στεγαστικής πολιτικής. Διαχειρίστηκε χρηματικά κονδύλια προερχόμενα από εράνους και κρατικές επιχορηγήσεις, και κατασκεύασε 6.500 οικήματα, τα περισσότερα από τα οποία –περίπου 4.500– βρίσκονταν στην Αθήνα και στον Πειραιά, σε εκτάσεις που άνηκαν στο δημόσιο ή προέρχονταν από απαλλοτρίωση.  Ολοκλήρωσε και παρέδωσε 4.000 ξύλινα οικήματα με στέγη από γαλβανισμένο σίδερο και πισσόχαρτο, με 9.283 δωμάτια, ενώ άφησε σε εξέλιξη 2.500 οικήματα με 5.990 δωμάτια. Μονάδα αναφοράς αποτελούσε το δωμάτιο –αντιστοιχούσε ένα σε κάθε οικογένεια– και όχι το οίκημα. Το Ταμείο ασχολήθηκε αποκλειστικά με «έργα που άρχιζαν από την επιφάνεια του εδάφους και τελείωναν στη στέγη του οικήματος», και δεν ανέλαβε εργασίες υποδομής όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, ο φωτισμός ή η διάνοιξη δρόμων. Το συνολικό ποσό που διαχειρίστηκε το Ταμείο ήταν 360.000.000 δρχ. Ξεκίνησε την υλοποίηση των προσφυγικών συνοικισμών στην Καισαριανή, τη Νέα Ιωνία, τον Βύρωνα και την Κοκκινιά που ολοκληρώθηκαν από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ), στην οποία μεταβιβάστηκε η κυριότητα του συνόλου των έργων του Ταμείου που δεν είχαν ολοκληρωθεί.

 

Βιβλιογραφία

Νομοθετικό Διάταγμα «περί συστάσεως Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων», ΦΕΚ 227Α/ 9 Νοεμβρίου 1922

Απόφαση 6301 «περί μεταβιβάσεως κυριότητος προσφυγικών συνοικισμών Παγκρατίου, Ποδαράδων και Κοκκινιάς», ΦΕΚ 5Β/22 Ιανουαρίου 1924

Βίκα Γκιζελή, Κοινωνικοί Μετασχηματισμοί και προέλευση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα, 1920−1930, Αθήνα 1984

Νικόλας Μίτζαλης, Παραγωγή κατοικίας και αστικός χώρος τον Μεσοπόλεμο, Futura, Αθήνα 2008, σ. 143-147



Τεκμήρια

Αρχεία

fek227_1922.pdf
footer-logo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου 100memories.gr.

Όροι χρήσης

Δομή Ιστοσελίδας

ΠΟΛΕΙΣ

  • Βόλος
  • Θεσσαλονίκη
  • Πειραιάς
  • Χανιά

ΣΕΛΙΔΕΣ

  • Βιβλιογραφία
  • Χάρτης
  • Τεκμήρια

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827)

Manufactured by Sociality